Algemeen

N.E.C. presenteert jaarcijfers 2017-2018

N.E.C. presenteert jaarcijfers 2017-2018

N.E.C. start financiële en organisatorische herstructurering in seizoen 2017-2018

Het voetbalseizoen 2017-2018 was, na de degradatie uit de Eredivisie, een zwaar jaar voor de club. Op directie- en bestuursniveau (Raad van Commissarissen) hebben er diverse wisselingen plaatsgevonden, waarbij er twee nieuwe directieleden en drie nieuwe Commissarissen aangesteld zijn. De club kende hierdoor op zowel organisatorisch als sportief vlak een korte voorbereiding.

Ondanks bovengenoemde gegevens speelde de club tot aan het einde mee om het kampioenschap in de toenmalige Jupiler League en beleefde het na het seizoen een uitstekende transferzomer met de verkoop  van twee spelers uit de eigen geledingen, Ferdi Kadioglu en Arnaut Groeneveld. De degradatie betekende echter het aanbreken van een nieuwe, uitdagende, periode bij N.E.C. De komende jaren zal de nieuwe RvC en directie de financiële toekomst, die al jaren sterk wordt beïnvloed door transfers en incidentele baten van investeerders, evenwichtiger moeten gaan maken.

Financieel

Door de degradatie was 2017-2018 financieel een zwaar jaar. Het seizoen werd afgesloten met een verlies van € 1.014.000,- De netto-omzet over het boekjaar 2017-2018 bedroeg € 8.8 miljoen. Dit betekende een daling ten opzichte van het boekjaar 2016-2017 met € 3.5 miljoen. Deze daling wordt met name veroorzaakt door het feit dat N.E.C. in 2017-2018 in de Eerste divisie heeft gespeeld, terwijl er in 2016-2017 nog in de Eredivisie werd gespeeld. De som der bedrijfslasten daalde van € 12.1 miljoen in 2016-2017 naar € 11.9 miljoen in 2017-2018. In de komende jaren zal de leiding van de club verder in de kosten gaan ingrijpen. Dit is een onderdeel van een groter herstructureringsplan.

Verwachtingen 2018-2019

Op basis van de begroting en langetermijnvisie wil N.E.C. zo snel mogelijk promoveren en daarmee terugkeren op het hoogste niveau, om zich daarna structureel te kunnen handhaven in de Eredivisie. Voor het boekjaar 2018-2019 is een negatief resultaat en een sluitende begroting qua liquiditeit  geprognotiseerd. 

De financiering van het nettoresultaat is echter nog in hoge mate afhankelijk van de kasstromen uit de toekomstige spelersverkopen. Tot die tijd zal een positieve transferbalans mede moeten bijdragen aan een positieve kasstroom. Een belangrijke basis hiervoor is reeds in dit lopende seizoen gelegd. Afgelopen seizoen is er wel degelijk ook geïnvesteerd in de financiële-, media- en marketing- en maatschappelijke afdelingen. Ook is er op de commerciële afdeling goed doorontwikkeld getuige de omzet die in de eerste divisie is behaald. Dit om het fundament rondom de club te verstevigen, maar vooral ook om aan de inkomsten zijde te investeren in kwaliteit.

Nieuwe directie en RvC staan voor lastige jaren

Algemeen directeur Wilco van Schaik "De degradatie heeft ons ver terug geworpen.  We staan als nieuw aangetreden directie en RvC voor lastige, uitdagende jaren. Ons is gevraagd een nieuwe financiële en sportieve basis neer te leggen. Het kost tijd om slagen in ons voetbalbedrijf te maken. De jeugdacademie zal hierin een belangrijke plek gaan innemen de komende jaren. We investeren hier dan ook veel in. De focus op de herstructurering, welke  we dit seizoen hebben ingezet, heeft de hoogste prioriteit voor N.E.C. Hiervoor zijn wij aangetreden.

We wisten dat de financiële situatie van N.E.C. na de degradatie zorgelijk was. Ons doel in de komende jaren is een drastische verbetering van het resultaat. In de komende drie seizoenen zullen we hier ons op focussen. We hebben deze langere periode nodig omdat we te maken hebben met langlopende contracten en of afspraken, die we in deze jaren zullen moeten aanpassen of laten aflopen.

Ook het stadiondossier is één van de langlopende afspraken die in de plannen een cruciale rol gaan spelen. In de komende jaren moeten we op deze wijze toewerken naar een financieel gezondere club, die ambities behoudt op én buiten het veld, met de rol van N.E.C. als het maatschappelijk hart in de stad en het Rijk van Nijmegen. Maar het gaat uitdagend worden, laten we dat wel beseffen. We hebben al onze partners hierbij nodig. Directie en RvC zijn ervan overtuigd dat we met een duidelijke visie, besturing en betere stuurinformatie de organisatie bewuster kunnen maken van inkomsten en uitgaven en dat we deze structurele verbetering van het resultaat in de komende drie seizoenen kunnen realiseren." 

De algemeen directeur sluit af: "Ik wist dat dit het geen gemakkelijke opdracht zou worden in Nijmegen, maar daar lopen we niet voor weg. Samen met de RvC ben ik deze uitdaging aan gegaan en ik heb er alle vertrouwen in dat we de komende jaren de club daar weer terug gaan brengen waar iedereen N.E.C. graag ziet. De focus zal nog nadrukkelijker komen te liggen op prestaties van ons eerste elftal, binnen een klimaat waar prestaties geëist kunnen worden. Onderweg zal het echter ook wel eens pijn gaan doen, misschien soms langer gaan duren dan eerder verwacht en soms tegenvallen, dat hoort erbij als je deze opdracht krijgt en daar wil ik vooraf eerlijk over zijn. Er moet veel gebeuren en er zal hard gewerkt moeten worden. Echter dat past ons wel. We gaan dit dan ook samen aan, met elkaar. Dat is de kracht van deze club. Dus gaan we erin slagen. Het doel blijft de eredivisie”.

Lees hier het volledige jaarverslag 2017-2018

Eredivisie Maandag 6 mei 2024 Van Donge & De Roo Stadion
Excelsior
20:00
N.E.C.

Stand Eredivisie
1 PSV 84
2 Feyenoord 75
3 FC Twente 63
4 AZ 58
5 Ajax 49
6 NEC 47
7 FC Utrecht 46
8 Sparta R'dam 43
9 Go Ahead 43
10 Heerenveen 37