Algemeen

Slechte tweede helft doet N.E.C. de das om

Voorbeschouwing: Excelsior - N.E.C.

Met het oog op de naderende play-offs en in de wetenschap dat N.E.C. deelname aan die eindronde nauwelijks nog kan ontgaan, is het voor de ploeg van Rogier Meijer zaak om na de teleurstellende resultaten van de afgelopen weken de weg omhoog zo snel mogelijk weer in te zetten. Op die manier kan met een goed gevoel en de juiste vorm worden begonnen aan het toetje van de competitie. Vanavond is in Rotterdam de eerste mogelijkheid voor een opmaat naar dat goede gevoel, als in Kralingen tegenstander Excelsior wacht.

In de laatste drie speelronden vielen de resultaten voor N.E.C. tegen en de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat voor het vertoonde spel hetzelfde geldt. Toeval of niet, maar sinds het geblesseerd wegvallen van aanvoerder Rens van Eijden werd geen wedstrijd meer gewonnen (verlies tegen TOP Oss en Almere City, gelijkspel tegen Telstar). Het is tijd om daar verandering in te brengen en daar moet Excelsior dus het slachtoffer van worden.

Ook de Kralingers zitten niet in hun beste periode en misschien wordt dat nog wel het best gevisualiseerd in de persoon van de IJslandse spits Ómarsson. Voor de winterstop wist hij maar liefst zeventien keer te scoren, na de winterse onderbreking vond hij het net nog maar twee keer.

Excelsior zelf wist van de afgelopen zes wedstrijden er maar één te winnen. Afgelopen maandag leek de ploeg van trainer Marinus Dijkhuizen even te gaan stunten bij SC Cambuur, toen het na ruim een uur spelen nog met 1-2 voor stond in Leeuwarden. In het laatste halfuur ging het echter helemaal mis voor de Rotterdammers. De Friezen scoorden binnen dertig minuten zes (!) keer en wonnen uiteindelijk dus met 7-2.

Het betekent al met al dat er vanavond twee ploegen aan de aftrap staan die op zoek zijn naar eerherstel. N.E.C. zal die zoektocht nog altijd moeten beginnen zonder Rens van Eijden. Van Jordy Bruijn, die op Tweede Paasdag ontbrak tegen Telstar, wordt verwacht dat hij wel weer mee zal kunnen doen.

De wedstrijd van vanavond staat onder leiding van scheidsrechter Marc Nagtegaal, die om 20.00 voor het eerst op zijn fluit zal blazen. De wedstrijd is in zijn geheel te zien op ESPN 6 en is op de radio te volgen dankzij RN7.

87' Javier Vet wordt gewisseld voor Jonathan Okita
83' Thomas Oude Kotte wordt gewisseld voor Sander Fischer
83' Mats Wieffer wordt gewisseld voor Reuven Niemeijer
78' GOAL: Joël Zwarts maakt de 2-1
71' Elayis Tavsan wordt gewisseld voor Ayman Sellouf
71' Joep van der Sluijs wordt gewisseld voor Thomas Beekman
63' GOAL: Joël Zwarts maakt de 1-1
48' Gele kaart Mats Wieffer
16' GOAL: Javier Vet maakt de 0-1 (Assist door Bart van Rooij)

77 Terell Ondaan

N.E.C. heeft geen punten overgehouden aan de uitwedstrijd bij Excelsior. De formatie van trainer Rogier Meijer stond in de rust met 0-1 voor, maar gaf het in de tweede helft helemaal uit handen: 2-1.

Na drie teleurstellende resultaten op rij stond de uitwedstrijd bij Excelsior voor N.E.C. in het teken van eerherstel. Om de laatste serie wedstrijden richting de play-offs met een goed gevoel in te gaan was een overwinning met goed spel gewenst, maar de Rotterdammers wilden in de openingsfase nog niet echt meewerken aan dat plan. De eerste twee momenten waren voor Excelsior en gelukkig hadden zowel Luigi Bruins als Mats Wieffer het vizier nog niet op scherp staan, waardoor hun pogingen vanaf de rand van het strafschopgebied naast gingen. Na veertien minuten meldde N.E.C. zich ook op de vijandige helft. Na goed terugkoppen van Rangelo Janga schoot Elayis Tavsan voorlangs, maar daarmee werd wel een fase vol Nijmeegs gevaar ingeluid.

Javier Vet vuurde namelijk twee minuten later wél raak. De aanvallende middenvelder werd door Bart van Rooij in het strafschopgebied aangespeeld en vanuit de draai vond hij op bijzonder fraaie wijze de verre hoek, waardoor keeper De Fockert kansloos was en N.E.C. de leiding nam in Kralingen. Een prettig moment voor een doelpunt, want tot dat moment hadden de mannen van Meijer weinig grip op de wedstrijd. Door de goal steeg het vertrouwen en de marge had in het restant van de eerste helft verschillende keren verdubbeld moeten worden. Tavsan raakte met een kanonskogel de onderkant van de lat en spits Janga ging tot twee keer toe alleen op de keeper af, maar faalde. Excelsior werd in leven gelaten en wist daardoor de rust met een kleine achterstand te bereiken.

In het tweede bedrijf tapten de Kralingers meteen uit een ander vaatje. De druk werd opgevoerd en Mattijs Branderhorst moest al snel ingrijpen toen een vogelvrije Omarsson hard inkopte en diezelfde IJslander raakte even later ook de buitenkant van de paal. De gelijkmaker hing in de lucht en het was dan ook niet verrassend dat Joël Zwarts in minuut 61 de trekker overhaalde. Hij werd door de as in de diepte gestuurd en rondde zeer bekwaam af, waardoor N.E.C. weer van voor af aan moest beginnen. De ploeg had een paar minuten nodig om van de tik te bekomen en probeerde daarna met aanvallender voetbal weer gevaarlijk te worden. Op die manier moest de voorsprong dan weer in ere hersteld worden.

Het tegenovergestelde gebeurde echter. Tot kansen komen was er niet bij voor de ploeg uit de Keizerstad en Excelsior rook de mogelijkheid om zelfs voor drie punten te gaan. Een kwartier voor tijd bewees Zwarts dat ook. Hij was veel gretiger dan de N.E.C.-defensie om bij een bal te komen, worstelde zich voorbij twee bewakers en prikte de verdiende 2-1 tegen de touwen. Dat onheil hadden de Nijmegenaren volledig aan zichzelf te danken en in de tien laatste minuten van de wedstrijd moest er vervolgens alles aan gedaan worden om in ieder geval nog gelijk te spelen in Rotterdam. In de slotfase werd een goal van invaller Thomas Beekman afgekeurd en gooiden de Nijmegenaren nog wat ballen voor de pot, maar de gelijkmaker viel niet meer.