N.E.C. sluit eerste seizoenshelft af met grote zege

Voorbeschouwing N.E.C. – RKC Waalwijk

Net als vorige week treedt N.E.C. vanmiddag aan tegen een tegenstander die op het moment van schrijven op één plekje afstand van de Nijmegenaren staat in de ranglijst van de Eredivisie. Ging het vorige week tegen Cambuur om een plekje boven of onder ‘de streep’, draait het nu juist om een plek in het linker- of rechterrijtje. RKC, dat op bezoek komt in Nijmegen, staat namelijk negende, N.E.C. tiende.

Zowel RKC als N.E.C. wist vorige week te winnen na weken zonder driepunters. RKC deed dat op overtuigende wijze tegen AZ, dat met 3-1 terug naar Alkmaar werd gestuurd door doelpunten van Illias Bel Hassani en Zakaria Bakkali (2x). Laatstgenoemde maakte zijn eerste eredivisiedoelpunten zo’n negen jaar geleden tegen N.E.C. Op 17-jarige leeftijd maakte hij toen namens PSV in één wedstrijd drie doelpunten in een wedstrijd die N.E.C. uiteindelijk met 5-0 verloor.

RKC staat zoals gezegd op een keurige negende plaats en won afgelopen zondag van AZ, maar was daarvoor juist aan een mindere serie bezig. Wel moet worden opgemerkt dat de verliespartijen in die weken gespeeld werden tegen Ajax en FC Twente. Ook van Fortuna Sittard werd niet gewonnen door de ploeg van Joseph Oosting. In Sittard werd het 0-0. De grootste teleurstelling beleefden de Waalwijkers tot dusverre in het bekertoernooi, toen ze in Groesbeek met 2-0 ten onder gingen tegen De Treffers.

N.E.C. proefde vorig weekend eindelijk weer eens de smaak van een overwinning. Een wonderschone poeier van Lasse Schöne was genoeg om de drie punten vanuit Leeuwarden mee naar Nijmegen te nemen. Het zou lekker zijn als daar vanmiddag de eerste thuisoverwinning van het seizoen aan toegevoegd kan worden. Lekker voor de sfeer, maar zeker ook voor de ranglijst, waardoor de vroege ‘WK-winterstop’ met een goed gevoel begonnen kan worden.

Rogier Meijer en zijn mannen mogen het in een stampvolle Goffert gaan laten zien. Niet alleen de thuistribunes zullen tot aan het laatste stoeltje gevuld zijn, ook het uitvak is compleet uitverkocht vanmiddag. Over de opstelling is op het moment van schrijven nog niets bekend, maar al te veel veranderingen ten opzichte van vorige week liggen niet in de lijn der verwachting.

De aftrap in De Goffert is vanmiddag al om 12.15 uur. De leiding is in handen van scheidsrechter Martin Perez, die zijn eerste eredivisiewedstrijd van het seizoen fluit. Wie geen plekje in het stadion heeft bemachtigd, kan de wedstrijd in zijn geheel zien op ESPN2.

Door Teun van Thiel

90' De wedstrijd is afgelopen
90' GOAL: Pedro Marques maakt de 6-1 (Assist door Jordy Bruijn)
90' Gele kaart Vurnon Anita
88' GOAL: Elayis Tavsan maakt de 5-1 (Assist door Oussama Tannane)
83' Magnus Mattsson wordt gewisseld voor Jordy Bruijn
78' GOAL: Pedro Marques maakt de 4-1 (Assist door Joris Kramer)
76' Pelle Clement wordt gewisseld voor Patrick Vroegh
76' Philippe Sandler wordt gewisseld voor Joris Kramer
76' Nany Landry Dimata wordt gewisseld voor Pedro Marques
73' GOAL: Magnus Mattsson maakt de 3-1
67' Dario van den Buijs wordt gewisseld voor Zakaria Bakkali
67' Yassin Oukili wordt gewisseld voor Said Bakari
66' Ibrahim Cissoko wordt gewisseld voor Elayis Tavsan
66' Souffian El Karouani wordt gewisseld voor Calvin Verdonk
58' Gele kaart Juriën Gaari
50' GOAL: Souffian El Karouani maakt de 2-1
46' Florian Jozefzoon wordt gewisseld voor Roy Kuijpers
46' De tweede helft is begonnen
45' Rust
37' GOAL (penalty): Nany Landry Dimata maakt de 1-1
37' PENALTY: Nany Landry Dimata staat achter de bal
36' Gele kaart Souffian El Karouani
11' Rode kaart Iliass Bel Hassani
4' GOAL (penalty): Dario van den Buijs maakt de 0-1
4' PENALTY: Dario van den Buijs staat achter de bal
1' AFTRAP: De wedstrijd is begonnen

