Feitjes & Weetjes

Feitjes en Weetjes N.E.C. - Go Ahead Eagles

Feitjes en Weetjes N.E.C. - Go Ahead Eagles

Na twee uitwedstrijden staat er vrijdag weer een wedstrijd in De Goffert op het programma. In de Bloedkuul zal N.E.C. het opnemen tegen Go Ahead Eagles uit Deventer. Op papier een Eredivisie affiche, wat het dus een topper maakt in de Keuken Kampioen Divisie. Kom alvast in de stemming met een aantal interessante weetjes en feitjes over de tegenstander van vrijdag. 

Na de wedstrijden tegen Jong FC Utrecht en Jong PSV, staat N.E.C. vrijdag tegenover een tegenstander die het al vaak geeft ontmoet. Go Ahead Eagles werd namelijk in dezelfde tijd opgericht als N.E.C. en beide clubs draaien dus al ruim honderd jaar mee in het Nederlands voetbal. Vooral in het begin van hun bestaan behaalden de Deventenaren hun grootste successen. Tussen 1917 en 1933 werden ze zelfs een aantal keer landskampioen van Nederland. 

Hoewel de club uit Deventer lange tijd op het hoogste niveau van Nederland was terug te vinden, speelt het de laatste jaren toch vooral in de Eerste Divisie, afgewisseld met wat korte verblijven in de Eredivisie. In 1936 stonden N.E.C. en Go Ahead Eagles voor het eerst tegenover elkaar. 1-1 was destijds de eindstand. 

Na deze ontmoeting speelden de clubs nog 91 officiĆ«le onderlinge duels. Over het algemeen zijn de resultaten overwegend in evenwicht met een licht voordeel aan de kant van Go Ahead Eagles. N.E.C. wist 25 keer te winnen, maar moest 33 keer haar meerdere erkennen in de rood-gelen. Daarentegen werden de overige 34 wedstrijden gelijkgespeeld. Het is dus een spannende wedstrijd te noemen. 

Dat de clubs gewaagd zijn aan elkaar is ook terug te zien in de eindstanden van afgelopen jaren, waarin de teams het net vaak wisten te vinden. Zo ook in 2019, toen er twee keer gelijk werd gespeeld, op 15 februari werd het 4-4 en op 27 september eindigde de wedstrijd in 3-3. Naast deze gelijke spelen zijn er nog aantal grote uitslagen geweest, zoals de 5-1 winst uit 2018 en de 4-2 overwinning uit 2011. 

Door de jaren heen hebben zowel N.E.C. als Go Ahead Eagles een berg aan verschillende spelers in de selectie gehad. Veel van deze spelers hebben een verleden bij beide clubs. Op dit moment zijn er ook twee oud gezichten te zien in de ploeg van Kees van Wonderen. Alessio Budel en Bas Kuipers staan in Deventer onder contract en kwamen in het recente verleden nog uit voor de Nijmegen Eendracht Combinatie. Er zijn nog een hoop andere namen die voor beide clubs furore gemaakt hebben, zoals: Jhon van Beukering, Joey van den Berg, Robin Buwalda, Tom Daemen, Erik Falkenburg, Jack de Gier, Paco van Moorsel, Randy Wolters en Jan Peters. 

Go Ahead Eagles is inmiddels terug te vinden op de negende plaats van de ranglijst. Waar N.E.C. op dit moment de vijfde plaats bezet houdt. Het belooft weer een spannende en interessante wedstrijd te worden in Nijmegen, waarin N.E.C. weer haar uiterste best zal doen om de drie punten in eigen huis te houden. 


Eredivisie Zondag 28 april 2024 Goffertstadion
N.E.C.
12:15
AZ

Stand Eredivisie
1 PSV 84
2 Feyenoord 75
3 FC Twente 63
4 AZ 55
5 Ajax 49
6 NEC 47
7 FC Utrecht 45
8 Go Ahead 42
9 Sparta R'dam 40
10 Heerenveen 36