Algemeen

N.E.C. speelt gelijk met tien man in Arnhem

Voorbeschouwing Vitesse - N.E.C.

‘Volgende kans en nu wel raak? Nee, weer niet! Weer niet……George….ja! Het kon niet uitblijven, George scoort, N.E.C. leidt en het is verdiend!’ Precies zo ging het op 22 januari 2012 toen N.E.C. voor het laatst een overwinning boekte in het GelreDome.

Veel N.E.C-supporters kunnen het commentaar en de bijbehorende beelden elf jaar na dato nog dromen en dat tekent het sentiment en belang dat hoort bij de wedstrijden tussen N.E.C. en Vitesse. Natuurlijk, feitelijk is het gewoon één van de 34 wedstrijden die je afwerkt in het seizoen, maar het is óók de Gelderse derby en daarin telt een overwinning - voor het gevoel op zijn minst - dubbel.

Vanmiddag om 12.15 uur gaat N.E.C. in Arnhem weer op jacht naar dat gevoel en de ploeg zal met vertrouwen aantreden tegen de Arnhemmers. Afgelopen woensdag werd in het bekertoernooi met 0-4 gewonnen bij Almere City FC en drie dagen eerder werd landskampioen Ajax in de Goffert nog op 1-1 gehouden. Bovendien kwam iedereen ongeschonden uit die wedstrijden en dus kan trainer Rogier Meijer putten uit een nagenoeg fitte selectie. Alleen Jordy Bruijn moet het treffen in Gelredome aan zich voorbij laten gaan. Andri Baldursson maakt daarentegen zijn rentree in de wedstrijdselectie.

Vitesse was door de amateurs van Kozakken Boys al uitgeschakeld in het bekertoernooi, maar afgelopen weekend boekte de ploeg van Philip Cocu wel een prima resultaat in Alkmaar. Tegen AZ werd het 1-1. Het bracht Vitesse op veertien punten, waarmee de Arnhemmers op een veertiende plek op de ranglijst staan. Dat is vijf plekken onder N.E.C., al is het verschil in punten slechts vier.

Voor Vitesse-aankoop Isimat-Mirin komt de derby te vroeg, hij is nog niet wedstrijdfit. Linksback Maximilian Wittek keert terug van een schorsing, maar het lijkt erop dat Phillip Cocu op zijn positie toch voor Mitchell Dijks kiest.

Rogier Meijer lijkt vast te houden aan de opstelling die hij ook bedacht had voor de thuiswedstrijd tegen Ajax. Ten opzichte van de bekerwedstrijd in Almere betekent dit dat Pedro Marques, Ibrahim Cissoko en Joris Kramer weer plaats zullen maken voor Nany Dimata, Magnus Mattsson en Philippe Sandler.

De aftrap in GelreDome is vanmiddag om 12.15 uur. De wedstrijd staat onder leiding van scheidsrechter Danny Makkelie en is in zijn geheel te zien op ESPN 2.

90' Kacper Kozlowski wordt gewisseld voor Mohamed Sankoh
88' Gele kaart Souffian El Karouani
87' Gele kaart Calvin Verdonk
84' Mitchell Dijks wordt gewisseld voor Simon van Duivenbooden
84' Magnus Mattsson wordt gewisseld voor Calvin Verdonk
81' Gele kaart Dirk Proper
79' Philippe Sandler wordt gewisseld voor Joris Kramer
72' Million Manhoef wordt gewisseld voor Miliano Jonathans
72' Bartosz Bialek wordt gewisseld voor Nikolai Baden Frederiksen
71' Elayis Tavsan wordt gewisseld voor Anthony Musaba
65' Gele kaart Lasse Schöne
24' Rode kaart Oussama Tannane
23' Gele kaart Maximilian Wittek

77 Anthony Musaba '71

N.E.C. nam het zondagmiddag in het Gelredome op tegen Vitesse. Na twintig minuten spelen, moesten de Nijmegenaren het met tien man stellen. Oussama Tannane ontving van scheidsrechter Danny Makkelie, na een slaande beweging richting zijn tegenstander, een rode kaart. De ploeg van trainer Phillip Cocu kreeg de meeste kansen, maar dankzij een stugge Nijmeegse defensie bleef N.E.C. knap overeind. De Gelderse derby werd doelpuntloos afgesloten: 0-0.

Een grote kans van Vitesse leverde in de 8e minuut het eerste grote gevaar van de wedstrijd op. Een strakke bal voorlangs werd tot twee keer toe niet binnengetikt, waardoor de brilstand wonderbaarlijk op het scorebord bleef staan. De thuisploeg leek na een kwartier gespeeld te hebben opnieuw dichtbij de openingstreffer te komen, maar een scherpe Jasper Cillessen dook katachtig op de bal, waardoor een tegengoal werd voorkomen. Na ruim twintig minuten gespeeld te hebben, kwam de ploeg van trainer Rogier Meijer met tien man te staan. Spelmaker Oussama Tannane mocht, na een slaande beweging richting zijn tegenstander, met rood op zak gaan douchen. In de momenten daarna kreeg de ploeg van Vitesse-trainer Phillip Cocu de grootste kansen, maar de Nijmegenaren slaagden er ook in om in de buurt van het doel van keeper Kjell Scherpen te komen: een scherpe voorzet van Souffian El Karouani leek Nany Landry Dimata te bereiken, maar de spits kreeg zijn voet echter net niet tegen de bal aan. De thuisploeg kreeg de meeste kansen in de eerste helft, maar de bezoekers oogden - ondanks één speler minder - zeker niet kansloos. Na een beladen eerste helft keerden beide ploegen met een 0-0 ruststand naar de kleedkamer.

Na de thee speelde de wedstrijd zich vooral op de helft van N.E.C. af. In de 52e minuut kwam El Karouani namens N.E.C. wel dichtbij het eerste doelpunt van de wedstrijd. De linkervleugelverdediger schoot de bal na een solo met veel kracht op de vuisten van Scherpen, waarna de bal de achterlijn passeerde. Er was na een uur gespeeld te hebben veelal sprake van eenrichtingsverkeer. De mannen van Rogier Meijer ontsnapten op verschillende momenten aan een tegentreffer en mochten zichzelf in de handen knijpen dat de bal niet in het doel van Cillessen vloog. N.E.C. stak incidenteel, door middel van counters, de middellijn over. Echte doelpogingen bleven voor de bezoekers echter uit. In de slotfase van de wedstrijd moest de ploeg van trainer Rogier Meijer vooral ballen tegenhouden. Zowel Vitesse als N.E.C. wist uiteindelijk de gehele wedstrijd niet te scoren. De 0-0 eindstand resulteerde voor N.E.C. in het tiende gelijkspel van het seizoen.