Algemeen

N.E.C. sluit 2021 af met weer een zege

Voorbeschouwing: Willem II - N.E.C.

Vanavond staat voor N.E.C. de laatste wedstrijd voor de winterstop op het programma. De uitwedstrijd tegen Willem II is ook meteen de eerste wedstrijd tegen een ploeg waar dit seizoen in competitieverband al eerder tegen is gevoetbald. We beginnen in Tilburg dus alweer aan de terugronde van het seizoen 2021 - 2022.

Eerder dit seizoen speelden N.E.C. en Willem II in Nijmegen doelpuntloos gelijk en Rogier Meijer en zijn team baalden daar na afloop stevig van. Al in de 15e minuut werd Willem II-doelman Jorn Brondeel die middag namelijk met een rode kaart uit het veld gestuurd, maar ondanks een enorm overwicht en legio mogelijkheden, kreeg N.E.C. het niet voor elkaar het Tilburgse net te vinden.

Vanavond zijn de personele problemen bij de ploeg van trainer Fred Grim van een andere orde. Grim heeft maar één centrale verdediger tot zijn beschikking, aangezien Emil Bergström en Freek Heerkens geblesseerd zijn en Nikos Michelis een schorsing uitzit. Tegen AZ (4-1 verlies) werd afgelopen weekend rechtsback Vincent Schippers centraal achterin geposteerd toen Nikos Michelis uit het veld werd gestuurd, hij zou daar dus weer een optie kunnen zijn.

Willem II begon dit seizoen uitstekend, met onder andere winstpartijen tegen FC Groningen en PSV, maar is de laatste maanden ver weggezakt. De winst op PSV (in speelronde 7, de Tilburgers stonden toen zelfs even op de derde plaats) was direct ook de laatste overwinning en die dateert alweer van 25 september. Inclusief de bekernederlaag tegen RKC (3-0) is inmiddels al acht keer op rij verloren en in al die wedstrijden wisten de Tilburgers bovendien maar vier doelpunten te maken. Het vertrouwen zal derhalve broos zijn bij de Brabanders, maar de wil om eindelijk weer eens drie punten binnen te halen zal er alleen maar sterker van worden.

N.E.C. heeft de afgelopen wedstrijden juist vertrouwen getankt na een mindere serie. In het bekertoernooi werd gewonnen bij SC Cambuur en afgelopen zondag werd in Deventer ook Go Ahead Eagles verslagen. Een prima eerste helft was voldoende om de winst (2-0) in een veel mindere tweede helft over de streep te trekken. Trainer Rogier Meijer heeft derhalve weinig redenen om te tornen aan de opstelling van afgelopen zondag. Nou ja, één reden dan: Souffian El Karouani ontbreekt waarschijnlijk door een blessure, zijn plek wordt dan ingenomen door Calvin Verdonk.

De aftrap in Tilburg is vanavond om 18.45 uur en de wedstrijd staat onder leiding van scheidsrechter Danny Makkelie. De wedstrijd is in zijn geheel te zien op ESPN en te horen op RN7.

89' Rode kaart Ulrik Jenssen
83' Magnus Mattsson wordt gewisseld voor Mikkel Duelund
83' Godfried Roemeratoe wordt gewisseld voor Mats Köhlert
82' Ringo Meerveld wordt gewisseld voor John Yeboah
74' Jordy Bruijn wordt gewisseld voor Javier Vet
71' Pol Llonch wordt gewisseld voor Argyris Kampetsis
71' Elton Kabangu wordt gewisseld voor Görkem Saglam
71' Driess Saddiki wordt gewisseld voor Kwasi Wriedt
38' GOAL: Magnus Mattsson maakt de 0-1 (Assist door Jordy Bruijn)

23 Thomas Beekman

De laatste wedstrijd in 2021 van N.E.C. is opnieuw op een succes uitgedraaid. De ploeg van trainer Rogier Meijer tankte de afgelopen week vertrouwen en dat leverde op bezoek bij Willem II een 0-1 zege op.

Na overwinningen op bezoek bij Cambuur (1-2 in het bekertoernooi) en Go Ahead Eagles (0-2, in competitieverband) was het gevoel richting de laatste wedstrijd van 2021 bij N.E.C. uitstekend. In alweer een uitduel, dit keer bij Willem II, moest die 'flow' ervoor zorgen dat de Nijmegenaren met een driepunter het historische jaar uitluidden. Toch hadden de mannen uit de Keizerstad het in de openingsfase moeilijk, want Willem II was niet van plan om de zege zomaar cadeau te geven. De Tricolores zitten in een dipje en waren vastbesloten om daar uit te komen.

N.E.C. werd onder druk gezet, maar toch waren de eerste kansen voor de Nijmegenaren. Elayis Tavsan nam Timon Wellenreuther na twintig minuten onder vuur en dwong hem tot een moeilijke redding, waarna de formatie van Meijer uit de schulp kroop en meer kansen bij elkaar speelde. Uiteindelijk leverde dat ook een doelpunt op en het was een mooie aanval die daar aan ten grondslag lag. Via Calvin Verdonk kwam de bal bij Jordy Bruijn, die ploeggenoot Magnus Mattsson diep zag gaan en hem met een heerlijke steekbal bediende. De Deen rondde bekwaam af: 0-1.

Die marge werd mee de rust in genomen, waarna er in de tweede helft een andere wedstrijd ontstond. Het balbezit was met name voor Willem II, dat op de Nijmeegse helft voetbalde. Keeper Mattijs Branderhorst hoefde echter amper in actie te komen, omdat de N.E.C.-verdediging de zaakjes uitstekend voor elkaar had en niks doorliet. Toch bleef het nog spannend. De vele countermogelijkheden die onze ploeg kreeg, werden niet al te best uitgespeeld en dus bleef Willem II hopen op een momentje om de wedstrijd toch weer gelijk te trekken.

Fred Grim, de trainer van de Tricolores, zette vervolgens alles op alles en bracht twee aanvallers voor twee verdedigend ingestelde spelers. Het mocht allemaal niet meer baten, zeker niet nadat Ulrik Jenssen een vrije doortocht van Tavsan voorkwam door hem neer te trekken. Scheidsrechter Danny Makkelie kon niet anders dan hem een rode kaart geven en tegen tien man had N.E.C. weinig moeite om stand te houden en de punten over de streep te trekken. De Nijmegenaren gaan derhalve met 25 punten uit 18 wedstrijden de winterstop in en gaan zich in Spanje voorbereiden op een hopelijk net zo succesvolle tweede seizoenshelft.