Algemeen

N.E.C. verliest in Rotterdam

Voorbeschouwing: Sparta Rotterdam - N.E.C.

Na Feyenoord en Excelsior treft N.E.C. vanmiddag in Sparta de derde Rotterdamse opponent op rij. De ploeg van trainer Maurice Steijn is tot dusverre aan een prima seizoen bezig en staat op het moment van schrijven zelfs op de zesde plaats.

Op Het Kasteel zal N.E.C. vanaf 12.15 uur vanmiddag gaan proberen om eindelijk weer eens een overwinning te boeken. Zoals bekend heeft de ploeg van Rogier Meijer al zeven wedstrijden op rij gelijk gespeeld en hoewel het dus ook al lang geleden is dat de ploeg een wedstrijd heeft verloren, begint men in Nijmegen steeds meer te hunkeren naar een driepunter. Vorige week leek het er lang op dat eindelijk weer eens een zege genoteerd kon worden, maar vlak voor tijd wist Excelsior alsnog de 1-1 te noteren, nadat Nany Dimata N.E.C. eerder op een 1-0 voorsprong had gekopt. Hoewel dus wederom niet verloren was, zorgde het toch voor chagrijn in het Nijmeegse kamp.

Het recordaantal ‘gelijke spelen op een rij’ staat overigens op acht en saillant detail is dat juist Sparta, de tegenstander van vandaag dus, dat record op zijn naam heeft staan. De Rotterdammers verdeelden die acht wedstrijden evenwel over de seizoenen ‘91-’92 en ‘92-’93. N.E.C. zal er uiteraard alles aan gaan doen om dat record niet te evenaren en de huidige reeks te gaan doorbreken met een overwinning in Spangen.

Makkelijk zal dat waarschijnlijk niet worden. Net als N.E.C. heeft Sparta zich dit seizoen ontpopt als een ploeg die lastig te verslaan is. De enige clubs die er in slaagden om Sparta dit seizoen met lege handen achter te laten zijn Ajax, Feyenoord en AZ. Zelf won de ploeg van Emmen, Groningen, Volendam en Go Ahead Eagles. Tegen RKC en Heerenveen werden de punten gedeeld. De laatste drie thuiswedstrijden op rij werden gewonnen door de Spangenaren.

De afgelopen zes keer dat N.E.C. in Rotterdam aantrad tegen Sparta wisten de Nijmegenaren niet te winnen. Twee keer werd gelijk gespeeld en vier keer ging de winst naar de Rotterdammers. Vorig seizoen werden de punten eerlijk verdeeld. Jonathan Okita zette N.E.C. op een 1-0 voorsprong, waarna Sven Mijnans de eindstand nog voor rust op 1-1 bepaalde. Vandaag zal Sparta het in ieder geval moeten stellen zonder de geschorste Shurandy Sambo en de geblesseerde Younes Namli. Achterin is het voor N.E.C. onder andere oppassen van Vito van Crooij, die dit seizoen al vijf keer wist te scoren en zich daarmee clubtopscorer mag noemen.

Bij N.E.C. zullen naar alle waarschijnlijkheid dezelfde elf namen op het wedstrijdformulier staan als vorige week. Als er geen gekke dingen meer gebeuren, zien we op de reservebank wel een nieuw gezicht. Daar zal aanwinst Phillipe Sandler namelijk voor het eerst een plekje krijgen. Voor Jordy Bruijn en Joris Kramer, die hun gezicht wel al weer op het trainingsveld hebben laten zien, komt de wedstrijd tegen Sparta nog te vroeg.

De aftrap in Het Kasteel is vanmiddag om 12.15 uur. Scheidsrechter van dienst is Robin Hensgens. De wedstrijd is in zijn geheel te zien op ESPN 2.

