Algemeen

N.E.C. publiceert jaarverslag 2021-2022

N.E.C. publiceert jaarverslag 2021-2022

Het seizoen 2021-2022 was het eerste jaar in de Eredivisie na vier jaar Keuken Kampioen Divisie. In dit eerste jaar is de club doorgegaan met het ontwikkelen van een topsportklimaat rondom het eerste elftal en de Voetbalacademie. We zijn als elfde geëindigd en daarmee hebben we ruim aan de doelstelling (handhaving in de Eredivisie) voldaan. Talent en ervaring moest de ideale mix worden voor deze handhaving. Het belangrijkste nieuws is dat N.E.C. sinds vele jaren weer een positief weerstandsvermogen heeft. Het is jaren geleden dat de club dit kon zeggen.

Algemeen directeur Wilco van Schaik kijkt terug op het afgelopen jaar en ziet veel ontwikkeling in de organisatie, de governance en de cijfers erachter, want op elk gebied zijn er stappen gezet: “Het spelersfonds was een seizoen eerder afgekocht, daarmee werd de eerste stap van een financiële herstructurering gezet. In het seizoen 2021-2022 is de herstructurering van N.E.C. afgerond. In het afgelopen seizoen gaf de licentiecommissie van de KNVB groen licht en zijn alle leden in de nieuwe structuur benoemd. Eenvoud, duidelijkheid, slagvaardigheid, verantwoordelijkheid en transparantie zijn de essentie van de nieuwe governance-structuur van N.E.C. Nijmegen. De werkgroep onder leiding van Ron van Oijen, voorzitter van de Raad van Commissarissen, heeft N.E.C. daar een grote dienst mee bewezen.”  

‘Een nieuwe stap voorwaarts’ - Ondanks de instorting, het coronavirus en een verlies sluit N.E.C. het jaar 2021-2022 voor het eerst in jaren af met een positief weerstandsvermogen

Kijkend naar de jaarcijfers zegt Van Schaik het volgende: “Financieel gezien was 2021-2022 wederom een zwaar jaar. Zeker door de instorting van het stadion, wat een enorme financiële en operationele tegenvaller is geweest. 17 oktober 2021 is en blijft een zwarte dag in de historie van de club. Het instorten van de tribune en de gevolgen hiervan hebben de club maanden in de greep gehouden en hebben een negatieve weerslag op de jaarcijfers gehad. Daarnaast kregen we opnieuw te dealen met het coronavirus. Dit had een extra negatieve invloed, omdat we door de promotie – en daarmee gepaarde omzetverhoging – minder aanspraak konden maken op de NOW-gelden. We hebben de herstelkosten voor onze eigen rekening genomen en zijn dit momenteel in goede verstandhouding met de gemeente aan het bespreken. Een gemeente die zich zeker een partner heeft getoond in deze ellendige situatie door alles met ons samen te doen, zodat het stadion zo snel mogelijk weer open kon. Door de goede samenwerking en dito relatie die we hebben kijken we positief uit naar de gesprekken in de eerste helft van het jaar 2023 om te komen tot een oplossing voor de geleden schade. Voor nu hebben de instorting en het coronavirus een zware druk gelegd op het financiële resultaat in het afgelopen boekjaar.”

Vervolgens gaat de algemeen directeur specifiek in op de cijfers van dit jaar: “Door de promotie naar de Eredivisie en vanwege het feit dat de omzet in 2020-2021 door corona beperkt was, is de omzet in het afgelopen jaar fors gestegen. De totale omzet in het seizoen 2021-2022 bedraagt € 10,1 miljoen. Het spelen in de Eredivisie heeft echter ook forse gevolgen voor de bedrijfslasten. N.E.C. heeft direct geïnvesteerd en een Eredivisiewaardige organisatie neergezet. Daarnaast heeft het instorten van de tribune en alle bijbehorende herstel- en juridische kosten ook een impact gehad op de bedrijfslasten. De totale bedrijfslasten in 2021-2022 kwamen uit op € 13,3 miljoen. Het resultaat komt dus op € 3,2 miljoen negatief uit.”

Van Schaik kijkt ook alweer vooruit: “Voor het boekjaar 2022-2023 zijn nog wel een negatief resultaat en een sluitende liquiditeit geprognotiseerd. Het verlies kan beperkt worden (of zelfs positief worden) bij uitgaande transfers. Er wordt hard gewerkt aan positieve resultaten op middellange termijn. We willen doorgroeien naar een structurele Eredivisieclub. Dit vraagt om investeringen aan de voorzijde, zodat we op lange termijn aan onze doelstellingen kunnen voldoen. Vanzelfsprekend zijn deze investeringen gedekt.”

Afsluitend laat Van Schaik het belangrijkste nieuws horen: “Voor het eerst in jaren heeft N.E.C. een positief weerstandsvermogen van € 0,3 miljoen. Het eigen vermogen van de vennootschap bedraagt € 4,2 negatief ultimo boekjaar. Wel zijn er achtergestelde leningen verstrekt van € 4,5 miljoen. Dat we sinds jaren weer over een positief weerstandsvermogen beschikken laat zien dat we als organisatie (en financieel) stappen maken. We realiseren ons dat dit pas een eerste stap is en dit nog geen zekerheid voor volgend seizoen is, maar voor nu is dit een hele mooie en belangrijke stap na zo’n lastig financieel jaar. Het geeft ons het bewijs dat we op de goede weg zijn. De weg naar een stabiele plek in de subtop is nog lang, maar de weg is daadwerkelijk ingezet op vele terreinen. Dit seizoen laat zien dat we op veel gebieden weer aan het ontwikkelen en bouwen zijn. Dat proces is gestart en zal niet meer stoppen.”

N.E.C. heeft dit seizoen tevens een FRS score van zestien punten behaald.

Lees hier het volledige jaarverslag

Eredivisie Maandag 6 mei 2024 Van Donge & De Roo Stadion
Excelsior
20:00
N.E.C.

Stand Eredivisie
1 PSV 84
2 Feyenoord 75
3 FC Twente 63
4 AZ 58
5 Ajax 49
6 NEC 47
7 FC Utrecht 46
8 Sparta R'dam 43
9 Go Ahead 43
10 Heerenveen 37