Algemeen

Zwak N.E.C. gaat kopje onder tegen TOP Oss

Voorbeschouwing N.E.C. - TOP Oss

Vanmiddag om 16.30 uur treedt N.E.C. aan voor de laatste wedstrijd van 2020: de thuiswedstrijd tegen TOP Oss. De ploeg van trainer Rogier Meijer begint aan de wedstrijd in de wetenschap dat al elf keer op rij niet verloren is én dat in TOP Oss de nummer veertien van de ranglijst op bezoek komt. Wie puur naar die feiten kijkt zou op voorhand een eenvoudige wedstrijd kunnen verwachten, maar er zijn wel degelijk omstandigheden die ervoor zorgen dat van onderschatting (zoals nooit eigenlijk) geen enkele sprake mag zijn.

Zo won N.E.C. zelf afgelopen weekend weliswaar van FC Dordrecht, maar ging dat ondanks een bijzonder vroege 2-0 voorsprong allesbehalve makkelijk. Tegenstander TOP Oss zit bovendien in haar beste fase van het seizoen. De afgelopen drie wedstrijden werd gewonnen van Jong PSV, Jong FC Utrecht en Jong AZ en de twee wedstrijden daarvoor werd gelijkgespeeld tegen hoogvliegers FC Volendam en NAC. Wat daarbij wel opvalt is dat de Ossenaren in die wedstrijden vrij moeilijk het vijandige net wisten te vinden. Tegen Jong PSV werd weliswaar drie keer gescoord (3-2), maar in de overige vier wedstrijden kwamen de Brabanders bij elkaar opgeteld tot drie doelpunten. In de drie wedstrijd dáárvoor werd zelfs helemaal niet gescoord door de ploeg van trainer Klaas Wels. In totaal trof TOP Oss dit seizoen veertien keer doel, alleen FC Dordrecht scoorde minder (dertien keer).

N.E.C. staat op het moment van schrijven vierde en doet ook nog altijd mee om de titel in de tweede periode. Hoewel het regelmatig ‘niet vanzelf gaat’, zijn de resultaten gewoon goed te noemen. En wint de ploeg niet, dan wordt toch op zijn minst gelijk gespeeld. Voor de laatste nederlaag moeten we namelijk wel érg ver terug in de tijd. Vandaag zal men in Nijmegen vooraf eigenlijk alleen maar tekenen voor een overwinning. Het zou zorgen voor een extra lekker gevoel om de mini-winterstop (op 3 januari staat de uitwedstrijd tegen Telstar alweer op het programma) mee in te gaan.

Vorig seizoen werd de thuiswedstrijd tegen TOP Oss overtuigend met 3-0 gewonnen. De doelpuntenmakers van die avond (Ole Romeny, Anthony Musaba en Zian Flemming) zijn inmiddels niet meer van de partij, maar ook met de huidige (en nagenoeg complete) selectie zal de klus geklaard moeten worden. Voor de laatste keer in 2020: mouwen opstropen, knokken en in ieder geval sportief gezien zorgen voor een positief einde van een bizar jaar!

90' Dean Guezen wordt gewisseld voor Brian Vogelzang
90' Kyvon Leidsman wordt gewisseld voor Sjoerd Overgoor
82' Syb van Ottele wordt gewisseld voor Anton Fase
82' Elayis Tavsan wordt gewisseld voor Mathias de Wolf
82' Cas Peters wordt gewisseld voor Lion Kalentjev
78' Jonathan Okita wordt gewisseld voor Thomas Beekman
72' Jarni Koorman wordt gewisseld voor Lars Hutten
66' Jordy Bruijn wordt gewisseld voor Dirk Proper
66' Édgar Barreto wordt gewisseld voor Terell Ondaan
45' GOAL: Kyvon Leidsman maakt de 0-1

28 Mateo Aramburu

Een matig N.E.C. heeft in het eigen Goffertstadion de punten aan TOP Oss moeten laten. Er werd weinig gecreëerd door beide ploegen en dus was één spaarzaam momentje genoeg voor de bezoekers: 0-1.

Een kleine week voor de Kerstdagen eindigde het voetbaljaar 2020 voor N.E.C. met een thuiswedstrijd tegen TOP Oss. De kans voor de Nijmegenaren om de ongeslagen reeks uit te breiden naar twaalf wedstrijden en uitstekende zaken te doen op zowel de reguliere ranglijst als in de periodestand. Dat had N.E.C. zich in de oren geknoopt, want de Osse defensie werd vanaf de aftrap onder druk gezet. Na vijf minuten spelen vuurde Syb van Ottele een afgeslagen bal net over en met snelle uitbraken via Jonathan Okita en Elayis Tavsan werd er ook op de counter gevaar gesticht in de gelederen van TOP. Op échte grote kansen was het wel even wachten. Een kanonskogel van Édgar Barreto die net over ging was het belangrijkste wapenfeit in de eerste twintig minuten.

Na een half uur speelde de formatie van trainer Rogier Meijer een fraaie aanval uit. Via Jordy Bruijn en Rangelo Janga kwam de bal bij Okita terecht, die net iets te ver naar buiten werd gedreven en vervolgens op de handschoenen van Oss-keeper Bo Geens schoot. Dat was helaas geen voorbode van een spectaculair slot van de eerste helft. Sterker nog: op slag van rust caramboleerde een bal heel ongelukkig over de doellijn van Norbert Alblas en moest N.E.C. na rust in de achtervolging. Okita was de eerste die het Brabantse doel in het tweede bedrijf onder vuur nam en dat leidde een fase in waarin de Nijmegenaren duidelijk de bovenliggende partij waren. Toch kon de defensie niet voorkomen dat Cas Peters in minuut 59 volledig vrij kon inkoppen. Gelukkig zocht hij geen hoek en kon Alblas redden.

Hoe langer de wedstrijd duurde, hoe frustrerender het spel verliep voor N.E.C. TOP was duidelijk niet naar het Goffertstadion gekomen om er een mooie wedstrijd van te maken en met de voorsprong op zak werd alle tempo uit de wedstrijd gehaald. Daar konden de mannen van Meijer maar moeilijk mee omgaan. Pas tien minuten voor tijd was er echt sprake van een gevaarlijke situatie voor de goal van Geens. De vrijgespeelde Souffian El Karouani wist de korte hoek niet te vinden en de daaropvolgende hoekschoppen leverden ook te weinig op. Simpel gezegd konden de Nijmegenaren veel te weinig brengen om het Oss echt lastig te maken en dat er na negentig minuten plus ruime blessuretijd een nederlaag op het bord stond, was dan ook terecht.