Wedstrijdverslag

N.E.C. verliest met minimaal verschil van NAC Breda

Voorbeschouwing NAC Breda - N.E.C.

Net als vorige week vrijdag neemt N.E.C. het vanavond op tegen een ploeg die geleid wordt door een trainer die eerder in Nijmegen aan het roer stond. Was het vorige week Jack de Gier die met zijn Go Ahead Eagles op bezoek kwam in De Goffert (met een spectaculaire 3-3 als resultaat), is het deze week Ruud Brood die met NAC de strijd met zijn oude club aangaat. Brood doet dat in de wetenschap dat zijn equipe bovenaan de ranglijst van de Keuken Kampioen Divisie prijkt.

NAC won haar laatste drie wedstrijden en besliste daarbij iedere keer in de slotfase de wedstrijd. Uit bij Jong AZ stonden de Bredanaars lang met 1-0 achter, maar wist aanvaller Sydney van Hooijdonk met twee doelpunten de wedstrijd alsnog om te draaien. Een week later wist de aanvaller vlak voor tijd de 2-1 te maken in de thuiswedstrijd tegen Excelsior, terwijl vorige week in Oss de wedstrijd tegen TOP zelfs pas in de blessuretijd werd beslist. De wedstrijd leek lang zonder doelpunten te eindigen, maar in de 93e minuut schoot Andrija Filipovic zijn ploeg met zijn eerste treffer van het seizoen alsnog naar een driepunter.

NAC won dit seizoen zes van haar acht wedstrijden, speelde één keer gelijk en trok pas één keer aan het kortste eind (2-1 verlies bij FC Volendam). De ploeg uit Breda hoefde pas vijf tegentreffers te incasseren. Ter vergelijking: bij N.E.C. waren dat er tot dusverre al zestien. Daar staat wel tegenover dat de Nijmegenaren zelf twee keer vaker (16 keer in totaal) wisten te scoren dan de Bredanaars tot dusverre deden.

Bij N.E.C. worden geen verrassingen verwacht in de opstelling. Doelman Norbert Alblas is nog altijd geblesseerd, maar verder kan ons trainerstrio over een fitte selectie beschikken. Naar alle waarschijnlijkheid worden dezelfde elf namen het veld in gestuurd als vorige week tegen Go Ahead Eagles. Dat zou betekenen dat Randy Wolters weer genoegen zal moeten nemen met een plaats op de bank en Etien Velikonja het weer in de punt van de aanval mag gaan proberen. Het hart van de defensie wordt weer gevormd door het duo Sturing-Kvida.

De 'Kleine Klassieker' begint vanavond om 20.00 uur en staat onder leiding van scheidsrechter Martin van den Kerkhof.

Door Teun van Thiel

95' De wedstrijd is afgelopen
89' Gele kaart Randy Wolters
87' Luka Ilic wordt gewisseld voor Finn Stokkers
82' Frank Sturing wordt gewisseld voor Rens van Eijden
82' Otmane Boussaid wordt gewisseld voor Colin Rösler
79' Gele kaart Arno Verschueren (C)
71' Gele kaart Josef Kvida
71' Anthony Musaba wordt gewisseld voor Randy Wolters
67' GOAL: Sydney van Hooijdonk maakt de 1-0
60' Mounir El Allouchi wordt gewisseld voor Andrija Filipovic
60' Etien Velikonja wordt gewisseld voor Jellert van Landschoot
46' De tweede helft is begonnen
45' Rust
29' Gele kaart Luka Ilic
1' AFTRAP: De wedstrijd is begonnen

Opstelling NAC Breda

1 Nick Olij (K)
3 Roger Riera
5 Javi Noblejas
6 Arno Verschueren (C)
7 Ivan Ilic
8 Luka Ilic '87
11 Mounir El Allouchi '60
12 Pele van Anholt
14 Otmane Boussaid '82
17 Jehtro Mashart
23 Sydney van Hooijdonk

Wisselspelers

16 Chiel Kramer (K)
25 Sem Custers (K)
2 Robin Schouten
9 Finn Stokkers '87
15 Andrija Filipovic '60
19 Boris Kudimbana
20 Jan Paul van Hecke
22 Jordan van der Graag
24 Colin Rösler '82

Opstelling N.E.C.