89' Sven Mijnans wordt gewisseld voor Mario Engels
85' Gele kaart Tobias Lauritsen
81' Jonathan de Guzmán wordt gewisseld voor Jeremy van Mullem
79' Gele kaart Calvin Verdonk
79' Gele kaart Vito van Crooij
70' Souffian El Karouani wordt gewisseld voor Ibrahim Cissoko
70' Dirk Proper wordt gewisseld voor Mikkel Duelund
68' Koki Saito wordt gewisseld voor Vito van Crooij
62' Gele kaart Oussama Tannane
57' Magnus Mattsson wordt gewisseld voor Pedro Marques
30' GOAL: Jonathan de Guzmán maakt de 2-0
25' Gele kaart Souffian El Karouani
7' GOAL: Dirk Abels maakt de 1-0

32 Nils Rossen

Zondagmiddag trapten Sparta Rotterdam en N.E.C. af voor de tiende speelronde van het huidige Eredivisieseizoen. Na twee opeenvolgende gelijke spelen tegen stadsgenoten Feyenoord en Excelsior, verloren de Nijmegenaren met 2-0 op bezoek bij de Spartanen. Beide doelpunten vielen al in de eerste helft van de wedstrijd, waarna N.E.C. geen vuist meer wist te maken.

Lang hoefden de bijna 11.000 thuissupporters in Het Kasteel niet te wachten met juichen. Nadat Sparta Rotterdam in de zevende minuut van de wedstrijd een dubieuze corner toegewezen kreeg van, in de Eredivisie debuterend scheidsrechter Robin Hensgens, was het al vroeg raak. Verdediger Dirk Abels liet een afdraaiende corner op zijn rechtervoet landen en zette Sparta op een vroege voorsprong. De Nijmegenaren hadden de eerste 20 minuten van de wedstrijd moeite om voetballend het verschil te maken en kwamen niet verder dan twee afstandsschoten als poging om de stand gelijk te trekken.

Na een half uur spelen was het opnieuw raak voor Sparta. Na balverlies op het middenveld kwamen de Spartanen er snel uit en werd oud-international Jonathan de Guzmán op de rand van het zestienmetergebied in stelling gebracht. Hij faalde niet en tekende voor de 2-0 stand, waarbij doelman Jasper Cillessen zijn hand niet voldoende achter de bal kon krijgen. Na 45 minuten spelen gingen beide ploegen aan de thee met een terechte voorsprong voor de Rotterdammers.

De Nijmegenaren leken begin tweede helft iets beter uit de kleedkamer te komen en zorgden via Oussama Tannane en Souffian El Karouani voor wat meer gevaar. Helaas bleek de opleving van korte duur en speelde het restant van de wedstrijd zich voornamelijk op het middenveld af. Ondanks dat N.E.C. meer balbezit had dan de thuisploeg, leidde het niet tot concrete kansen.

Middels het inbrengen van aanvallers Pedro Marques, Ibrahim Cissoko en Mikkel Duelund probeerde trainer Rogier Meijer nog een aanvallende impuls aan het elftal toe te voegen. Helaas bleek het trio niet in staat om het wedstrijdbeeld te keren en konden ook zij het verschil niet maken in Rotterdam. In de extra tijd van de wedstrijd was het de doorgeschoven verdediger Ivan Marquez die een voorzet van Cissoko net naast kopte. Dit was tevens het laatste gevaar van de wedstrijd, waardoor N.E.C. met een 2-0 nederlaag terug naar Nijmegen gaat.

Lang hebben de Nijmegenaren niet om te balen van het verlies in Rotterdam. Aankomende woensdag nemen zij het in de TOTO KNVB Beker namelijk alweer op tegen Fortuna Sittard. Eerder dit Eredivisieseizoen kwamen de Limburgers al op bezoek in het Goffertstadion, destijds eindigde de wedstrijd in een 1-1 gelijkspel. Het volgende competitieduel vindt plaats op zondag 23 oktober, wanneer N.E.C. het in een thuisduel opneemt tegen Go Ahead Eagles.