Algemeen

Voorbeschouwing AZ - N.E.C.

Voorbeschouwing AZ - N.E.C.

In thuiswedstrijden waren we het alweer even gewend, maar ook de uitwedstrijden spelen we de komende weken helaas weer zonder publiek. De wedstrijd AZ - N.E.C. zal morgenavond derhalve voor lege tribunes worden gespeeld. In de eigen Goffert speelde N.E.C. haar laatste twee wedstrijden ook al zonder fans en dat ging eigenlijk prima. Van FC Groningen werd overtuigend met 3-0 gewonnen, terwijl tegen SC Heerenveen met 1-1 werd gelijkgespeeld. Hopelijk kan die lijn in Alkmaar worden doorgetrokken tegen de nummer 11 van de ranglijst.

N.E.C. staat zelf op een verdienstelijke zevende plaats, maar tussen de ploeg van trainer Rogier Meijer en AZ zit toch maar een gaatje van drie punten. De laatst gespeelde competitiewedstrijd ging verloren voor de Alkmaarders, al was het op de valreep. In Rotterdam wist Feyenoord in de extra tijd namelijk de enige treffer van de wedstrijd aan te tekenen.

In de afgelopen interlandweek speelde N.E.C. toevalligerwijs een oefenwedstrijd tegen datzelfde Feyenoord. Dat spektakelstuk eindigde in een 4-3 overwinning voor de Rotterdammers, waarbij Cyriel Dessers met vier treffers de gevierde man was. Bij AZ is die eer dit seizoen al een aantal keren ten deel gevallen aan Dani de Wit, met zes treffers de topscorer van de ploeg van trainer Pascal Jansen.

De laatste keer dat N.E.C. en AZ tegen elkaar speelden was in 2017, toen het in Nijmegen 2-1 werd in het voordeel van N.E.C., toen geleid door Ron de Groot. De doelpunten werden die middag gemaakt door Julian von Haacke, Taiwo Awoniyi en Alireza Jahanbakhsh, waarbij laatstgenoemde doel trof voor de Alkmaarders. In Alkmaar werd het de laatste keer (augustus 2016) 2-0 voor de thuisploeg.

Hoewel AZ een geduchte tegenstander is, zal N.E.C. met vertrouwen aantreden in het AFAS Stadion. Inclusief de bekerwedstrijd tegen Capelle werd al vier wedstrijden op rij niet verloren en Rogier Meijer kan peuren uit een nagenoeg complete selectie. In die selectie vinden we ook Souffian El Karouani, die een mooie interlandbreak beleefde. De linksback stond namelijk voor het eerst in de basis bij Marokko, in een wedstrijd waarin met 3-0 werd gewonnen van Guinee.

Scheidsrechter Jeroen Manschot heeft morgenavond de leiding over het Eredivisie-treffen tussen AZ en N.E.C. Hij wordt daarbij geassisteerd door Dyon Fikkert en Nils van Kampen. Martin PĂ©rez is de vierde official. De aftrap is om 20.00 uur en de wedstrijd is in zijn geheel te zien op ESPN. 

Eredivisie Zondag 12 december 2021 Goffertstadion
N.E.C.
20:00
PSV

Stand Eredivisie
6 FC Twente 25
7 SC Cambuur 24
8 AZ 23
9 Heerenveen 21
10 Go Ahead 20
11 NEC 19
12 FC Groningen 18
13 Willem II 18
14 RKC Waalwijk 15
15 Heracles 14