Interview

Frank Sturing: Nijmeegs jeugdproduct in de defensie van N.E.C.

Frank Sturing: Nijmeegs jeugdproduct in de defensie van N.E.C.

Frank sturing (22) is intussen al meer dan een decennia in dienst bij N.E.C. Overgekomen van C.S.V. Oranje Blauw, een amateurclub nog geen drie kilometer van De Goffert af, doorliep hij de jeugdopleiding en brak hij in 2016 door naar het eerste. Sturing is Nijmegenaar in hart en nieren en op-en-top N.E.C.’er. ‘Dit is mijn club’.

Het was zeker niet de minste wedstrijd waarin je kan debuteren. Uit tegen aartsrivaal Vitesse stond zijn naam tussen de andere basisspelers. “Dat herinner ik mij nog goed, ja”, knikt Sturing trots. “Ik zat toen al bij de selectie en ik mocht die week ervoor ook al spelen in een oefenwedstrijd. Dat liet de trainer zo staan voor de derby. Geweldig natuurlijk om mee te maken.” Even leek N.E.C. toen met één punt huiswaarts te gaan, maar Vitesse kreeg met wat geluk een penalty toegewezen in de 84e minuut; waardoor het beslist werd op 2-1. “Het had een nóg mooier debuut kunnen zijn als we een resultaat hadden gehaald, maar voor mij persoonlijk was dit ontzettend indrukwekkend als eerste wedstrijd.”

Het was direct een vuurdoop voor de toen nog 19-jarige Sturing, want drie dagen daarna volgde een midweekse wedstrijd uit tegen Groningen en diezelfde week kwam Ajax zaterdagavond op bezoek in De Goffert. “Ja dat was mij het weekje wel”, blikt de 22-jarige verdediger terug. “Alle drie de wedstrijden mocht ik beginnen in de basis. Dan merk je wel dat je het snelst dingen leert, door gewoon te spelen.” In totaal maakte Sturing die week maar liefst 188 minuten voor de Nijmeegse grootmacht als centrale verdediger.

Het was ook het jaar dat N.E.C. degradeerde naar de Eerste Divisie, nadat het de play-offs verloor van NAC Breda. Een jaar om van te leren, maar ook om snel te vergeten. “Dat was een pittig seizoen. Voor zowel supporters als spelers waren het moeilijke tijden. De sfeer binnen het team was toen soms een stuk minder dan dat het nu is”, vertelt de Nijmegenaar.

“Toen werden de jonge jongens heel anders opgevangen dan nu. De resultaten waren minder en de druk was hoog, omdat er tegen degradatie gevochten werd. Dat zorgde voor een zekere sfeer binnen de ploeg. Anno nu, is dat heel anders. Jonge spelers worden juist heel warm ontvangen. Onderling gaat iedereen goed met elkaar om. Dat is echt een sterk punt van deze selectie.”

Intussen mag gesteld worden dat N.E.C. opnieuw aan het bouwen is aan haar clubvisie. De jeugd heeft de toekomst bij N.E.C. “Er breken nu een stuk meer jongens door. Dat is heel positief, want er loopt genoeg talent rond hier.” Zelf werd Sturing bij de selectie van het eerste toegevoegd toen de doorstroom naar het eerste nog mager was. “Ik ben er erg trots op dat ik het toen gehaald heb. Onder Ernest Faber mocht ik al paar keer meetrainen en was ik erbij met oefenwedstrijden. Uiteindelijk kreeg ik een contract van drie jaar en die is later verlengd met twee jaar.”

Dat nieuws werd door het thuisfront enthousiast ontvangen. Met zijn twee broers en vader, mag huize Sturing ‘voetbalgek’ genoemd worden. “Mijn pa speelde altijd op hoog niveau amateurvoetbal en mijn broers ook. Eentje daarvan tegenwoordig niet meer, en een andere broer speelt bij Juliana.” De jongste kroost, Frank dus, draagt het shirt van N.E.C. “Ze bezoeken zoveel mogelijk wedstrijden”, vertelt de 22-jarige Nijmegenaar.

Begin dit seizoen maakte Sturing veel minuten, maar sinds de terugkomst van Rens van Eijden moest de jongeling een pas op de plaats maken. Mentaal blijkt Sturing sterk te zijn. “Ik wil spelen natuurlijk. Dat wil iedereen wel, maar met de ervaring die Rens brengt snap ik dat er keuzes gemaakt moeten worden.” Ondanks dat Sturing geen vaste plek heeft in de basis, valt de keuze regelmatig op hem als invaller. In de wedstrijd uit tegen lijstaanvoerder Cambuur speelde hij de volledige 90 minuten en hield hij met consorten de ‘nul’.

De geboren Nijmegenaar groeide op in Weezenhof, een wijk in Zuid-Nijmegen. Onder de rook van de Goffert begon hij met voetballen bij Oranje Blauw en werd als pupil opgepikt door N.E.C. Een huwelijk dat nog altijd standhoudt. “N.E.C. is mijn club. Ik ging met mijn familie naar de wedstrijden toe toen ik de jeugdopleiding doorliep. Ik wist wel dat ik redelijk kon voetballen, maar het besef dat ik er serieus werk van wilde maken, kwam vrij laat. In de C-jeugd ofzo”, lacht Sturing nuchter.

Komende wedstrijd kan N.E.C. de kater wegspoelen tegen Almere City. De Nijmeegse equipe pakte slechts één punt uit de laatste drie duels. “We waren lekker bezig en hebben alsnog een goede periode gedraaid, alleen een resultaat halen lijkt nu wel ver weg”, is de 22-jarige realistisch. “Tegen Almere zal een moeilijke wedstrijd worden. Dit is een wedstrijd die we over de streep willen trekken, zodat we weer een keer die drie punten pakken.”

KNVB Beker Zondag 21 april 2024 Feijenoord Stadion 'De Kuip'
Feyenoord
18:00
N.E.C.

Stand Eredivisie
1 PSV 81
2 Feyenoord 72
3 FC Twente 60
4 AZ 55
5 Ajax 48
6 NEC 47
7 FC Utrecht 45
8 Go Ahead 42
9 Sparta R'dam 40
10 Heerenveen 36