Algemeen

N.E.C. pakt knap punt in Enschede: 1 -1

Nijmegenaren al 8 wedstrijden ongeslagen.

N.E.C. speelde zondagmiddag met 1-1 gelijk op bezoek bij landskampioen FC Twente. Na een sterke start kwam N.E.C. in de 8ste minuut op voorsprong via Niki Zimling, na een fraaie pass van Lasse Schöne. Na deze openingstreffer schakelde FC Twente een versnelling hoger en werd N.E.C. in de verdediging gedrukt. De gelijkmaker viel na 27 minuten via Bajrami.

In de tweede helft bleef Twente de bovenliggende partij, en moest N.E.C. zich vooral beperken tot verdedigen en loeren op een counter. Gescoord werd er niet meer en zo eindigde de wedstrijd in 1-1. Een verdienstelijk punt voor het strijdende N.E.C., dat wel 6(!) gele kaarten ontving van arbiter Blom. In drie gevallen (Will, Vleminckx, Sibum) levert dat een schorsing op, waardoor trainer Wiljan Vloet volgende week in de wedstrijd tegen FC Utrecht heel wat minder keuzemogelijkheden heeft.

(later meer)

Bij N.E.C. ontbrak Remy Amieux door een schorsing, opgelopen in de wedstrijd tegen Excelsior. Hij werd links achterin vervangen door Lorenzo Davids. Ook voor Leroy George was er een basisplaats weggelegd. Dit ging ten koste van John Goossens, die genoegen moest nemen met een plaats op de bank. Bij FC Twente zat Rosales een disciplinaire straf uit. Onyewu stond daarom rechts achterin, op links stond de Belg Buysse.

Nadat de wedstrijd was aangevangen met een minuut stilte voor twee overleden clubiconen van FC Twente, liet N.E.C. zich direct van z'n beste kant zien. De ploeg toonde geen angst voor de regerend landskampioen en zette gelijk vol druk. Met verzorgd voetbal had N.E.C. het meeste balbezit en kon het zelfs al snel op voorsprong komen. Niki Zimling ontsnapte aan de aandacht van de defensie van FC Twente en dook op achter de verdedigers. Lasse Schöne had dit goed in de gaten en de Deen zette met een schitterende steekbal zijn landgenoot alleen voor doelman Mihaylov. Zonder twijfel schoof Zimling de 0-1 binnen. Voor de middenvelder was het zijn derde goal in twee wedstrijden. Snel na de openingstreffer zorgde ook Schöne zelf voor gevaar met een afstandsschot, maar Mihaylov kon de bal, zij het moeite, keren.

Na deze prima openingsfase voor N.E.C. nam FC Twente het heft in handen. N.E.C. begon wat meer achteruit te lopen, waardoor de Enschedeërs het betere van het spel kregen. Dat kwam Bram Nuytinck al snel op een gele kaart te staan. Hij moest een te korte terugspeelbal van Bas Sibum corrigeren met het neerleggen van De Jong. Heel Enschede schreeuwde om een rode kaart, omdat de aanvaller een doorgebroken man leek te zijn. Scheidsrechter Blom was echter coulant en hield het bij geel. Ruiz was de eerste speler van Twente die het doel onder vuur nam, maar hij schoot na een mooie actie wild over. Ook Janssen had zijn vizier niet op scherp staan.

De Zweed Bajrami zorgde na een half uur voor de verdiende gelijkmaker. Vanaf het middenveld sprintte hij heel eenvoudig om Sibum heen, om uiteindelijk bijna bij de achterlijn te besluiten met een schot op doel. Jasper Cillessen reageerde niet attent en zag de bal onder zich doorschieten. In het restant van de eerste helft was aan het falen van Ruiz te danken dat de twee ploegen met een 1-1 ruststand de kleedkamers opzochten. De Costa Ricaan blonk uit in besluiteloosheid en verprutste een aantal zeer gevaarlijke aanvallen.

De tweede helft begon met wat vertraging, toen het jarige Vak P tientallen fakkels op het veld gooide. De rookontwikkeling bij het doel van Cillessen was zo groot, dat Blom het spel een aantal minuten stil moest leggen. Ook na de hervatting duurde het even voor het spel weer goed op gang kwam. Pas na een klein uur spelen kwam FC Twente weer goed tot aanvallen en dwong het Cillessen tot het maken meerdere reddingen. Onder meer Ruiz, Janssen en Chadli maakten het de jonge doelman lastig.

N.E.C. kwam pas twintig minuten voor tijd een beetje onder de druk uit om ook zelf aan aanvallen te gaan denken. Nathaniel Will dacht een penalty te kunnen claimen, nadat hij heel licht werd aangetikt door Douglas. Blom floot echter resoluut voor een vrije trap voor Twente en bestrafte Will met een gele kaart. Daardoor is de rechtsback geschorst voor de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht.

In de slotfase ging FC Twente wanhopig op zoek naar de winnende treffer. De thuisploeg kreeg talloze standaard situaties en werd daaruit constant gevaarlijk met alle kopsterke spelers. Zo kopte De Jong een bal op de onderkant van de lat en waren ook Douglas en Ruiz gevaarlijk met het hoofd. Janssen en Chadli probeerden het via de grond, maar ook zij wisten geen doel te treffen. Cillessen herstelde zich goed van zijn mindere optreden bij de eerste goal van de Tukkers en hield zijn doel verder schoon.

Door het knappe gelijke spel is N.E.C. nu al acht wedstrijden op een rij ongeslagen. De ploeg handhaaft zich op de tiende plaats en krijgt het linkerrijtje steeds een beetje meer in zicht. Volgende week wacht de belangrijke thuiswedstrijd tegen FC Utrecht. Wiljan Vloet zal moeten gaan puzzelen om zijn opstelling in elkaar te krijgen, want naast Will ontbreken ook Sibum en topscorer Vleminckx met een schorsing.

Door: Roel Klein

Karakteristieken FC Twente - N.E.C. 1 - 1