Algemeen

Herstructurering N.E.C. afgerond

Herstructurering N.E.C. afgerond

De herstructurering van N.E.C. is afgerond. Begin deze maand gaf de licentiecommissie van de KNVB groen licht en zijn alle leden in de nieuwe structuur benoemd.

Niet minder dan twee jaar is een werkgroep onder leiding van RvC-voorzitter Ron van Oijen bezig geweest met de herstructurering. Van een tiental bestuursgeledingen is de club afgeslankt naar vier essentiële bestuursorganen: (1) een Stichting Aandelen N.E.C. Holding, (2) een Stichting Continuïteit die de continuïteit en cultuur van N.E.C. bewaakt, (3) een Raad van Commissarissen (RvC) die toezicht houdt op de Directie en op belangrijke punten spart met de Directie en (4) dezelfde Directie die de club bestuurt.

“Eenvoud, duidelijkheid, slagvaardigheid, verantwoordelijkheid en transparantie zijn de essentie van de nieuwe governance-structuur van N.E.C. Nijmegen”, legt Ron van Oijen uit. Waar de governance bestond uit een veelvoud van diverse geledingen is dit in de nieuwe situatie slanker en overzichtelijker gemaakt. Hierdoor is er minder inmenging in het dagelijkse beleid, is er een betere scheiding gemaakt tussen aandeelhouderschap, toezicht en bestuur en is er geen belangenverstrengeling meer mogelijk”.

Er is volgens Van Oijen een brede oriëntatie aan de uiteindelijke keuzes voorafgegaan. “We hebben met de KNVB en diverse clubs gesproken en diverse structuren van andere clubs bekeken. Ook hebben we als club gekeken naar de code 'goed sportbestuur’ en hebben alle statuten onder de loep genomen. Deze zijn, alles in overleg met de KNVB, aangepast en geactualiseerd. In dit hele proces van bijna twee jaar hebben we periodiek overleg gehad met alle stakeholders. Iedereen heeft daarvoor zijn persoonlijke belang opzij gezet in het belang van de club”.

De belangrijkste wijzigingen op een rij:

- Door een bijdrage van Marcel Boekhoorn is het spelersfonds ‘Voorwaarts’ terugbetaald. Hierdoor hoeft de club niets meer af te staan van transferinkomsten, hetgeen de financiële situatie van de club direct ten goede komt;

- Goffertspelers B.V. en haar aandeelhouders hebben afgezien van hun certificaathouders rechten;

- De benoemings-adviescommissie van de voormalige StAk, bestaande uit 8 leden, is opgeheven;

- De nieuwe RvC bestaat uit Ron van Oijen, Sjang Emons en Jeroen Keijzers. De RvC heeft daarnaast twee externe adviseurs aan zich gebonden, Alex Tielbeke en Fred Rutten;

- De Stichting Aandelen N.E.C. Holding bestaat uit Ger Vrancken, Roland van Mourik en Ton Hendriks;

- De voormalige Stichting Betaald Voetbal N.E.C. is thans Stichting Aandelen N.E.C. Holding. Bestuursleden Pieter Tra, Guido Termont en Willem van Delft hebben hun posities neergelegd. Pieter Tra is toegetreden tot de Stichting Continuïteit;

- De voormalige Stichting Administratiekantoor N.E.C. is thans Stichting Continuïteit N.E.C. Het bestuur bestaat uit Sjoerd Jan de Vries, Pieter Tra, Jan Hoogendoorn, Jesper van de Bogaard en Jeroen Rengers. De Stichting zorgt in de nieuwe structuur voor de bewaking van onder andere de naam en logo, de voetballocatie, de shirtkleuren van de club en de inrichting van de jeugdopleiding.

Eredivisie Maandag 6 mei 2024 Van Donge & De Roo Stadion
Excelsior
20:00
N.E.C.

Stand Eredivisie
1 PSV 84
2 Feyenoord 75
3 FC Twente 63
4 AZ 58
5 Ajax 49
6 NEC 47
7 FC Utrecht 46
8 Sparta R'dam 43
9 Go Ahead 42
10 Heerenveen 36