Wedstrijdverslag

Ruime zege op MVV (1-4) maar nog geen kampioenschap

N.E.C. deed vanavond wat het moest doen: winnen bij MVV. Gesteund door ruim duizend meegereisde fans wonnen de mannen van Ruud Brood met 1-4 in De Geusselt. Doordat achtervolger FC Eindhoven met 1-0 won van Sparta is de titel officieel nog niet binnen. Dat moet dan over twee weken gebeuren als we Sparta ontvangen in het nu al stijf uitverkochte Goffertstadion. Een gelijkspel volstaat dan om officieel kampioen te worden en de schaal uitgereikt te krijgen.

N.E.C. kon starten in dezelfde opstelling als waarmee het vier dagen eerder Volendam oprolde. Twijfelgeval Jeffrey Leiwakabessy was fit genoeg om te beginnen, waar Navarone Foor andermaal de geblesseerde Gregor Breinburg verving. Tom Daemen keerde voor één keertje terug op het oude nest, de middenvelder speelde in het verleden jarenlang bij MVV.

De wedstrijd kende een kalme openingfase waarin beide ploegen geen kansen creëerden. Er leek daarom geen vuiltje aan de lucht voor N.E.C, tot Jordy Croux na dertien minuten ineens de vrijheid in het strafschopgebied door zijn duel met Giovanni Gravenbeek te winnen. De aanvaller bleef kalm en verschalkte vanaf links Joshua Smits in de korte hoek. N.E.C. leek niet aangeslagen, want een minuut later al was Sjoerd Ars dichtbij de gelijkmaker. De spits schoot echter net naast.

N.E.C. bleef daarna het betere van het spel houden en zag Daemen net naast koppen. De 1-1 kon niet uitblijven en viel na 21 minuten spelen. Limbombe verdiende aan de linkerkant een corner, die pardoes voor de voeten viel van de vrijstaande Rens van Eijden. De aanvoerder bedacht zich geen moment en ramde de bal langs doelman Coppens. Foor leek even later zijn ploeg zelfs op voorsprong te zetten, maar de middenvelder vergaloppeerde zich toen hij de bal panklaar voor het doel kreeg van Limbombe en hield slechts een corner over.

Het kansenfestival bleef aanhouden voor N.E.C., goals vielen er echter nog niet. Zo dook Limbombe alleen voor Coppens, maar de Belg kreeg de bal niet onder controle en moest genoegen nemen met en corner. Die hoekschop werd in eerste instantie afgeslagen, maar opnieuw ingebracht. Christian Santos torende boven de defensie uit, maar trof slechts de dwarslat. Vlak voor rust kreeg N.E.C. nóg een uitstekende mogelijkheid, maar nu was het Foor die van dichtbij tegen het lichaam van Coppens schoot.

Vanuit de pauze kwam MVV even beter in de wedstrijd, maar het kon weinig gevaar stichten. Smits reageerde tweemaal attent en plukte keurig de ballen uit de lucht. Aan de andere kant stichtte N.E.C. veel meer gevaar. Jahanbakhsh kreeg een uitstekende mogelijkheid, maar hij zag zijn schot van de doellijn gehaald worden. De corner die volgde werd weliswaar afgeslagen, maar leverde N.E.C. wel weer een vrije trap op. Die werd mooi diep gelegd op Kevin Conboy, die op zijn beurt teruglegde op de vrijstaande Ars. De kopbal van de spits leek doel te missen, maar Van Eijden reageerde zeer attent en maakte zijn tweede van de avond.

Na de 2-1 ontstond wederom een heus kansenfestival, maar nu waren het allebei de ploegen die gevaarlijk wisten te worden. Ars trof voor N.E.C. in kansrijke positie de benen van Coppens, terwijl Smits op de doellijn moesten worden gered bij een verre poging van Braken. Peeters had even daarvoor al een grote kans op de gelijkmaker laten liggen, hij veegde voor open doel de bal naast. Ars profiteerde daarna optimaal van de missers van MVV. Hij kwam na een mooie pass van Jahanbakhsh oog-in-oog met Coppens en rondde ijzig koel af.

MVV liet zich door de derde tegengoal evenwel niet uit het veld slaan en bleef op zoek naar doelpunten. Invaller Huser kreeg daarvoor twee keer een opgelegde mogelijkheid, maar hij faalde beide keren hopeloos. De eerste keer 'vergat' hij van dichtbij uit te halen, een minuut later pegelde hij in kansrijke positie naast.

N.E.C. maakte uiteindelijk ook nog de 1-4. De ingevallen Paco van Moorsel werd neergelegd in het strafschopgebied, scheidsrechter Van de Graaf gaf terecht een penalty. Ars nam zelfverzekerd plaats achter de bal, zag Coppens er nog wel met z'n handen aanzitten, maar zijn tweede van de avond zat hard tegen de touwen. MVV kreeg nog één kans om de stand wat dragelijker te maken, maar Braken raakte voor open doel keihard de lat.

Doordat Eindhoven thuis echter ook de zege pakte, is N.E.C. nog altijd geen kampioen. Dat feestje moet er komen op 3 april, in eigen huis tegen Sparta. De ploeg heeft dan aan een puntje genoeg om definitief de schaal in ontvangst te mogen nemen.