Algemeen

N.E.C. verliest met 0-3 na een moeilijke avond van FC Utrecht

Voorbeschouwing N.E.C. - FC Utrecht

Vanavond verwelkomen we FC Utrecht als tegenstander in de midweekse zesde speelronde van de Eredivisie. Net als N.E.C. speelde Utrecht tot dusver 8 punten bij elkaar en dat maakt dat ze keurig in het linkerrijtje staan. Beide ploegen verloren dit seizoen slechts één keer. N.E.C. ging in de openingswedstrijd onderuit tegen Ajax, FC Utrecht verloor twee weken geleden met 1-0 bij FC Twente.

Ook afgelopen weekend liepen N.E.C. en Utrecht bij elkaar in de pas, aangezien beide ploegen gelijk speelden. N.E.C. en Sparta hielden elkaar vrijdag in Rotterdam in evenwicht (1-1), terwijl FC Utrecht in eigen huis de punten deelde met RKC (2-2). Vlak voor tijd leek het er overigens op dat de ploeg van trainer René Hake door een doelpunt van Mike van der Hoorn alsnog de overwinning pakte, maar zijn treffer werd (achteraf gezien onterecht) afgekeurd vanwege een vermeende handsbal van Adrián Dalmau.

FC Utrecht is in Nijmegen in de recente historie een prettige tegenstander gebleken. Van de laatste dertien edities van deze wedstrijd verloor N.E.C. er slechts twee, maar juist de laatste keer dat N.E.C. in eigen huis aantrad tegen de Domstedelingen bewaren we in Nijmegen weinig goede herinneringen. In degradatiejaar 2017 werd het in de Goffert namelijk 0-3 in Utrechts voordeel, dankzij treffers van Yassin Ayoub, Zakaria Labyad en Sebastian Hallér. In totaal werd N.E.C. – FC Utrecht al veertig keer gespeeld, waarbij N.E.C. zestien keer aan het langste eind trok. Dat gebeurde voor het laatst in 2016, toen de wedstrijd in 1-0 eindigde. Christian Santos maakte vanaf de penaltystip toen de enige treffer van de middag.

In de selectie van FC Utrecht vinden we één speler met een N.E.C-verleden. Keeper Maarten Paes speelde in de jeugdopleiding van N.E.C., maar vertrok drie jaar geleden naar de Domstad. Maarten is tevens de zoon van Vincent Paes, die nog even voorzitter was van N.E.C. Een andere speler met een ‘Nijmegen-connectie’ is Utrecht-aanvoerder Willem Janssen, die geboren werd in de Waalstad en zijn Eredivisiedebuut in 2007 in de Goffert beleefde.

Interessant detail voor deze wedstrijd is dat N.E.C. dit seizoen in het Goffertstadion nog niet één tegentreffer te verwerken kreeg, terwijl FC Utrecht buiten de eigen Galgenwaard nog niet wist te scoren. Het lukte N.E.C. overigens nog niet eerder om in de eerste drie thuiswedstrijden van een seizoen de nul te houden. Tijd om daar vanavond verandering in te brengen dus! Andere opvallende statistiek: als enige ploeg in de eredivisie kreeg N.E.C. nog geen enkele treffer tegen in de tweede helft van een wedstrijd. Laten we ook dát nog even zo houden!

De wedstrijd van vanavond staat onder leiding van scheidsrechter Marc Nagtegaal, die wordt geassisteerd door grensrechters Zeinstra en Vandeursen. Voor de thuisblijvers is de hele wedstrijd live te zien op ESPN.