35 Kevin Felida

N.E.C. nam het zondagmiddag om 12.15 uur in het Goffertstadion op tegen nummer negen RKC Waalwijk. De bezoekers uit Noord-Brabant kwamen na tien minuten spelen door een rode kaart van Iliass Bel Hassani met tien man te staan. N.E.C. profiteerde uitstekend van de overtalsituatie en wist van een 0-1 achterstand tot 6-1 terug te komen. Nany Landry Dimata, Souffian El Karouani, Magnus Mattsson, Pedro Marques (2x) en Elayis Tavsan namen de Nijmeegse doelpunten voor hun rekening. De ploeg van trainer Rogier Meijer gaat door de ruime overwinning met een plek in het linkerrijtje de winterstop in.

In de vierde minuut van de wedstrijd keken de Nijmegenaren al tegen een 0-1 achterstand aan. Dario van den Buijs mocht na een overtreding in het zestienmetergebied aanleggen voor een strafschop en faalde niet. Na tien minuten spelen kwamen de bezoekers uit Waalwijk met tien man te staan. Iliass Bel Hassani ontving, na ingrijpen van de VAR, een rode kaart. De in Rotterdam geboren middenvelder deelde na onenigheid met Souffian El Karouani een kopstoot aan zijn Marokkaanse tegenstander uit. In de loop van de wedstrijd zorgde een schot van Oussama Tannane en een kopbal van Magnus Mattsson nog niet voor de gewenste gelijkmaker. In de 37e minuut kreeg ook N.E.C. een penalty toegekend. Nany Landry Dimata mocht vanaf elf meter aanleggen en stuurde doelman Joel Pereira de verkeerde hoek in: 1-1. Drie minuten later dachten de supporters in het stadion dat Tannane de 2-1 had gemaakt, maar de bal verdween net naast het doel. De ploegen gingen vervolgens met een gelijkspel aan de thee.

N.E.C. begon de tweede helft goed. Mattsson kreeg twee kansen en aan de andere kant voorkwamen Philippe Sandler en Jasper Cillessen een tegengoal. El Karouani zette daarna de thuisploeg op een 2-1 voorsprong. Het schot van buiten het zestienmetergebied was RKC-doelman Pereira te machtig. Niet veel later dacht RKC weer op gelijke hoogte te komen, maar het doelpunt werd vanwege buitenspel afgekeurd. De tweede helft speelde zich vooral op de helft van de Waalwijkers af, maar N.E.C. was kwetsbaar in de omschakeling. 63-voudig international Cillessen onderscheidde zich door na een uur spelen op knappe wijze een tegengoal van de bezoekers te voorkomen. Een grote kans voor Bart van Rooij werd daarna door RKC knap van de lijn gehaald, waardoor de ploeg van Rogier Meijer de voorsprong in de 65e minuut niet wist uit te breiden. Tien minuten later lukte dat wel: Mattsson kon vrij inkoppen en faalde niet: 3-1. N.E.C. profiteerde in de staart van de wedstrijd uitstekend van de overtalsituatie. Pedro Marques scoorde drie minuten na de 3-1 de vierde Nijmeegse treffer. In de slotfase zette invaller Elayis Tavsan de 5-1 op het scorebord, waarna Pedro Marques zijn tweede van de middag maakte en de eindstand op het scorebord zette. N.E.C. - RKC Waalwijk: 6-1.