Algemeen

N.E.C. verliest in slotfase van Twente

Voorbeschouwing N.E.C. - FC Twente

Behoorlijk wat N.E.C-supporters zullen nog op vakantie zijn, maar vanmiddag staat toch echt alweer de eerste wedstrijd van een nieuw seizoen in Eredivisie op het programma. N.E.C. mag in de eigen Goffert direct aan de bak, zo is de verwachting. FC Twente komt namelijk op bezoek en de Tukkers hebben een erg goede voorbereiding gedraaid, met onder andere overtuigende winstpartijen tegen Bologna (4-1) en Schalke '04 (3-1). Van de andere kant is het ook weer zo dat een goede voorbereiding regelmatig geen garantie voor een goed seizoen is gebleken.

Bij N.E.C. - dat de laatste wedstrijd van de oefencampagne met 3-1 won bij Heracles - is behoorlijk wat veranderd deze zomer. Grootste verrassing binnen de selectie van Rogier Meijer is misschien wel Oussama Tannane, die hiervoor bij het Turkse Göztepe speelde. Andere nieuwe gezichten zijn spits Pedro Marques, centrale verdediger Joris Kramer en middenvelder Andri Baldursson. Daartegenover staat het vertrek van spelers als Rens van Eijden, Jonathan Okita, Cas Odenthal, Javier Vet, Ali Akman en Rodrigo Guth. Een snelle optelsom leert ons dan dat N.E.C. nog zeker niet klaar is op de transfermarkt.

Bij FC Twente wordt vooral veel verwacht van jongens als Michel Vlap (definitief overgenomen van Anderlecht) en Ricky van Wolfswinkel, die vorig seizoen ook al tot de selectie behoorden. Een andere speler die een goede voorbereiding heeft gedraaid is linksback Gijs Smal, die tegen Bologna nog goed was voor twee assists en een doelpunt. Sowieso zal het basiselftal van de Enschedeërs nog sterk lijken op dat van afgelopen seizoen.

Wat in het voordeel van N.E.C. kan spreken is dat FC Twente drie dagen voor de ontmoeting in Nijmegen in het kader van de Conference League nog in Servië heeft moeten aantreden tegen FK Cukaricki. De Tukkers wonnen knap met 1-3, dus wellicht kan enige vermoeidheid de Tukkers vanmiddag parten spelen.

Ook over de opstelling van N.E.C. is nog niets te zeggen, al lijken de posities achterin te worden ingevuld door Bart van Rooij, Iván Marquez, Joris Kramer en Souffian El Karouani. Op het middenveld lijken Lasse Schöne en Oussama Tannane zeker van hun plaats. De plek die over is zal waarschijnlijk worden ingevuld door DIrk Proper of Andri Baldursson. De voorhoede zal dan bestaan uit Elayis Tavsan en Pedro Marques, plus iemand uit het duo Bruijn - Duelund.

Wie het ook mogen worden, we hebben zin in weer een jaar Eredivisie. Dat geldt voor de supporters, maar zeker ook voor Rogier Meijer en zijn team. Laten we hopen op een mooie start en daarmee een opmaat naar een fraai seizoen. Kom op N.E.C.!

90' GOAL: Sem Steijn maakt de 0-1
88' Dirk Proper wordt gewisseld voor Ibrahim Cissoko
88' Elayis Tavsan wordt gewisseld voor Andri Baldursson
81' Robin Propper wordt gewisseld voor Mees Hilgers
81' Manfred Ugalde wordt gewisseld voor Ricky van Wolfswinkel
76' Pedro Marques wordt gewisseld voor Ilias Bronkhorst
70' Mikkel Duelund wordt gewisseld voor Calvin Verdonk
69' Vaclav Cerny wordt gewisseld voor Virgil Misidjan
69' Christos Tzolis wordt gewisseld voor Denilho Cleonise
53' Gele kaart Mikkel Duelund
50' Gele kaart Michal Sadilek
46' Michel Vlap wordt gewisseld voor Sem Steijn

38 Max Bruns

Na een goede voorbereiding mochten de mannen van Rogier Meijer het nieuwe seizoen aftrappen in de Goffert. N.E.C. trad voor de eerste wedstrijd van seizoen 2022-2023 aan tegen FC Twente uit Enschede. Na een sterke wedstrijd van de Nijmegenaren trokken de Tukkers aan het langste eind. Door een late treffer van invaller Sem Steijn verloor N.E.C. met 0-1 van de ploeg van Ron Jans.

