Algemeen

N.E.C. speelt voor Sinterklaas in Waalwijk en verliest

Voorbeschouwing RKC Waalwijk - N.E.C.

Onnodig, onterecht en héél zuur. Dat waren zo’n beetje de woorden die voorbij kwamen in alle gesprekken over de wedstrijd die N.E.C. afgelopen vrijdag met 2-3 verloor van SC Cambuur. Zonde, want het was een directe strijd tussen de nummers 7 (Cambuur) en 8 op de ranglijst en dus had N.E.C. op die ranglijst prima zaken kunnen doen. Dat moet vanmiddag in Waalwijk dan maar gaan gebeuren tegen RKC, dat op het moment van schrijven op de vijftiende plaats staat.

De Waalwijkers kennen een moeizaam seizoen en hebben al vier wedstrijden op rij niet gewonnen. Er werd in die reeks wedstrijden verloren van SC Cambuur en Ajax, terwijl werd gelijkgespeeld tegen FC Groningen en PEC Zwolle. In het bekertoernooi boekte de ploeg van trainer Joseph Oosting wél een goed resultaat. In Waalwijk werd met een sterk gewijzigd elftal Willem II overtuigend met 3-0 verslagen.

Vanmiddag moet RKC het in ieder geval stellen zonder spits Michiel Kramer, die afgelopen week zijn vijfde gele kaart kreeg in de wedstrijd tegen PEC Zwolle. De clubtopscorer zit dus een schorsing uit. Daarentegen trokken de Waalwijkers afgelopen week wel Roy Kuijpers aan, de revelatie van FC Den Bosch dit seizoen. De clubtopscorer kwam op amateurbasis uit voor de Bossche ploeg, waardoor RKC de spits (die tien doelpunten produceerde) buiten de transferperiode om kon aantrekken. Ook aanvallende middenvelder Richard van der Venne is er niet bij, hij is geblesseerd. In de selectie van de Waalwijkers vinden we wel voormalig N.E.C-speler Hans Mulder, al kwam hij dit seizoen pas 1 minuut in actie, toen hij in de extra tijd mocht invallen tegen Feyenoord.

Over de opstelling van N.E.C. is op het moment van schrijven nog niets bekend, maar de kans is groot dat de voorhoede van trainer Rogier Meijer wederom bestaat uit Magnus Mattsson, Ali Akman en Elayis Tavsan. Jonathan Okita ontbreekt namelijk nog altijd vanwege een blessure. Ook Édgar Barreto mist de confrontatie in Waalwijk vanwege een blessure, zijn logische vervanger lijkt Dirk Proper.

Na de verliesbeurt van afgelopen vrijdag en twee gelijke spelen in de speelronden daarvoor is het voor N.E.C. zaak weer eens een overwinning te boeken om niet achterop te raken bij de ploegen boven de Nijmegenaren én niet in de buurt te komen van de onderste ploegen op de ranglijst. Ook in de wetenschap dat volgend weekend een ontmoeting met PSV op het programma staat zou een goed resultaat in Waalwijk erg welkom zijn.

De aftrap in Waalwijk is vanmiddag om 12.15 uur. Scheidsrechter van dienst is Dennis Higler, die dit seizoen voor het eerst een wedstrijd van N.E.C. leidt. De wedstrijd is in zijn geheel te zien op ESPN 2 en is op de radio te volgen via RN7.

90' GOAL: Roy Kuijpers maakt de 2-1
90' Gele kaart Ayman Azhil
85' Magnus Mattsson wordt gewisseld voor Ilias Bronkhorst
84' Gele kaart Calvin Verdonk
82' Iliass Bel Hassani wordt gewisseld voor Finn Stokkers
82' Juriën Gaari wordt gewisseld voor Alexander Büttner
82' Sebbe Augustijns wordt gewisseld voor Achraf El Bouchataoui
76' Dirk Proper wordt gewisseld voor Mikkel Duelund
71' Lennerd Daneels wordt gewisseld voor Roy Kuijpers
65' Gele kaart Cas Odenthal
64' Jordy Bruijn wordt gewisseld voor Javier Vet
62' Gele kaart Shawn Adewoye
54' Gele kaart Sebbe Augustijns
47' Gele kaart Iván Márquez
46' Vurnon Anita wordt gewisseld voor Sebbe Augustijns
46' Elayis Tavsan wordt gewisseld voor Calvin Verdonk
46' Ali Akman wordt gewisseld voor Ole Romeny
28' GOAL: Jens Odgaard maakt de 1-1
16' GOAL: Jordy Bruijn maakt de 0-1

