Algemeen

N.E.C. moet genoegen nemen met een punt

Voorbeschouwing N.E.C. - Fortuna Sittard
Zaterdagmiddag om 16.30 zal N.E.C. het in het Goffertstadion opnemen tegen Fortuna Sittard, de nummer laatst in de Eredivisie. Voor N.E.C. - zelf negende, met zes punten - een mooie mogelijkheid om in eigen huis eindelijk weer eens de volle buit te pakken. Al zal in het Nijmeegse kamp uiteraard niemand de Limburgers onderschatten.

Het zijn roerige tijden in Sittard en omstreken. Begin van het seizoen gingen de groen-gele vlaggen uit toen de Turkse topspits Burak Yilmaz werd binnengehaald, maar de weg naar boven is onder de aanvalsleider nog allerminst ingezet. Sterker nog: trainer Sjors Ultee heeft het veld inmiddels al moeten ruimen, alle wedstrijden gingen tot dusverre verloren en als het over de Fortunezen gaat, gaat het maar weinig over het voetbal.

Toch is het niet zo dat elke wedstrijd kansloos verloren gaat voor de Limburgers. Sterker nog: in de eerste competitieronde had Ajax alle moeite met Fortuna (2-3) en ook vorige week moest de opponent diep gaan om er met de drie punten vandoor te gaan. Na een tumultueus duel werd het uiteindelijk 3-4 in het voordeel van FC Utrecht.

Fortuna Sittard heeft dan ook wel degelijk spelers om in de gaten te houden. Burak Yilmaz natuurlijk, maar ook zijn landgenoot Dögan Erdogan. En wat te denken van 43-voudig international Oguzhan Özyakup, die transfervrij overkwam van Besiktas? In de defensie van de Fortunezen vinden we Rodrigo Guth terug, vorig jaar nog actief in Nijmegen. Andere bekenden gezichten bij de club zijn spitsentrainer Frank Demouge en technisch directeur Sjoerd Ars. Rechtsback Mickaël Tirpan vertrok deze week nog bij Fortuna.

N.E.C. speelde vorig weekend met 0-0 gelijk bij SC Heerenveen, ondanks dat de ploeg van Rogier Meijer een halfuur tegen tien man speelde, na een rode kaart voor Heerenveen-speler Halilovic. Er waren wel een paar kansen. Zo redde doelman Andries Noppert fraai op een goed schot van Elayis Tavsan en was Landry Dimata met een kopbal dicht bij zijn eerste treffer in Nijmeegse dienst. De bal verdween echter net naast het Friese doel. Toch werden feitelijk te weinig kansen gecreëerd om echt aanspraak te mogen maken op een overwinning en dat had mogelijk te maken met het ontbreken van de creativiteit van de geblesseerde Oussama Tannane, die tegen Fortuna Sittard mogelijk wel weer van de partij is.

Fortuna Sittard zal er alles aan gelegen zijn om van de hatelijk nul punten af te komen. Aan de andere kant zal N.E.C. juist alles op alles willen zetten om de eerste thuisoverwinning van het seizoen binnen te halen. Laten we hopen dat dit de ingrediënten zijn voor een enerverende wedstrijd, waarbij de punten uiteindelijk natuurlijk in Nijmegen blijven!

De wedstrijd staat onder leiding van scheidsrechter Rob Dieperink en is in zijn geheel te zien op ESPN2.
90' De wedstrijd is afgelopen
90' GOAL: Pedro Marques maakt de 1-1 (Assist door Nany Landry Dimata)
90' Gele kaart Dimitris Siovas
89' Tweede gele kaart Dogan Erdogan
87' Gele kaart Oguzhan Ozyakup
85' Gele kaart Dogan Erdogan
80' Souffian El Karouani wordt gewisseld voor Pedro Marques
80' Dirk Proper wordt gewisseld voor Magnus Mattsson
80' Paul Gladon wordt gewisseld voor Dogan Erdogan
80' Arianit Ferati wordt gewisseld voor Roel Janssen
76' Gele kaart Arianit Ferati
71' GOAL: Oguzhan Ozyakup maakt de 0-1
62' Ivo Pinto wordt gewisseld voor Oguzhan Ozyakup
61' Mikkel Duelund wordt gewisseld voor Ibrahim Cissoko
55' Gele kaart Deroy Duarte
46' Inigo Cordoba wordt gewisseld voor Mats Seuntjens
46' De tweede helft is begonnen
45' Rust
37' Tijjani Noslin wordt gewisseld voor Remy Vita
1' AFTRAP: De wedstrijd is begonnen

