Algemeen

N.E.C. richt zich op en wint knap in Kerkrade

Voorbeschouwing Roda JC – N.E.C.

Na de nederlaag tegen de Graafschap is N.E.C. de aansluiting met de top in de Keuken Kampioen Divisie voorlopig kwijtgeraakt. Gelukkig is er voor de ploeg van trainer Rogier Meijer vanavond wederom een poging om zichzelf te revancheren. De tegenstander hiervoor is Roda JC in Kerkrade, om 21.00 uur.

Waar N.E.C. drie keer op rij heeft verloren is de Limburgse tegenstander van vanavond na een stroef begin van de competitie op volle toeren aan het draaien. De laatste vijf wedstrijden werden allemaal in winst omgezet en er werden maar liefst zeventien doelpunten gescoord. Vooral verdedigend staat er dus een taak van formaat te wachten op de mannen van Rogier Meijer, die in het wekelijkse persuurtje al aangaf dat het als team verdedigend sterk moet staan.

Eerder dit seizoen stonden N.E.C. en Roda JC ook al tegenover elkaar, in de vertrouwde Goffert. Uit het niets waren het de Kerkradenaren die de leiding pakte na een voorzet die eindigde bij de voet van Kees Luijckx: 0-1. Na een klein uur pakte Roland Alberg een rode kaart namens de bezoekers, waardoor N.E.C. nog nadrukkelijker de aanval kon zoeken. Het duurde tot de 78e minuut voordat de Nijmegenaren via het hoofd van invaller Thomas Beekman de gelijkmaker produceerde. Vijf minuten later had N.E.C. een gouden kans om alsnog de volle buit te pakken, maar de penalty werd door Syb van Ottele naast geschoten. Hierdoor moesten de rood-groen-zwarten genoegen nemen met een puntendeling.

N.E.C. kan kracht putten uit de voorgaande keren dat ze naar Kerkrade afreisden. De laatste vijf keer dat dit treffen ook op de planning stond in Kerkrade wonnen de Nijmegenaren er maar liefst vier en speelden ze één keer gelijk.

De selectie zal er in ieder geval gebrand op zijn om deze reeks in het zuiden van het land voort te zetten. Het zal zich in ieder geval gesterkt voelen door de terugkeer van captain Rens van Eijden. De centrumverdediger heeft zijn schorsing uitgezeten en is weer inzetbaar voor trainer Rogier Meijer. Gaat hij met zijn teamgenoten de overwinning pakken in Kerkrade? We gaan het vanavond zien!

De wedstrijd is live te zien op ESPN 3.

90' GOAL: Javier Vet maakt de 1-3 (Assist door Jonathan Okita)
89' Elayis Tavsan wordt gewisseld voor Jonathan Okita
85' Richard Jensen wordt gewisseld voor Stan van Dijck
85' Patrick Pflücke wordt gewisseld voor Niek Vossebelt
85' Amir Absalem wordt gewisseld voor Xander Lambrix
81' Dirk Proper wordt gewisseld voor Joep van der Sluijs
79' GOAL: Elayis Tavsan maakt de 1-2
78' Tweede gele kaart Erik Falkenburg
68' Gele kaart Erik Falkenburg
67' GOAL: Erik Falkenburg maakt de 1-1
65' Fabian Serrarens wordt gewisseld voor Dylan Vente
65' Benjamin Bouchouari wordt gewisseld voor Ali Messaoud
56' Gele kaart Amir Absalem
34' GOAL (penalty): Jordy Bruijn maakt de 0-1
33' PENALTY: Jordy Bruijn staat achter de bal

23 Anton Fase

N.E.C. heeft de lastige uitwedstrijd bij Roda JC in winst omgezet. De Limburgers hadden vijf keer op rij gewonnen, maar werden door de Nijmegenaren op een 1-3 nederlaag getrakteerd.

Na de teleurstellende bekeruitschakeling tegen VVV-Venlo en de competitienederlaag in eigen stadion tegen De Graafschap moest N.E.C. op bezoek bij Roda JC de rug zien te rechten. Dat was niet alleen belangrijk om zelf in een positieve flow te komen, maar ook omdat onze ploeg de Limburgers alleen nog maar op doelsaldo achter zich hield op de ranglijst. Zaak dus om scherp te beginnen in het Parkstad Limburg Stadion en dat deed N.E.C. dan ook. Elayis Tavsan nam de goal van Roda-keeper Hoekstra al na twee minuten onder vuur en ook Javier Vet dook vroeg in het vijandelijke strafschopgebied op. De regie in de wedstrijd was in Nijmeegse handen en na ruim twintig minuten had dat een doelpunt op moeten leveren. Helaas schrok Vet van de kans die hij kreeg en maaide hij over de bal.

N.E.C. was wel de ploeg die wilde voetballen en in eigen huis trok de Koempelclub zich terug, hopend dat het met de snelheid van Thijmen Goppel en de handige Benjamin Bouchouari gevaarlijk kon worden in de tegenaanval. Dat wisten de Nijmegenaren echter goed te controleren en na ruim een half uur werd het goede spel beloond. Tavsan werd in het strafschopgebied neergelegd door de keeper en het was voor Jordy Bruijn een koud kunstje om de toegekende strafschop in de 0-1 om te zetten. Nog geen vijf minuten later werd de middenvelder opnieuw weggestuurd en kon hij richting een één-op-één met Hoekstra, maar het voetje van Danny Bakker voorkwam een nieuwe megakans voor N.E.C. Duidelijk was in ieder geval wel dat de voorsprong waar de mannen uit de Keizerstad mee gingen rusten, niet meer dan verdiend was.

Na de pauze probeerde Roda uit een ander vaatje te tappen. Ze zetten hoger druk en probeerden met opportunistisch spel achter de Nijmeegse defensie uit te komen, waardoor N.E.C. iets vaker terug moest. Toch hield de ploeg van Meijer wel de controle en er bleven kansjes komen. De bedrijvige Tavsan hield zijn directe bewaker constant bezig en een tweede goal voor onze jongens leek, ondanks dat er weinig echte kansen gecreëerd werden, een serieuze mogelijkheid. Toch was het de Koempelclub die na ruim een uur voetballen toesloeg. Een hoekschop viel op het hoofd van Erik Falkenburg en die stuurde de bal in de verre hoek, buiten het bereik van keeper Mattijs Branderhorst.

De bezoekers konden weer van voor af aan beginnen en van die tik moesten ze duidelijk even bijkomen. De passing werd een stuk slordiger en daardoor kwam Roda, dat het juist zo moeilijk had gehad met het degelijke combinatievoetbal van N.E.C., veel beter aan voetballen toe. Een kwartier voor tijd werd dat momentum gebroken. Doelpuntenmaker Falkenburg kreeg zijn tweede gele kaart en na de vrije trap die daarop volgde viel de bal voor de voeten van Tavsan, die de bal over de uitgekomen keeper plaatste en daarmee de 1-2 aantekende. Een heerlijk moment voor de Nijmegenaren om toe te slaan en na die goal resteerden er tien minuten waarin de voorsprong over de streep getrokken moest worden. Het lukte N.E.C. zelfs om er nog één te maken: Javier Vet peerde een afgeslagen bal tegen de touwen en zorgde daarmee voor de 1-3 eindstand.