Algemeen

Facts& Stats: AZ - N.E.C.

Facts& Stats: AZ - N.E.C.
Na drie speelronden is N.E.C. nog altijd ongeslagen en daar hoopt het tegen AZ aankomende zondag vanzelfsprekend een passend vervolg aan te geven. In de rubriek Facts & Stats lees je weer de meest belangrijke feiten en statistieken over het duel met de Alkmaarders.

N.E.C. en AZ stonden tot op heden 32 keer eerder tegenover elkaar in een Eredivisieduel in Alkmaar. In dertien van die gevallen deelden beide ploegen de punten en vier keer stapte N.E.C. als winnaar van het veld. Datzelfde gebeurde ook vorig seizoen, toen de ploeg van toenmalig trainer Ernest Faber met 2 - 4 zegevierde.

N.E.C.

De laatste keer dat N.E.C. na de eerste drie speelronden nog ongeslagen was, was in het seizoen 2000-2001.

Deze eerste drie competitieduels leverden reeds 5 punten op. De laatste keer dat dat voorkwam, was in het seizoen 2010-2011, toen het na dezelfde periode op 6 stond.

Reagy Ofosu was zowel in het eerste thuisduel met PEC Zwolle als afgelopen zaterdag tegen SC Heerenveen trefzeker. De laatste speler die in de eerste twee thuiswedstrijden van het seizoen tot scoren wist te komen, was Romano Denneboom in de jaargang 2004-2005.

Dario Dumić leverde tot op heden reeds twee assists en zorgde afgelopen zaterdag voor de openingstreffer. Daarmee is de Bosnische Deen in aanvallend opzicht nog altijd de meest productieve verdediger van de Eredivisie.

Na afgelopen zaterdag kreeg N.E.C. de stempel 'vechtmachine' opgedrukt. De ploeg strijdt inderdaad voor elke meter, maar zeker niet onreglementair: pas drie keer werd een overtreding bestraft met een kaart. Alleen PEC Zwolle (2) en FC Utrecht (1) werden minder vaak bestraft.

N.E.C. heeft per wedstrijd gemiddeld 41,9% balbezit, het laagste aantal van alle Eredivisieploegen.

AZ

Net als N.E.C. boekte AZ afgelopen weekend de eerste overwinning van het seizoen. Vorig seizoen moesten de Alkmaarders echter nog langer wachten; toen werd pas op de vijfde speeldag, op bezoek bij De Graafschap, de eerste driepunter behaald.

AZ speelt in aanloop naar aankomende zondag vanavond eerst nog tegen het Servische Vojvodina, waar vorige week op knappe wijze met 0 - 3 van werd gewonnen. Het is alweer voor de zevende keer in acht seizoenen dat de Alkmaarders deelnemen aan Europees voetbal.

Het treffen met AZ betekent ook een weerzien met oude bekenden Alireza Jahanbakhsh en Rens van Eijden. Jahanbakhsh kwam afgelopen weekend tot scoren en leverde zodoende zijn vierde Eredivisietreffer in Alkmaarse dienst.

Arbitrage

Het duel in het AFAS Stadion van aankomende zondag staat onder leiding van scheidsrechter Kevin Blom. Hij wordt daarbij geassisteerd door Patrick Langkamp en Jermaine Lapar. Vierde official is Ingmar Oostrom. Blom floot tot op heden 24 keer eerder een officieel duel van N.E.C. en de laatste keer dat hij dat deed, op 14 februari 2016, verloren de Nijmegenaren met 0 - 3 van PSV.

Laatste vijf onderlinge ontmoetingen

Keuken Kampioen Divisie Vrijdag 22 februari 2019 Goffertstadion
N.E.C.
20:00
Almere City

Stand Keuken Kampioen Divisie
10 Jong Ajax 37
11 Almere City 37
12 FC Eindhoven 35
13 FC Volendam 35
14 SC Cambuur 34
15 NEC 32
16 Telstar 25
17 FC Dordrecht 18
18 Jong AZ 17
19 Helmond Sp. 14