90 Vasileios Sourlis

N.E.C. nam het zaterdagmiddag om 16.30 uur in het Goffertstadion op tegen hekkensluiter Fortuna Sittard. Nadat de Nijmegenaren vorige week uit bij SC Heerenveen met een overtalsituatie op een bloedeloos gelijkspel bleven steken, pakte de ploeg van trainer Rogier Meijer zaterdag wederom niet de volle buit. Na een knappe goal van Oguzhan Ozyakup kwamen de Limburgers in de 71e minuut op 0-1 voorsprong. In de slotfase van de wedstrijd wist Pedro Marques een punt voor de Nijmegenaren te redden, waardoor de wedstrijd in 1-1 eindigde. N.E.C. wacht door de puntendeling nog steeds op haar eerste thuisoverwinning van het seizoen.

Twee minuten na het eerste fluitsignaal was N.E.C. heel dicht bij de openingstreffer: Mikkel Duelund kon een scherp aangesneden vrije trap Oussama Tannane van dichtbij één op één inkoppen, maar stuitte op doelman Ivor Pandur. Vervolgens kregen de Nijmegenaren in korte tijd twee vrije trappen net buiten de zestien, maar de pogingen van Oussama Tannane en Lasse Schöne brachten geen verandering op het scorebord. Na twintig minuten spelen kwam N.E.C. weer dichtbij, maar de aanval vanaf de rechterkant verdween via een Limburgs been voorbij de achterlijn. In de 25e minuut kregen de supporters in het Goffertstadion een replica van de eerste kans voorgeschoteld, maar ook deze scherpe vrije trap van Tannane wist het net niet te vinden: weer stond Pandur goed gepositioneerd. Een schot van jeugdexponent Bart van Rooij enkele minuten later werd ook niet in een doelpunt omgezet.

N.E.C. bleef vervolgens op de Sittardse deur kloppen: na een half uur spelen waagde Elayis Tavsan een poging van afstand, maar doelman Pandur redde knap in de korte hoek. Een paar minuten later kreeg Fortuna haar eerste grote kans: de vrije trap van de Turkse vedette Burak Yilmaz vloog richting de kruising, maar doelman Jasper Cillessen wist met een prachtige redding een tegengoal te voorkomen. Vijf minuten voor rust werd Tavsan richting het doel van Fortuna Sittard gelanceerd, de pijlsnelle jeugdinternational wachtte echter te lang, waardoor het daaropvolgende schot door geblokt kon worden. Met een brilstand op het scorebord gingen beide ploegen vervolgens aan de thee.

Zowel N.E.C. als Fortuna Sittard begonnen erg rommelig aan de tweede helft en het spel verliep moeizaam. Kleine overtredingen over en weer resulteerde in de 55e minuut in de eerste kaart: Fortuna-speler Deroy Duarte kreeg van scheidsrechter Dieperink een gele prent. Na een uur spelen verving Ibrahim Cissoko linksbuiten Mikkel Duelund. De Nederlandse aanvaller met Guinese roots bracht na rust het eerste leven in het spel en kreeg na vijf minuten zijn eerste kans, maar wist de bal niet tussen de palen te krijgen. Enkele minuten later probeerde Schöne het met een volley vanaf buiten de zestien, echter zonder succes. Even daarna valt de eerste goal van de wedstrijd: Oguzhan Özyakup vindt het uiterste hoekje van de kruising en verschalkt doelman Cillessen knap. Na de 0-1 gingen de mannen van trainer Rogier Meijer direct op zoek naar de gelijkmaker. Na 80 minuten spelen wisten de Nijmegenaren de bal nog steeds niet langs doelman Pandur te krijgen. De slotfase van de wedstrijd kenmerkt zich door veel overtredingen van Limburgse kant: Arianit Ferati, Dimitrios Siovas en Oguzhan Özyakup ontvingen een gele kaart; invaller Dogan Erdogan kreeg er zelfs twee en mocht na 10 minuten spelen weer gaan douchen.

N.E.C. kreeg zes minuten blessuretijd, die niet onbenut bleven: in de 96e minuut schoot Marques van dichtbij raak: 1-1. De Limburgers komen direct daarna dichtbij, maar van Rooij wist met een mooie sliding het gevaar te keren. Een tegenaanval van de Nijmegenaren leverde geen goal op, waardoor de Nijmegenaren voor de vierde keer op rij de wedstrijd met een gelijkspel op het scorebord eindigen.