24 Calvin Verdonk '46

De uitwedstrijd bij RKC Waalwijk is voor N.E.C. in een deceptie geëindigd. Persoonlijke fouten braken de Nijmegenaren op en een ontzettend pijnlijke 2-1 nederlaag was daarvan het gevolg.

De decembermaand, waarin voor N.E.C. vier competitiewedstrijd en een bekerduel op het programma staan, begon op Sinterklaasmiddag met een uitwedstrijd in Waalwijk. Of RKC van zins was om cadeautjes uit te delen viel echter nog maar te bezien, aangezien de Brabanders als nummer vijftien aan de ontmoeting begonnen en de punten dus keihard nodig hadden. Dat bleek ook wel uit de openingsfase van de wedstrijd, waarin RKC de bovenliggende partij was en de formatie van trainer Rogier Meijer er maar moeilijk uitkwam. Dat het na een kwartier spelen toch 0-1 werd, was dan ook aan een foutje van Etienne Vaessen te danken. De keeper van de thuisploeg verwerkte een corner niet goed en Jordy Bruijn was er als de kippen bij om te profiteren.

Die ietwat gelukkige openingstreffer gaf de mannen uit de Keizerstad wel het vertrouwen. Nog geen vijf minuten later had Ali Akman de 0-2 op het voorhoofd uit een voorzet van Elayis Tavsan, maar die inzet werd wel gekeerd door de RKC-goalie. Helaas vergat N.E.C. in die fase om echt door te drukken en werd er tot overmaat van ramp ook een 5 december-presentje aan de Waalwijkers gegeven. Twee verdedigers vergisten zich in de slimme Jens Odgaard, die plotseling alleen voor Branderhorst opdook en de 1-1 simpel aan kon tekenen. Dat was een forse tegenvaller voor N.E.C., dat even van slag was en pas vlak voor rust weer gevaar stichtte op de vijandelijke helft. Magnus Mattsson dook na de beste aanval van de eerste helft op bij de tweede paal, maar kreeg de bal niet in een leeg doel.

Met Ole Romeny en Calvin Verdonk als verse krachten probeerde N.E.C. na rust meer grip op de wedstrijd te krijgen. Met een vijfmansdefensie werd er iets meer zekerheid achterin ingebouwd en voorin was het aan de jongens met snelheid om voor onrust in de Waalwijkse gelederen te zorgen. Dat betekende echter niet dat RKC aan banden werd gelegd. Via Saïd Bakari speelden ze na ruim vijftig minuten een vrije schietkans bij elkaar en het was aan Branderhorst te danken dat het evenwicht werd behouden. Het plannetje van Meijer pakte sowieso niet helemaal uit zoals hij het bedoeld had. Aanvallend gezien bleef N.E.C. onmachtig en de hoop was gevestigd op een snelle uitbraak of een succesvolle standaardsituatie.

In de laatste twintig minuten van de wedstrijd pakten de Nijmegenaren dan toch het initiatief. Onder aanvoering van Javier Vet, die als invaller zijn ziel en zaligheid in de wedstrijd legde, werd er voor een overwinning gevoetbald en kreeg RKC het wat moeilijker. Die ploeg besloot dat een gelijkspel ook een mooi resultaat was en trachtte dan ook de rijen gesloten te houden, terwijl N.E.C. steeds vaker de weg naar voren zocht. Het gevolg daarvan was ruimte achter de Nijmeegse defensie, die in minuut vier van de blessuretijd ook nog eens benut werd door de aanvallers van de thuisploeg. Na stom balverlies konden er twee Waalwijkers door en was het Roy Kuijpers die de bal het laatste zetje gaf, N.E.C. daarmee in rouw dompelend.