Algemeen

Teleurstellende wedstrijd in Zwolle levert N.E.C. een punt op

Teleurstellende wedstrijd in Zwolle levert N.E.C. een punt op

In een regenachtig en waterkoud Zwolle zou het na twee maanden afwezigheid van supporters in de Nederlandse stadions weer een voetbalfeest moeten worden, maar niets bleek minder waar. In een teleurstellend schouwspel bleven de Nijmegenaren steken op een 1-1 gelijkspel, en daarmee kwamen de bezoekers nog goed weg ook. 

Voorafgaand aan de wedstrijd stond ook het voor 1/3 gevulde MAC3Park in Zwolle stil bij de afgelopen week op 75-jarige leeftijd overleden Wim Jansen. Na het applaus voor de tweemalig WK-finalist, wat een minuut duurde, waren het de Zwollenaren die het meest fel aan het duel begonnen. De thuisploeg zette direct hoog druk en leek dan ook vol voor de derde competitieoverwinning op rij te willen gaan, al creëerden de gastheren hierin nagenoeg niets. Het eerste gevaar kwam dan ook van N.E.C., maar de vrije trap van een meter of 20 werd huizenhoog overgeschoten door aanvoerder Lasse Schöne. De thuisploeg bleef vervolgens overwicht houden in het veldspel, hetgeen resulteerde in een eerste vangbal voor Branderhorst na een kwartier spelen.  

Het gezapige duel leek maar niet los te komen en het veldspel was van beide kanten slordig. Het kwam dan ook als een complete verrassing dat Jordy Bruijn het duel in de 26e minuut plots openbrak. Een van richting veranderde voorzet van Elayis Tavsan kwam voor de voeten van de middenvelder terecht en deze schoot zonder na te denken op doel: 0-1. Nauwelijks bekomen van het doelpunt was het echter direct in de eerste aanval na de aftrap wederom raak, maar ditmaal voor de thuisploeg. Na twee kinderlijk eenvoudig ingeleverde ballen van Calvin Verdonk pakte Zwolle-aanvaller Daishawn Redan het buitenkansje uit door de bal langs doelman Mattijs Branderhorst te schieten: 1-1.

Na de thee bleef het duel even onaantrekkelijk als in de eerste helft met voor beide ploegen slechts uitzonderlijk een kleine kansje. In de 63e minuut was er toch reden voor optimisme voor de bezoekers, aangezien Jonathan Okita voor het eerst sinds eind november het veld inkwam. De van een blessure herstelde aanvaller leek gretig en voegde beweeglijkheid toe aan de kant van de bezoekers, al leed dit niet direct tot concrete kansen. Ook Edgar Barreto maakte vervolgens voor het eerst sinds eind november zijn rentree, hetgeen de Nijmeegse ploeg meer stabieliteit vanaf het middenveld bracht. Het duel leek vervolgens in de 69e minuut definitief te keren in het voordeel van de Nijmegenaren: Zwolle-verdediger Siemen Voet zag direct rood en moest het veld verlaten na een grove charge op de enkel van Tavsan. De elf tegen tien situatie werd vervolgens niet uitgebuit door de uitploeg en N.E.C. kwam zelfs nog een paar keer goed weg door reddingen van Branderhorst en missers van Zwolse kant. 

Uiteindelijk is het punt op basis van de tweede helft verdiend, maar liet het (vooral offensieve) spel te wensen over. Op naar donderdag, waarin de Zwolse rivaal Go Ahead Eagles in de Goffert wacht in de kwartfinale van het TOTO KNVB Beker toernooi.

Stand Eredivisie
6 Vitesse 51
7 Utrecht 47
8 H'veen 41
9 SC Cambuur 39
10 RKC Waalwijk 38
11 NEC 38
12 FC Groningen 36
13 Go Ahead 36
14 Sparta R'dam 35
15 Fortuna Sit. 35