Wedstrijdverslag

N.E.C. en sc Heerenveen komen niet tot scoren in onderlinge ontmoeting

Voorbeschouwing: sc Heerenveen - N.E.C.

Makkelijk was het niet, maar afgelopen donderdag wist N.E.C. als eerste ploeg dit seizoen punten af te snoepen van AZ. In Alkmaar was het na de 0-1 van Iván Márquez en de gelijkmaker van Jens Odgaard een kwestie van overleven. Dat ging gepaard met het nodige kunst- en vliegwerk, veel reddingen van Jasper Cillessen en hachelijke situaties rond de Nijmeegse doellijn, maar toen het eindsignaal klonk stond er toch echt 1-1 op het scorebord. Dat het vertoonde spel niet al te overtuigend was, is dan gelukkig bijzaak. Vandaag mag de ploeg van Rogier Meijer het in Friesland opnemen tegen SC Heerenveen, dat dit seizoen nog geen wedstrijd verloor.

Twee keer wisten de Friezen dit seizoen als winnaar van het veld te stappen (2-1 tegen Fortuna Sittard, 0-4 tegen Vitesse) en twee keer werd het gelijk (0-0 tegen zowel Sparta als Feyenoord). Heerenveen heeft daarmee acht punten bijeen gevoetbald en vindt zichzelf terug op de zesde plaats op de ranglijst. Opvallend detail: doelman Andries Noppert kreeg tot nu toe slechts één tegendoelpunt te verwerken en is door bondscoach Louis van Gaal nu zelfs toegevoegd aan de voorlopige selectie van het Nederlands elftal. Dat geldt (uiteraard) ook voor Jasper Cillessen.

Behalve Noppert is ook Sydney van Hooijdonk tot dusverre een grote meneer bij de ploeg van trainer Kees van Wonderen. De spits wist dit seizoen vier van de zes Friese doelpunten voor zijn rekening te nemen. Amin Sarr, zijn collega in de aanval, is juist als aangever belangrijk. De Zweed heeft al vier assists op zijn naam staan.

Kees van Wonderen kan bij de samenstelling van zijn basiselftal putten uit een fitte groep. Joost van Aken en Tibor Halilovic hadden deze week last van lichte pijntjes, maar zijn er naar alle waarschijnlijkheid gewoon bij. Bij N.E.C. komen de lichamelijk klachten die er zijn vooral voort uit de intensieve strijd tegen AZ. Mannen als Oussama Tannane en Jasper Cillessen keerden niet helemaal ongeschonden terug van het strijdveld, maar ook zij staan vermoedelijk gewoon aan de aftrap.

Vorig seizoen bezorgde N.E.C. de Friese opponent een frustrerende middag in het Abe Lenstra-stadion. Het was de duizendste Eredivisie-wedstrijd van Heerenveen, maar dat werd voor de noordelingen geen wedstrijd om nooit te vergeten. Elayis Tavsan zorgde na een dribbel van eigen helft voor de enige treffer van de wedstrijd. Net voor tijd leek N.E.C. zelfs nog op 0-2 te komen, maar de VAR besloot dat de rake vrije trap van Lasse Schöne niet geldig was, wegens vermeend buitenspel van Iván Márquez.

De opstelling van N.E.C. is op het moment van schrijven nog niet bekend, maar als de spelers met pijntjes inderdaad van de partij zijn, dan zal Rogier Meijer waarschijnlijk met dezelfde elf namen beginnen als tegen AZ. Nieuweling Landry Dimata zal in dat geval weer op de bank beginnen, waarmee Pedro Marques dan weer de kans krijgt in de punt van de aanval.

De wedstrijd staat onder leiding van scheidsrechter Jochem Kamphuis, die om 14.30 uur fluit voor het begin van de wedstrijd. Thuisblijvers kunnen de wedstrijd in zijn geheel zien op het open kanaal van ESPN.

88' Mats Köhlert wordt gewisseld voor Rami Kaib
88' Thom Haye wordt gewisseld voor Ali Hussein
87' Gele kaart Souffian El Karouani
84' Mikkel Duelund wordt gewisseld voor Pedro Marques
79' Gele kaart Thom Haye
76' Dirk Proper wordt gewisseld voor Jordy Bruijn
64' Sydney van Hooijdonk wordt gewisseld voor Simon Olsson
63' Calvin Verdonk wordt gewisseld voor Ibrahim Cissoko
62' Rode kaart Tibor Halilovic

21 Ibrahim Cissoko '63

N.E.C. en sc Heerenveen zijn vandaag niet verder gekomen dan een bloedeloos gelijkspel. Na iets meer dan een uur spelen kreeg Tibor Halilovic de rode kaart gepresenteerd door scheidsrechter Jochem Kamphuis, maar de Nijmegenaren profiteerden niet van het overtal.

Trainer Rogier Meijer moest zijn basiself noodgedwongen wijzigen na het knappe gelijkspel tegen AZ van afgelopen donderdag. Zo ontbrak spelmaker Oussama Tannane wegens een blessure en werd spits Pedro Marques naar de bank verwezen. Calvin Verdonk en Nany Dimata maakten hun opwachting.

Na een aftastende openingsfase, waarin de Nijmegenaren veelal de bal hadden, konden er nog geen grote kansen worden genoteerd. Tavsan werd eenmaal gevaarlijk door naar binnen te trekken en de bal voor het doel te schuiven, maar die kans was niet aan Dimata besteed. Op iets minder dan een halfuur voetballen in het Abe Lenstra Stadion kwam de wedstrijd losser. Eerst werd N.E.C. gevaarlijk in de persoon van Dimata, in de tegenstoot voorkwam Márquez een tegendoelpunt door zich voor een schot van Van Hooijdonk te gooien. Luttele minuten later mocht het aanwezige thuispubliek alsnog juichen na een doelpunt van Haye, ware het niet dat de grensrechter zijn vlag snel in de lucht stak waardoor het doelpunt werd afgekeurd. Ook in de slotminuut kwamen de Friezen nog dicht bij de openingstreffer, maar de poging van Sarr verdween een metertje naast het doel van Cillessen.

In de tweede helft was het opnieuw N.E.C. dat zich als eerst voor het vijandelijke doel meldde. Na een uitbraak speelde Tavsan de bal vrij voor zijn linkerbeen en haalde kenmerkend uit. Noppert was op zijn post en haalde de bal katachtig uit de hoek. Op het uur werd de wedstrijd definitief opengebroken. Een charge van Halilovic was de aanleiding, een VAR-ingreep en directe rode kaart voor de middenvelder het resultaat. Toch kwamen de Nijmegenaren ook in het vervolg niet tot grote kansen. Een aantal pogingen van afstand van onder andere El Karouani leverden weinig tot niets op. In de laatste tien minuten drong de ploeg van Rogier Meijer nog aan, waardoor Dimata een grote kopkans kreeg op enkele meters van het doel. Meer kansen werden er niet genoteerd, waardoor beide ploegen met een 0-0 eindstand genoegen moesten nemen.