Wedstrijdverslag

4-1 verlies in openingswedstrijd tegen FC Groningen

N.E.C. heeft de eerste wedstrijd van het seizoen 2013-2014 verloren. Thuis in het eigen Gofferstadion werd het 1-4 voor FC Groningen.

Trainer Alex Pastoor begon met nogal wat debutanten in het basiselftal. Michael Higdon, Youri Loun, Cihat Celik, Kalle Johnsson en Christoph Hemlein stonden namelijk voor het eerst aan de aftrap voor N.E.C. Bij FC Groningen begon Nick van der Velden, vorig seizoen nog actief bij N.E.C., in de basis.

De eerste tien minuten gebeurde er niet al te veel in het Goffertstadion, maar toch keek N.E.C. na
negen minuten tegen een 0-1 achterstand aan. Uit de eerste gevaarlijke Groningse aanval wist Chery namelijk binnen te werken, nadat hij eerst doelman Kalle Johnsson het zicht ontnam bij een gekraakt schot van Kirm. Vlak daarvoor leek het overigens dat N.E.C. juist op een 1-0 voorsprong kwam, toen Navarone Foor een voorzet van Hemlein binnenwerkte. De Duitser bleek echter buitenspel te hebben gestaan op het moment dat hij de bal van Daan Bovenberg ontving.

Na de Groningse treffer moest N.E.C. op zoek naar de gelijkmaker, waarbij veelvuldig gezocht werd naar Michael Higdon. De Engelsman kwam echter niet echt los van zijn bewaker Botteghin. Aan de andere kant kwam N.E.C. met de schrik vrij toen Chery met een vrije trap in de korte hoek Kalle Johnsson leek te verrassen. De jonge Zweed kon met de nodige moeite echter voor redding zorgen.

Direct na de ingelaste drinkpauze was Kevin Conboy heel dicht bij de gelijkmaker. Hij kopte uit een vrije trap van Christoph Hemlein echter rakelings naast. Uit de Groningse aanval die volgde werd wel gescoord. Kirm werd vrijgespeeld en hij stiftte fraai raak voor de 0-2 in Gronings voordeel. Vlak voor rust bracht Navarone Foor met het hoofd de spanning terug in de wedstrijd. Hij kopte een fraaie voorzet van Christoph Hemlein mooi achter doelman Bizot en maakte er zo op een ogenschijnlijk goed moment 1-2 van.

Tweede helft
Na de rust - waarin Cihat Celik had plaatsgemaakt voor Alireza Jahanbakhsh - ging N.E.C. naarstig op zoek naar de gelijkmaker. Eerste wapenfeit in die richting was een afstandsshot van Victor Palsson, dat ruim naast ging. N.E.C. leek vervolgens de controle over de wedstrijd te pakken, maar balverlies van Rens van Eijden leidde de onnodige 1-3 van Texeira in. Tot de 74e minuut gebeurde vervolgens weinig verheffends, of het moet het debuut van middenvelder Diarra zijn, die in het veld kwam voor Youri Loen. In de 74e minuut moest Kalle Johnsson redden op een inzet van Kostic die over links gevaarlijk doorkwam. Een minuut later moest de Zweed alweer aan de bak, toen een hoge bal van Chery over hem heen in het doel dreigde te vallen. N.E.C. zelf kwam tot dat moment niet bij een treffer in de buurt. In de 84e minuut kwam Jordy Tutuarima nog binnen de lijnen voor Hemlein, maar toen was het feitelijk al te laat om het tij nog te keren. Net voor tijd werd het zelfs nog 1-4 in Gronings voordeel, toen Zivkovic een voorzet vanaf rechts binnenwerkte. Het was nog wat meer zout in de wonden van N.E.C., dat op deze manier een wel heel teleurstellende start van het nieuwe seizoen beleefde.

Door: Teun van Thiel