Algemeen

Teleurstellende wedstrijd in Zwolle levert N.E.C. een punt op

Voorbeschouwing PEC Zwolle - N.E.C.

Na een voetballoos weekend neemt N.E.C. het vanavond om 20.00 uur op tegen de hekkensluiter van de Eredivisie, PEC Zwolle. Voor N.E.C. is het een kans het blazoen weer op te poetsen na de 1-4 thuisnederlaag tegen Feyenoord, terwijl PEC Zwolle graag verder zal gaan op de goede weg die de ploeg de laatste weken bewandelt.

PEC Zwolle zal er op gebrand zijn de derde overwinning op rij te boeken en zo mogelijk voor het eerst sinds de derde speelronde van dit seizoen afstand te nemen van de laatste plaats op de ranglijst. PEC leek lange tijd degradatiekandidaat nummer één, maar heeft na twee competitie-overwinningen op rij nu twaalf punten en heeft daarmee ineens de aansluiting gevonden met ploegen als Fortuna Sittard (13 punten) en Sparta (14 punten).

In de meest recente speelronde werd met 0-1 gewonnen bij SC Heerenveen, terwijl een week daarvoor Willem II al moest geloven aan de Zwolse dadendrang. De Tilburgers werden in Zwolle op een kansloze 2-0 nederlaag getrakteerd, dankzij twee treffers van Thomas van den Belt. Voor doelpunten wordt bij ploeg van trainer Dick Schreuder inmiddels ook met een schuin oog gekeken naar de winterse aanwinst Oussama Darfalou. De Algerijnse spits wordt tot het eind van het seizoen gehuurd van Vitesse in de hoop dat hij wat kan doen aan het gebrek aan scorend vermogen bij PEC, dat dit seizoen in twintig wedstrijden pas twaalf keer tot scoren kwam.

Eerder dit seizoen won N.E.C. in Nijmegen met 2-0 van de Zwollenaren, dankzij treffers van Ali Akman en Jonathan Okita, allebei op aangeven van Mikkel Duelund. In Zwolle hebben de Nijmegenaren de laatste jaren echter weinig succes gekend. De laatste vier keer dat beide ploegen elkaar daar ontmoetten, ging de winst namelijk naar PEC. In 2012 ging N.E.C. er voor het laatst met de drie punten vandoor (0-4 overwinning), onder andere door twee benutte strafschoppen van Ryan Koolwijk, die nu bij de Zwollenaren onder contract staat.

N.E.C. moet het in Zwolle nog zonder aanwinst Wilfried Bony doen, maar zag eerder deze week wel Souffian El Karouani terugkeren bij de selectie. De linksback verbleef in het kader van de Afrika Cup de afgelopen weken met het Marokkaans elftal in Kameroen, waar hij geen speelminuten kreeg toebedeeld. Daarnaast loopt de ziekenboeg in Nijmegen inmiddels weer leeg. Édgar Barreto en Jonathan Okita zijn vanavond weer onderdeel van de Nijmeegse selectie, terwijl Joep van Der Sluijs en Mathias de Wolf hun rentree op het trainingsveld hebben gemaakt en dus op korte termijn tot de wedstrijdselectie zullen behoren.

De aftrap in Zwolle is vanavond om 20.00 uur. De leiding is in handen van scheidsrechter Jannick van der Laan. De Cuijkse jongeling (26 jaar) wordt bijgestaan door grensrechters Van Dongen en Kucukerbir. De wedstrijd is in zijn geheel te zien op ESPN 3.

