Algemeen

Stormachtige slotfase levert N.E.C. een punt op

Voorbeschouwing N.E.C. - RKC Waalwijk
Eindelijk, eindelijk, eindelijk! Voor het eerst sinds lange tijd zullen de tribunes van De Goffert weer helemaal gevuld zijn als vanmiddag de wedstrijd tegen RKC Waalwijk gespeeld wordt. Corona-maatregelen, onveilige tribunes…we gaan het vandaag hopelijk voorgoed achter ons laten en hoe mooi zou het zijn als we dat met een overwinning doen?

N.E.C. heeft ook nog wel wat recht te zetten tegen RKC, aangezien op 5 december de wedstrijd in Waalwijk in extremis met 2-1 verloren ging. N.E.C. kwam die middag nog wel op voorsprong door een doelpunt van Jordy Bruijn, maar liep snel daarna door weifelend verdedigen al tegen de gelijkmaker van Jens Odgaard aan. Uiteindelijk was het RKC-debutant Roy Kuijpers (die zelfs zijn debuut in de Eredivisie maakte die middag) die in de 94e minuut de winnende treffer maakte na geschutter in de Nijmeegse defensie.

RKC is bezig aan een wisselvallig seizoen en staat momenteel op de dertiende plaats op de ranglijst. De club wisselt opvallende resultaten (2-2 uit bij Feyenoord, 1-0 winst op AZ) af met meer teleurstellende wedstrijden, zoals het 3-1 verlies tegen Willem II, dat daarvoor al tien wedstrijden op rij had verloren. Vorige week gingen de Waalwijkers met 0-2 onderuit tegen Feyenoord, maar daarbij werden de Rotterdammers wel tot het uiterste gedwongen. Het spel van die middag zal in ieder geval voor vertrouwen hebben gezorgd bij RKC.

N.E.C. proefde vorig weekend juist de smaak van een overwinning weer eens. In Friesland werd met 0-1 gewonnen bij SC Heerenveen. Het was een zwaarbevochten driepunter, die goed zal zijn geweest voor de Nijmeegse moraal. Hopelijk kan de de ploeg van trainer Rogier Meijer dat goede gevoel vanmiddag een vervolg geven in een vol Goffertstadion.

De laatste keer dat N.E.C. en RKC elkaar in competitieverband troffen in Nijmegen was nog in de Keuken Kampioen Divisie. In 2019 werd het 2-1 in Nijmeegs voordeel, dankzij doelpunten van Ferdy Druijf en Jonathan Okita. In de Eredivisie werd de wedstrijd voor het laatst gespeeld in 2013. N.E.C. kwam toen op een 2-0 voorsprong via twee treffers van Michael Higdon, maar zag RKC nog op gelijke hoogte komen door doelpunten van Sander Duits en Aurélien Joachim.

Over de opstelling van N.E.C. is op het moment van schrijven nog niets bekend, maar één ding is wel zeker: de twaalfde man zal eindelijk weer van de partij zijn om de ploeg naar een overwinning te schreeuwen. Laten we hopen dat het ervoor zorgt dat vandaag wél gewonnen wordt van RKC. Geniet dus van de terugkeer in De Goffert en laat je horen voor rood, groen en zwart!
90' Gele kaart Juriën Gaari
90' Gele kaart Ahmed Touba
90' Gele kaart Lasse Schöne
88' GOAL: Jonathan Okita maakt de 1-1 (Assist door Elayis Tavsan)
79' Gele kaart Cas Odenthal
79' Magnus Mattsson wordt gewisseld voor Javier Vet
79' Souffian El Karouani wordt gewisseld voor Calvin Verdonk
79' Alexander Büttner wordt gewisseld voor Luuk Wouters
71' Gele kaart Alexander Büttner
70' Édgar Barreto wordt gewisseld voor Dirk Proper
68' Michiel Kramer wordt gewisseld voor Finn Stokkers
68' Richard van der Venne wordt gewisseld voor Saïd Bakari
60' Yassin Oukili wordt gewisseld voor Ayman Azhil
46' Rodrigo Guth wordt gewisseld voor Ali Akman
18' GOAL: Richard van der Venne maakt de 0-1

34 Luuk Wouters '79

N.E.C. heeft de thuiswedstrijd tegen RKC Waalwijk met 1-1 gelijk gespeeld. Lang stond de formatie van trainer Rogier Meijer op achterstand, maar na de gelijkmaker van Jonathan Okita in minuut 88 leek er zelfs nog een zege in te zitten. Die kwam er helaas niet meer.

De zwaarbevochten 0-1 overwinning op bezoek bij sc Heerenveen maakte dat N.E.C. de thuiswedstrijd tegen RKC Waalwijk als nummer acht van de Eredivisie inging. Om die positie te behouden moest er uiteraard een goed resultaat behaald worden tegen de Brabanders en dus werd de handschoen vanaf het begin opgepakt. Het aanwezige publiek, dat voor het eerst weer in grote getalen naar de Goffert mocht komen, zag dat N.E.C. aanvallende intenties had en het initiatief wilde pakken. Des te zuur dat het de bezoekers waren die op voorsprong kwamen na een individuele Nijmeegse fout. Iván Márquez verspeelde de bal en Richard van der Venne kon makkelijk scoren.

Met die voorsprong op zak trokken de Waalwijkers zich massaal terug. Zij hoefden niet meer, gokten op de counter en lieten de mannen van Meijer komen. Die wisten zich daar in de eerste helft amper raad mee. Keer op keer strandden de aanvallen tegen een RKC-been of door een foute eindpass, waardoor de gasten de voorsprong relatief eenvoudig de rust mee in konden nemen. Hoe anders was dat in het tweede bedrijf. N.E.C. wilde het publiek niet naar huis laten gaan zonder een resultaat en beukte al snel op de poort van de bezoekers. Daar had RKC alle mogelijke moeite mee en al snel hing een goal in de lucht.

De kansen voor dat doelpunt waren er namelijk in overvloede. Jonathan Okita, Elayis Tavsan, Barreto, de ingevallen Ali Akman: ze hadden allemaal een doelpunt kunnen maken en het was wachten tot de Waalwijkse defensie zou capituleren. Dat gebeurde uiteindelijk pas in minuut 88. Tavsan slingerde de bal richting de tweede paal en daar stond Okita op de goede plek om de dik verdiende 1-1 aan te tekenen. Daarna ontspon zich een slotfase waarin alleen N.E.C. nog recht had op een goal en RKC alleen maar kon bidden en hopen dat het goed zou komen. Helaas voor ons viel de winnende niet meer en bleef het bij een punt.