Algemeen

Vitesse – N.E.C. definitief zonder uitsupport

Vitesse – N.E.C. definitief zonder uitsupport

Vanmiddag heeft het gesprek plaatsgevonden tussen de lokale achthoek over de wedstrijd Vitesse – N.E.C. van komende zondag. Met aanwezige personen van beide clubs, gemeenten, politie en OM een ongebruikelijke samenstelling, maar gezien de huidige situatie een onvermijdelijke. De sfeer waarin de derby zondag wordt afgewerkt vroeg om een dergelijke bijeenkomst. Op de agenda stonden het ordelijke verloop van de wedstrijd in het GelreDome alsmede het bewaken van de veiligheid van spelers, staf, medewerkers en bestuur van N.E.C.

Vorige week vrijdag heeft de driehoek op basis van de informatie van Vitesse beslist geen N.E.C.-publiek toe te staan tijdens de derby, omdat zij de veiligheid van de meereizende supporters niet konden waarborgen. De mening van N.E.C. was hierin duidelijk, maar de verantwoordelijke personen bij Vitesse hebben aangegeven geen ander advies te kunnen geven. Die risico’s hebben wij ook onder ogen gekregen. Het gesprek van vanmiddag, inclusief de transparantie en het inlevingsvermogen van iedereen, heeft dan ook tot gematigde tevredenheid geleid.

Vitesse heeft nauwkeurig aangegeven hoe zij aanstaande zondag de veiligheid willen gaan garanderen van de spelers, staf, medewerkers en het bestuur van N.E.C. De emotie en zwaarte van de wedstrijd is duidelijk en dit heeft zijn uitwerking gehad op het inzetplan van de club uit Arnhem. Zo zijn onder andere de gevraagde veiligheidsaspecten, kritische factoren en mogelijke scenario’s die zich binnen en buiten het stadion kunnen voordoen uitgebreid besproken. Dat heeft N.E.C. het vertrouwen gegeven de derby te gaan spelen, waarbij we ons allemaal realiseren dat de uitzondering altijd kan blijven bestaan.

De beslissing om geen N.E.C.-supporters te verwelkomen werd door eenieder van de driehoek betreurd. Simpelweg omdat er op het gedrag van onze supporters gedurende de laatste derby’s niets aan te merken is. Een wedstrijd geheel zonder publiek was vanwege andere zwaarwegende issues, waardoor de openbare orde onder druk kan komen te staan, niet mogelijk. Daarnaast heeft N.E.C. bij de KNVB navraag gedaan over de consequenties van niet afreizen in deze situatie, maar de gevolgen van een boete en drie punten in mindering wilde de club niet nemen.

N.E.C. beseft zich dat de eigen supporter de dupe is van deze noodgedwongen beslissing. De uitkomst van de uitspraak van afgelopen vrijdag, die de driehoek Arnhem vanmiddag nog eens heeft bevestigd, is al eerder met onze supportersvereniging besproken. Afreizen heeft geen zin en brengt onnodige problemen met zich mee. De club is dan ook druk bezig geweest met het organiseren van een viewing event voor supporters met een kaart voor deze wedstrijd. Deze supporters ontvangen hier later vanmiddag bericht over.

Eredivisie Maandag 6 mei 2024 Van Donge & De Roo Stadion
Excelsior
20:00
N.E.C.

Stand Eredivisie
1 PSV 84
2 Feyenoord 75
3 FC Twente 63
4 AZ 58
5 Ajax 49
6 NEC 47
7 FC Utrecht 46
8 Sparta R'dam 43
9 Go Ahead 42
10 Heerenveen 36