84' Bart Ramselaar wordt gewisseld voor Remco Balk
83' Mark van der Maarel (C) wordt gewisseld voor Willem Janssen
81' Ali Akman wordt gewisseld voor Ole Romeny
79' GOAL: Bart Ramselaar maakt de 0-3
76' Anastasios Douvikas wordt gewisseld voor Mimoun Mahi
73' Elayis Tavsan wordt gewisseld voor Javier Vet
73' Lasse Schöne wordt gewisseld voor Jordy Bruijn
68' Othmane Boussaid wordt gewisseld voor Sander van de Streek
67' GOAL: Anastasios Douvikas maakt de 0-2
66' Gele kaart Mark van der Maarel (C)
48' Mikkel Duelund wordt gewisseld voor Magnus Mattsson
8' GOAL: Bart Ramselaar maakt de 0-1

30 Remco Balk '84

Na een gelijk spel tegen Sparta Rotterdam ging N.E.C. in een midweekse speelronde tegen FC Utrecht weer op jacht naar een driepunter. De ploeg uit Nijmegen moest vroeg op jacht naar de gelijkmaker, nadat Ramselaar in de 7e minuut de 0-1 op het scorebord zette, namens FC Utrecht. In het tweede bedrijf probeerde N.E.C. druk te zette, echter was het de ploeg uit Utrecht die de doelpunten maakte. N.E.C. verliest uiteindelijk met 0-3 na een moeilijke avond in eigen huis en kan zich op gaan maken voor de uitwedstrijd aanstaande zaterdag tegen Feyenoord.

De eerste mogelijkheid van de wedstrijd kwam al in de 3e minuut. Édgar Barreto kon een vrije trap van Lasse Schöne echter niet voldoende toucheren om Maarten Paes in de problemen te brengen. In de 7e minuut van de wedstrijd kreeg Utrecht de eerste hoekschop van de wedstrijd en daar was dan ook gelijk de openingstreffer. Een knal van Bart Ramselaar vanaf de zestienmeter zette de Domstedelingen op een vroege 0-1 voorsprong. Aan de andere kant probeerde Tavsan een poging te wagen, zijn schot leverde echter geen problemen op voor Paes.

Op de goal van FC Utrecht na was het na 20 minuten nog een rustige avond in de Goffert. N.E.C. was wel hard opzoek naar de gelijkmaker, maar de Utrechtse defensie had het goed dicht staan. In de 22e minuut was de eerste serieuze kans voor de ploeg van Rogier Meijer een feit, echter belande die poging van Tavsan via Warmerdan op de lat. In de 35e minuut haalde Douvikas namens FC Utrecht uit buiten de zestien, maar zijn schot ging naast.

In de slotfase van de eerste helft drong de thuisploeg aan, in de jacht op de gelijkmaker. Tavsan en Barreto kwamen opzetten met een goede combinatie, maar Barreto schoot vervolgens voorlangs. De ploegen gingen rusten met een 0-1 tussenstand dankzij een vroege treffer van Ramselaar.

Na de onderbreking begonnen beide ploegen ongewijzigd aan het tweede bedrijf. N.E.C. moest opzoek naar de gelijkmaker. Vrijwel direct kreeg de ploeg van René Hake de eerste mogelijkheid, Maher stuurde Sylla weg maar de snelle aanvaller vond geen medespeler. Ook de volgende kans was voor FC Utrecht, echter had Mattijs Branderhorst een katachtige redding op een kopbal van dichtbij. In de 58e minuut was er weer een mogelijkheid voor N.E.C. Okita dribbelde het zestienmetergebied in, maar schoot vervolgens naast. Met nog een half uur op de klok ging N.E.C. meer druk zette en ging het publiek achter de ploeg staan. FC Utrecht kwam wat minder aan voetballen toe dan in de eerste helft, maar waren nog niet echt in de problemen gekomen. Dat bewees de ploeg van René Hake in de 67e minuut door via Douvikas op een 0-2 voorsprong te komen. N.E.C. moest nu hard opzoek naar de aansluitingstreffer. N.E.C. probeerde direct iets terug te doen via Márques, maar hij kopte over. In de slotfase van de wedstrijd zorgde Ramselaar voor de beslissing in de Goffert. Ramselaar maakte op aangeven van Mahi zijn tweede treffer van de avond en zette Utrecht op 0-3. Na een korte check van de VAR werd het doelpunt goedgekeurd. Uiteindelijk zorgde de blessuretijd niet meer voor opwinding in de Goffert. Na een moeilijke avond voor N.E.C. is de eindstand 0-3.