De eerste grote doelpoging van de wedstrijd kwam in de 5e minuut van de voet van Oussama Tannane. Hij schoot de bal vanaf de middellijn richting het doel van Lars Unnerstall, maar het afstandsschot belandde enkele centimeters naast. In de 15e minuut van de wedstrijd was de club uit Nijmegen wéér dicht bij een treffer. Een matig schot van Pedro Marques werd uiteindelijk eenvoudig gekeerd. Na 18 minuten spelen kreeg FC Twente op de rand van het zestienmetergebied een vrije trap: de poging van Vaclav Cerny vloog ruim over het doel van Mattijs Branderhorst heen.

Vervolgens hobbelde het een kwartier lang op en neer. Grote kansen voor zowel FC Twente als N.E.C. bleven uit. In de 36e minuut forceerde N.E.C. een doorbraak, Marques rende met verschillende afspeelmogelijkheden de zestien van de Tukkers binnen, maar ging neer in het strafschopgebied. De fans van de thuisploeg appelleerden voor een strafschop, maar hier wilde de arbitrage - onder leiding van Danny Makkelie - niks van weten. Vlak voor het eind van de eerste helft probeerde Tannane het wederom van afstand. Unnerstall wist de fraaie effectbal nog net met zijn vuisten te keren. Uit de corner ontstond er vervolgens een kans voor N.E.C., het schot van Souffian El Karouani vloog over het doel heen. Een paar minuten voor rust kreeg N.E.C. weer een kans: de voorzet van spelmaker Tannane kwam bij Marques terecht, maar de Portugees wist de bal niet tussen de palen te krijgen. Beide ploegen gingen met de brilstand op het scorebord de kleedkamer in.

Zowel N.E.C. als FC Twente begonnen fel aan de tweede helft. In de 49e minuut werd de eerste gele kaart van de wedstrijd uitgedeeld op naam van Michal Sadílek. Kort daarna werd ook de eerste prent aan de thuisploeg toegekend: gele kaart voor Mikkel Duelund. Beide ploegen wisten na een uur spelen nog niet te scoren en de grote doelpogingen bleven in het eerste kwartier na rust uit. In de 65e minuut probeerde Gijs Smal het tij te keren, zijn schuiver van buiten de zestien vloog maar net voor het doel van Branderhorst langs. Met nog een kwartier te spelen bracht trainer Rogier Meijer de 25-jarige Ilias Bronkhorst in als gelegenheidsspits, in de hoop nog iets te kunnen forceren. Tien minuten voor tijd ontstond er een kleine scrimmage voor het doel van Mattijs Branderhorst. N.E.C. kreeg de bal niet uit eigen zestien, wat in een grote kans voor FC Twente resulteerde. Het schot verdween uiteindelijk hoog in de tribune.

In de slotfase speelde de wedstrijd zich vooral op de helft van de thuisploeg af, maar een uitbraak van N.E.C. leverde uiteindelijk - tot dan toe - de grootste kans van de wedstrijd op: Tavsan kapt zijn directe tegenstander uit, maar zijn schot stuitte op de voeten van Unnerstall. Vlak na het ingaan van de blessuretijd wist FC Twente alsnog te scoren. Invaller Sem Steijn maakte de 1-0. Kort daarna kreeg N.E.C. twee corners, waarbij doelman Branderhorst mee naar voren ging, maar de gelijkmaker bleef uit. Enkele minuten voor het laatste fluitsignaal kreeg Verdonk een levensgrote kans, maar miste de bal volledig, waardoor Twente de punten mee neemt naar Enschede.