Algemeen

VAR-ingreep doet N.E.C. de das om tegen FC Twente

Voorbeschouwing N.E.C. - FC Twente

Na de overwinning bij Cambuur van vorige week kan N.E.C. de rest van het seizoen definitief naar boven kijken. De ploeg van Rogier Meijer heeft zich veilig gespeeld en is zelfs nog in de race voor een plek die aan het eind van de rit recht geeft op een plaats in de play-offs om Europees voetbal. Om te zien of N.E.C. daar echt van mag blijven dromen staat vanavond een mooie testcase op het programma. Dan gaat de ploeg in de eigen Goffert namelijk de strijd aan met FC Twente, de nummer vijf van de ranglijst.

FC Twente beleeft een prima seizoen en verloor al zes wedstrijden op rij niet. Vorige week leek de ploeg van trainer Ron Jans nog op weg naar een mega-stunt, toen de Tukkers al na een half uur voetballen op een 3-0 voorsprong stonden tegen PSV. Uiteindelijk werd het in de 95e minuut nog 3-3, maar met het vertrouwen zal het bij de Enschedeërs in ieder geval wel goed zitten. Mogelijk voordeeltje voor N.E.C.: Ricky van Wolfswinkel, die tegen PSV twee keer wist te scoren, is er vanavond niet bij. De spits liep tegen een gele kaart op. Hij bracht zijn totaal daarmee op vijf en is vanavond geschorst.

N.E.C. beleefde afgelopen zondag een mooie middag door met 1-2 te winnen bij SC Cambuur. De wedstrijd was van beide kanten niet best, maar het resultaat was dat zeker wel. N.E.C. leidde al na twee minuten door een doelpunt van Jonathan Okita en zag de Friezen tien minuten later alweer op gelijke hoogte komen. Het was uiteindelijk Javier Vet die de wedstrijd op schitterende wijze besliste. Zijn schot van grote afstand sloeg een kwartier voor tijd als een raket in achter doelman Bos, die compleet kansloos was.

Vet maakte ook al de winnende treffer in de vorige ontmoeting met FC Twente, eerder dit seizoen in Enschede. In die wedstrijd kwam N.E.C. op voorsprong doordat Elayis Tavsan alert was bij een rebound, maar scoorde Virgil Misidjan later de 1-1. Ook nu was het weer een kwartier voor tijd dat Vet toesloeg. HIj ontfutselde de bal aan centrale verdediger Robin Pröpper en schoof de bal vervolgens langs doelman Lars Unnerstall.

Bij winst in de Goffert (en dat wordt wel weer eens tijd) kan N.E.C. een plekje klimmen op de ranglijst. Daarbij is de ploeg wel afhankelijk van FC Groningen, dat morgen een uitwedstrijd speelt tegen SC Heerenveen. De Groningers hebben één puntje meer dan N.E.C. en de strijd om de achtste plek wordt op het moment dan ook vooral met de noorderlingen gestreden.

Over de opstelling is op het moment van schrijven nog niets bekend. Wat we wel weten is dat Dennis Higler vanavond de leiding in handen heeft. De aftrap in het Goffertstadion is om 21.00 uur en de wedstrijd is in zijn geheel te zien op ESPN.

90' Elayis Tavsan wordt gewisseld voor Mathias de Wolf
79' Manfred Alonso Ugalde wordt gewisseld voor Denilho Cleonise
79' Magnus Mattsson wordt gewisseld voor Mikkel Duelund
76' GOAL: Dimitrios Limnios maakt de 0-2
71' Jordy Bruijn wordt gewisseld voor Javier Vet
71' Souffian El Karouani wordt gewisseld voor Calvin Verdonk
65' GOAL: Virgil Misidjan maakt de 0-1
56' Gele kaart Iván Márquez
55' Rode kaart Ali Akman
14' Daan Rots wordt gewisseld voor Virgil Misidjan

40 Casper Staring

N.E.C. heeft in de strijd om een play-offticket een zure nederlaag moeten slikken. Lang waren de Nijmegenaren minimaal gelijkwaardig aan nummer vijf FC Twente, maar die ploeg pakte na een VAR-ingreep en een rode kaart voor Ali Akman door: 0-2.

De Nijmegenaren begonnen aan de wedstrijd met vier verdedigers in plaats van de gebruikelijke vijf. Dit zorgde ervoor dat Cas Odenthal op de bank moest plaatsnemen en er een plaats in het elftal vrij kwam voor Ali Akman. N.E.C. begon de wedstrijd sterk, maar moest even wachten op het eerste gevaar. Na tien minuten kwam de eerste aanvallende impuls van Deense makelij: Magnus Mattsson wist met een afstandsschot Twente-goalie Unnerstall op de proef te stellen, maar zag zijn inzet niet tot doelpunt gepromoveerd worden. De tweede kans van de wedstrijd was een levensgrote voor de ploeg uit het oosten. Een rebound viel voor de voeten van Michel Vlap, maar de Fries schoot wild over. Na wat speldenprikjes over en weer zochten de ploegen met de brilstand nog op het bord de kleedkamers op.

Het eerste gevaar in de tweede helft kwam van de voeten van Elayis Tavsan. De rechtsbuiten had een fraaie actie in huis waarmee hij twee man het bos in stuurde. Zijn schot vloog echter voorlangs, waardoor het wachten bleef op de openingstreffer. Na een uur spelen moest N.E.C. verder met tien man. De VAR constateerde een overtreding van Ali Akman die goed voor een rode kaart zou zijn geweest. De Nijmegenaren stonden vervolgens met tien man voor een loodzware klus en Twente profiteerde helaas al snel van het Nijmeegse ondertal. Virgil Misisjan mocht vanaf een meter of twintig vrij uithalen en verschalkte zo doelman Mattijs Branderhorst: 0-1. Tien minuten later kon de goalie de bal weer uit het net halen. Na een voorzet vanaf de linkerkant wist Dimitrios Limnios de bal binnen te werken voor de 0-2. Daar bleef het bij.