89' Oussama Darfalou wordt gewisseld voor Rico Strieder
89' Eliano Reijnders wordt gewisseld voor Rav van den Berg
85' Gele kaart Sai van Wermeskerken
81' Mustafa Saymak wordt gewisseld voor Max de Waal
81' Pelle Clement wordt gewisseld voor Dean Huiberts
77' Djavan Anderson wordt gewisseld voor Sai van Wermeskerken
76' Daishawn Redan wordt gewisseld voor Maikel van der Werff
72' Calvin Verdonk wordt gewisseld voor Ali Akman
72' Magnus Mattsson wordt gewisseld voor Édgar Barreto
72' Gele kaart Calvin Verdonk
69' Rode kaart Siemen Voet
64' Jordy Bruijn wordt gewisseld voor Jonathan Okita
41' Gele kaart Javier Vet
27' GOAL: Daishawn Redan maakt de 1-1
26' GOAL: Jordy Bruijn maakt de 0-1 (Assist door Elayis Tavsan)
8' Gele kaart Yuta Nakayama

32 Nils Rossen

In een regenachtig en waterkoud Zwolle zou het na twee maanden afwezigheid van supporters in de Nederlandse stadions weer een voetbalfeest moeten worden, maar niets bleek minder waar. In een teleurstellend schouwspel bleven de Nijmegenaren steken op een 1-1 gelijkspel, en daarmee kwamen de bezoekers nog goed weg ook.

Voorafgaand aan de wedstrijd stond ook het voor 1/3 gevulde MAC3Park in Zwolle stil bij de afgelopen week op 75-jarige leeftijd overleden Wim Jansen. Na het applaus voor de tweemalig WK-finalist, wat een minuut duurde, waren het de Zwollenaren die het meest fel aan het duel begonnen. De thuisploeg zette direct hoog druk en leek dan ook vol voor de derde competitieoverwinning op rij te willen gaan, al creëerden de gastheren hierin nagenoeg niets. Het eerste gevaar kwam dan ook van N.E.C., maar de vrije trap van een meter of 20 werd huizenhoog overgeschoten door aanvoerder Lasse Schöne. De thuisploeg bleef vervolgens overwicht houden in het veldspel, hetgeen resulteerde in een eerste vangbal voor Branderhorst na een kwartier spelen.

Het gezapige duel leek maar niet los te komen en het veldspel was van beide kanten slordig. Het kwam dan ook als een complete verrassing dat Jordy Bruijn het duel in de 26e minuut plots openbrak. Een van richting veranderde voorzet van Elayis Tavsan kwam voor de voeten van de middenvelder terecht en deze schoot zonder na te denken op doel: 0-1. Nauwelijks bekomen van het doelpunt was het echter direct in de eerste aanval na de aftrap wederom raak, maar ditmaal voor de thuisploeg. Na twee kinderlijk eenvoudig ingeleverde ballen van Calvin Verdonk pakte Zwolle-aanvaller Daishawn Redan het buitenkansje uit door de bal langs doelman Mattijs Branderhorst te schieten: 1-1.

Na de thee bleef het duel even onaantrekkelijk als in de eerste helft met voor beide ploegen slechts uitzonderlijk een kleine kansje. In de 63e minuut was er toch reden voor optimisme voor de bezoekers, aangezien Jonathan Okita voor het eerst sinds eind november het veld inkwam. De van een blessure herstelde aanvaller leek gretig en voegde beweeglijkheid toe aan de kant van de bezoekers, al leed dit niet direct tot concrete kansen. Ook Edgar Barreto maakte vervolgens voor het eerst sinds eind november zijn rentree, hetgeen de Nijmeegse ploeg meer stabieliteit vanaf het middenveld bracht. Het duel leek vervolgens in de 69e minuut definitief te keren in het voordeel van de Nijmegenaren: Zwolle-verdediger Siemen Voet zag direct rood en moest het veld verlaten na een grove charge op de enkel van Tavsan. De elf tegen tien situatie werd vervolgens niet uitgebuit door de uitploeg en N.E.C. kwam zelfs nog een paar keer goed weg door reddingen van Branderhorst en missers van Zwolse kant.

Uiteindelijk is het punt op basis van de tweede helft verdiend, maar liet het (vooral offensieve) spel te wensen over. Op naar donderdag, waarin de Zwolse rivaal Go Ahead Eagles in de Goffert wacht in de kwartfinale van het TOTO KNVB Beker toernooi.