Interview

Ron de Groot:'Op een ontspannen manier de juiste focus vinden'

Ron de Groot:'Op een ontspannen manier de juiste focus vinden'
Na een roerige twee weken wacht voor N.E.C. zondag de belangrijke thuiswedstrijd met AZ. Bij winst kan N.E.C. nog steeds de sprong maken naar directe handhaving en zo de nacompetitie ontlopen. Ron de Groot blikte als nieuwe hoofdtrainer op het gebruikelijke persmoment vooruit naar het duel, waarbij hij samen met Patrick Pothuizen voor het eerst voor deze groep staat.

“De maandag van het ontslag van Peter kwam Edwin de Kruijff al snel met de vraag of Patrick Pothuizen en ik het in ieder geval tijdelijk wilden overnemen. Afgelopen maandag is uiteindelijk de knoop doorgehakt dat wij samen het seizoen afmaken”, vertelt Ron de Groot over de trainerswissel die heeft plaatsgevonden. “Iedereen heeft zo zijn eigen ideeën als trainer, dus we zullen wel op een andere manier trainen dan hiervoor. Ook in de speelwijze hebben we veranderingen doorgevoerd. Toen duidelijk werd dat Patrick en ik tot het einde van het seizoen voor de groep zouden blijven, hebben we gelijk duidelijkheid gegeven naar de spelers dat we 4-3-3 gaan spelen. Daarin gaan we niet te moeilijk doen. Dat is wat Patrick, Wilfried en ik goed kennen en een groot deel van de spelers ook, en met die basis gaan we de laatste twee wedstrijden in.”

De Groot heeft twee weken de tijd gehad om de spelersgroep voor te bereiden op de wedstrijd met AZ. Naar eigen zeggen heeft hij daarbij veel met de spelers gepraat, maar hij heeft ook naar ruimte voor ontspanning gezocht. “Je praat toch wel wat meer met de spelers als je dan nieuw voor de groep staat. Natuurlijk zijn het niet alleen maar praatsessies en probeer je ook de ontspanning te vinden, maar ik denk dat duidelijke communicatie naar de spelers dan even heel belangrijk is. Het was in ieder geval wel heel prettig om afgelopen weekend geen competitiewedstrijd te hebben. Daardoor hebben we wat langer de tijd gehad om ons voor te bereiden. Om de rust daarin te vinden zijn we deze week twee dagen naar Zeist geweest. Daar hebben we een paar keer getraind en wat analyses gedaan, maar het ging er vooral om dat we er eventjes uit waren om zo op een ontspannen manier de goede focus te vinden.”

Bekerfinale

Tegenstander AZ verloor vorig weekend de bekerfinale en zal proberen die teleurstelling te verwerken. De Groot is benieuwd of het verlies nog in de gedachten speelt bij de Alkmaarders. “AZ heeft natuurlijk toch een behoorlijke tik gehad, maar het duurt vaak een paar dagen voordat zoiets bezinkt. Dan ga je er pas over nadenken wat je hebt gemist en wat je hebt verloren, dus het is even afwachten hoe het bij hun in de koppies zit. Dat kan echt twee kanten op, denk ik. Of ze kunnen zich revancheren of ze zakken er nog verder doorheen. Onze kracht tegen hen zal in ieder geval in de omschakeling zitten. AZ speelt met snel opkomende backs en een aanvallend middenveld en daar zullen wij van moeten profiteren in de counter.”

Fitte groep

De Groot kan tegen AZ over een vrijwel volledige selectie beschikken. Mohamed Rayhi zit de laatste van zijn twee wedstrijden schorsing uit, maar voor de rest lijkt iedereen fit en beschikbaar. “Alleen Reagy Ofosu is misschien nog niet wedstrijdfit, maar hij heeft vrijdag ook alweer meegetraind met de groep. Het is goed om te zien dat hij ook zo snel weer op de weg terug is. Voor de rest is iedereen fit, dus genoeg keuze voor zondag.”

Onzeker

Reagy Ofosu

Afwezig

Mohamed Rayhi (schorsing)
Eredivisie Zondag 28 april 2024 Goffertstadion
N.E.C.
12:15
AZ

Stand Eredivisie
1 PSV 84
2 Feyenoord 75
3 FC Twente 63
4 AZ 55
5 Ajax 49
6 NEC 47
7 FC Utrecht 45
8 Go Ahead 42
9 Sparta R'dam 40
10 Heerenveen 36