NIEUWS

Tiental N.E.C. in slotfase kopje onder tegen Feyenoord

datum icoon 12-05-2024
readtime icoon 4 min leestijd

N.E.C. heeft in de voorlaatste speelronde van de Eredivisie tegen Feyenoord niet gekregen wat het had verdiend. De gasten keerden met een 2-3 overwinning huiswaarts richting Rotterdam. De doelpunten aan Nijmeegse zijde kwamen van Kodai Sano en Sontje Hansen. Door de nederlaag kan N.E.C. zich niet meer direct plaatsen voor Europees voetbal, maar gaat de ploeg van Rogier Meijer de play-offs spelen.

In de een-na-laatste wedstrijd van het Eredivisieseizoen stond de herhaling van de finale van de TOTO KNVB Beker op het programma. Drie weken geleden grepen de Rotterdammers de dennenappel door N.E.C. in De Kuip te verslaan met 1-0. Trainer Meijer stuurde ditmaal, deels noodgedwongen, veel andere namen het veld in tegen Feyenoord. Zijn ploeg begon met een duidelijk plan aan het duel in het zonnige Goffertstadion.

Feyenoord had veelal de bal, N.E.C. probeerde voornamelijk gevaarlijk te worden via de counter. Na wat aftasten van beide kanten in de openingsminuten kreeg de Nijmeegse driekleur, aan de hand van de sterk spelende Tjaronn Chery, een aantal mogelijkheden. De spelmaker kon in de eerste helft tot drie keer toe aanleggen voor een schot vanaf de rand van het strafschopgebied, maar geen van zijn pogingen belandde tussen de doelpalen.

Openingstreffer

Ook bij het schot van Kodai Sano werd Feyenoord-goalie Justin Bijlow niet getest. Aan de andere kant moest Jasper Cillessen wel in actie komen. Yankuba Minteh sprintte door de as van het veld naar het doel van de 35-jarige sluitpost, die de bal uit de rechterbovenhoek tikte. Op slag van rust moest Cillessen het antwoord wel schuldig blijven op een inzet van Calvin Stengs. De middenvelder van Feyenoord dribbelde naar binnen en schoot raak in de korte hoek.

Supporters in het Goffertstadion kwamen bij de start van de tweede helft ogen en oren tekort. Sylla Sow miste na vijftien seconden een enorme kans. Zijn collega-aanvaller Sano trof een minuut later wel doel. Met een fantastische knal van afstand liet de Japanner Bijlow kansloos in de rechterhoek en kreeg hij het aanwezige publiek op de banken. Die feestvreugde verdween al snel in Nijmegen.

Rode kaart

Aanvoerder Bram Nuytinck trok in de 49ste minuut aan de noodrem en kon na een overtreding op spits Ayase Ueda vroegtijdig gaan douchen met een rode kaart. Feyenoord profiteerde vrijwel direct van het overtal: Yankuba Minteh schoot de gasten op een 1-2 voorsprong. N.E.C. vocht voor wat het waard was. Cillessen hield zijn ploeg in de wedstrijd en zag dat de Nijmegenaren ook aanvallend goed partij bleven bieden.

Calvin Verdonk, Chery en Mees Hoedemakers waren dichtbij de gelijkmaker. Die viel tien minuten voor tijd na een gouden wissel van Meijer alsnog. Bij een van zijn eerste balcontacten passeerde Sontje Hansen twee Feyenoorders en schoof hij de bal onder Bijlow door in het doel. N.E.C. gaf vervolgens alles om de drie punten in eigen huis te houden. Het goede spel van de Nijmeegse driekleur werd niet beloond: Ueda schoot Feyenoord in het slot naar de overwinning.

De overwinning van Ajax op Almere City (3-0) betekent dat het Nijmeegse seizoen wordt verlengd. De vijfde plek is niet meer haalbaar, dus zijn de mannen van Meijer veroordeeld tot de play-offs voor Europees voetbal. Op donderdag 23 mei speelt N.E.C. de halve finale in het Goffertstadion, maar allereerst wordt het eredivisieseizoen volgende week zondag om 14.30 uur afgesloten in Almere.