Persuurtje

François Gesthuizen: 'Focus leggen op aanvallend voetbal'

François Gesthuizen: 'Focus leggen op aanvallend voetbal'

Morgen neemt N.E.C. het op tegen TOP Oss in de eigen Goffert. De strijd om de tweede periode is in volle gang en de Nijmegenaren voeren vooralsnog, samen met SC Telstar, de ranglijst aan. Met de aanwezige pers keek Gesthuizen vanochtend na de afsluitende training vooruit naar de wedstrijd van morgenavond..

“We hebben een goede periode achter de rug en hopen dat die nog niet voorbij is en dat we deze vorm kunnen doortrekken. Vanwege de periode, maar ook vanwege de goede resultaten. Ik kan niet oordelen over het verleden maar als je het hebt over het heden zijn dit wel rustige weken. Alleen als trainer ben je altijd op zoek naar verbeterpunten, dus daar ben je nog wel druk mee”, begint Gesthuizen.

“Tegen Cambuur boekte we een goed resultaat. Ook Henk de Jong noemde ons de beste ploeg waar ze tot nu toe tegen hebben gespeeld, dat is een compliment. Het had beide kanten op kunnen vallen. Er zijn nog steeds veel verbeterpunten, vooral aanvallend. Verdedigend gaat het steeds beter, we krijgen steeds minder goals tegen. De focus is wel gelegd op de aanvallende intenties, vooral de variatie daarin. Kansen missen is beter dan er geen creëren.”

Met drie trainers wordt er wel gemanaged dat er niet te hard van de toren geblazen wordt. “Ik las in een interview met Mattijs (Branderhorst) dat er gekaart wordt en dat jongens buiten het veld met elkaar omgaan. Dat is wel een gevolg van de resultaten natuurlijk. Kaarten, ik dacht het meer uit mijn tijd was, maar nu gebeurt het nog steeds”, knipoogt de oefenmeester.

Met de periodetitel is Gesthuizen nog niet helemaal bezig. “Op papier krijg je 'makkelijkere' tegenstanders, maar dat is echt op papier. Eerst willen we de komende wedstrijden tot een goed einde brengen. Als je de komende weken genoeg punten haalt kun je er niet omheen. De periode is negen wedstrijden, we hebben er net vier gehad. Het is te vroeg om het over een periodetitel te hebben.” De terugkeer van Josef Kvida kan daarbij helpen. De Tsjechische verdediger ontbrak in Leeuwarden vanwege een blessure. “Het was echt een blessure waar we twee of drie dagen te kort kwamen. Het was net wel of net niet, uiteindelijk viel dat de verkeerde kant op.”

TOP Oss is een ploeg die getraind is in meerdere formaties te spelen. “Soms met vijf verdedigers, dan weer met vier. Ze hebben vorig jaar veel succes gehad met vijf verdedigers, dit seizoen vaak met 4-4-2 en een ruit op het middenveld, maar de laatste weken halen ze goede resultaten met 4-3-3. We houden er rekening mee dat ze wellicht met vijf verdedigers gaan spelen, we zijn op meerdere tactieken voorbereid. Ik verwacht een tegenstander die gaat inzakken en loeren op de counter. We gaan ons niet aanpassen aan de tegenstander qua opstelling, misschien wel qua veldbezetting.”

Dirk Proper is nog even afwezig. Hij zit nog steeds in Brazilie voor het WK onder 17. Zondagavond speelt Nederland de kwartfinale tegen de winnaar van Paraguay of Argentinië. “Hij is een keer ingevallen. Maar er zijn zoveel goede spelers mee, jongens van Ajax die zich ontwikkelen in een Youth League. Het is een mooie ervaring voor hem.”

Keuken Kampioen Divisie Vrijdag 28 februari 2020 Goffertstadion
N.E.C.
20:00
NAC Breda

Stand Keuken Kampioen Divisie
3 Jong Ajax 53
4 Volendam 51
5 Go Ahead 47
6 NAC Breda 46
7 Excelsior 44
8 NEC 41
9 Telstar 40
10 Almere City 39
11 FC Den Bosch 38
12 Jong Utrecht 35