Algemeen

N.E.C. onnodig onderuit tegen Ajax

N.E.C. onnodig onderuit tegen Ajax

Er is een einde gekomen aan de reeks gelijke spelen van N.E.C. De Nijmegenaren brachten zondag te weinig tegen Ajax en gingen daardoor onnodig met 1-2 onderuit. Elayis Tavsan was trefzeker namens de thuisploeg.

Ajax had in grote gedeeltes weliswaar het meeste balbezit, de gevaarlijkste ploeg was N.E.C. Koki Ogawa kwam na tien minuten centimeters tekort om een goede voorzet van Sontje Hansen binnen te werken. En kort voor de rust miste een kopbal van de Japanner kracht om doelman Ramaj te verschalken. Via Lasse Schöne maakte N.E.C. aanspraak op een strafschop, maar Marc Nagtegaal wuifde het moment weg.

Reddingen Cillessen

Aan de andere kant was Steven Berghuis de gevaarlijkste man. Berghuis stuitte twee keer op de alerte Jasper Cillessen. De N.E.C.-goalie bracht tussen de pogingen van Berghuis door het knapst redding op een kopbal van Steven Bergwijn.

Ook de redding kort na rust op een schot van Kenneth Taylor mocht er zijn. Taylor nam vanaf een meter of 25 met een lelijke zwabber het doel onder vuur, maar zag zijn poging via de handen van Cillessen uiteenspatten op de lat. N.E.C. kreeg steeds minder voor elkaar wat haar voor rust wel lukte en liep vooral achter Ajax aan. De 0-1 kon dan ook niet lang uitblijven: Brian Brobbey kreeg de bal aangespeeld in het zestienmetergebied en toonde zich sterker dan Bram Nuytinck. De Ajax-spits speelde Cillessen uit en trok de bal laag en hard voor het doel voor Kristian Hlynsson.

Slotoffensief

In de slotfase voerde N.E.C. de druk op. Met Lars Olden Larsen, Elayis Tavsan en Rober González binnen de lijnen jaagde de ploeg van Rogier Meijer op de gelijkmaker. De grootste kans leverde dat op voor Bart van Rooij. De rechtsback werd in vrije positie rond de zestienmeterlijn bereikt, draaide snel maar zag zijn strakke schot geblokt worden door Jorrel Hato.

Waar N.E.C. Ajax ver terugdrukte was het Ajax dat daarvan profiteerde. De Nijmegenaren waren niet alert bij een inworp vanaf de zijkant waardoor Berghuis volledig vrij het zestienmetergebied indook. Berghuis bereikte Carlos Forbs eenvoudig en de geheel vrijstaande buitenspeler besliste de wedstrijd in het voordeel van Ajax. Aan het einde werd het nog even spannend, want kort voor het verstrijken van de officiële speeltijd bracht Tavsan de spanning terug. Tavsan speelde Ar'Jany Martha eenvoudig uit op de achterlijn en plaatste de bal buiten bereik van Ramaj in de verre hoek.

Door de nederlaag tegen Ajax verliest N.E.C. voor het eerst sinds 1 oktober een wedstrijd. Maar tegelijkertijd snakken de Nijmegenaren al sinds 23 september naar een overwinning. Woensdag is de volgende kans daartoe: dan verdedigen de rood-groen-zwarten de 1-2 voorsprong in de resterende vijf minuten en zes seconden op bezoek bij AZ (19.00 uur). Zaterdag wacht dan de uitwedstrijd tegen PEC Zwolle (20.00 uur).

Scoreverloop

57. Hlynsson 0-1
88. Forbs 0-2
90. Tavsan 1-2

Opstelling N.E.C.: Cillessen; Van Rooij, Sandler, Nuytinck (85. Lars Olden Larsen), Verdonk; Schöne, Mattsson, Proper; Hansen (64. Tavsan), Ogawa, Baas (64. González)

Eredivisie Vrijdag 1 maart 2024 KRAS Stadion
FC Volendam
20:00
N.E.C.

Stand Eredivisie
2 Feyenoord 55
3 FC Twente 47
4 AZ 42
5 Ajax 36
6 Go Ahead 34
7 NEC 33
8 FC Utrecht 32
9 Sparta R'dam 29
10 Heerenveen 28
11 PEC Zwolle 27