1 Mattijs Branderhorst (K)
4 Josef Kvida
5 Bas Kuipers
6 Tom van de Looi
7 Anthony Musaba '71
9 Etien Velikonja '60
10 Jonathan Okita
12 Mart Dijkstra
21 Zian Flemming
28 Bart van Rooij
30 Frank Sturing '82

Wisselspelers

31 Job Schuurman (K)
3 Rens van Eijden '82
8 Jellert van Landschoot '60
11 Randy Wolters '71
14 Tom Overtoom
15 Niek Hoogveld
16 Souffian El Karouani
17 Ole Romeny
20 Ayman Sellouf
26 Cas Odenthal
29 Alessio Budel
34 Terry Lartey Sanniez
N.E.C. verliest met minimaal verschil van NAC Breda

N.E.C. heeft de uitwedstrijd in Breda met minimaal verschil verloren. De ploegen waren in de eerste helft aan elkaar gewaagd en hadden beiden een aantal kansjes. Dit leidde echter niet tot doelpunten waardoor de kleedkamers van het Rat Verlegh Stadion werd opgezocht met een brilstand. Na de thee duurde het een klein kwartier voordat de wedstrijd echt tot ontbranding kwam. Nadat beide ploegen het aluminium hadden getroffen was het NAC dat als eerste toesloeg in de 68e minuut met een knal over de grond in de linkerhoek: 1-0. N.E.C. probeerde hierna met enkele wissels nog wat te forceren maar slaagde hier niet in waardoor de 1-0 stand op het scorebord bleef staan.

Door Shane Jebbink

Het trainerstrio koos voor dezelfde namen als dat ze de vorige weken deden. Zo bewaakte Branderhorst het Nijmeegse doel, werd het centrum van de defensie gevormd door Sturing en Kvida en werd de achterste linie gecompleteerd door van Rooij en Kuipers. Het driemansmiddenveld werd gevormd door van de Looi, Dijkstra en de vorige week trefzekere Flemming. In de aanval werd weer gekozen voor Velikonja in de punt met Okita en Musaba op de vleugels.

Strijd

N.E.C. begon brutaal en pakte de regie in de openingsminuten. Zonder tot echt uitgespeelde kansen te komen was de ploeg uit Nijmegen baldominant en was het op zoek naar openingen. Dit sterke begin vloeide echter al vrij snel over in een afwachtende houding. De rood-groen-zwarte brigade loerde op de counter en liet NAC veelal aan de bal in het eigen Rat Verlegh Stadion. De wedstrijd typeerde zich door veel strijd van beide ploegen, maar weinig tot geen druk op beide doelmannen. Er werd voornamelijk op het middenveld een verbeten machtsstrijd geleverd door beide middenriffen. Vrijwel uit het niets leek NAC toch de voorsprong te pakken toen uit een doorgekopte corner van Hooijdonk de bal voor het intikken leek te hebben. Branderhorst was echter zeer attent en keerde de inzet van de NAC-spits. NAC leek zich met deze kans was los te voetballen. Een klein minuutje later werd een voorzet vanaf de rechterkant op een haar na gemist door dezelfde van Hooijdonk. Hierop reageerde N.E.C. met een schot van Okita die jammerlijk langs de verkeerde kant van de linkerpaal scheerde. Beide ploegen deelden de rest van de helft wat speldenprikjes uit maar wisten niet tot echte hachelijke momenten bij de goal van de tegenstander te komen.

Kansen

In de tweede helft veranderde het spelbeeld weinig. Beide ploegen wisten de weg naar voren lastig te vinden en vochten dezelfde strijd op het middenveld uit. Het eerste hachelijke moment van de tweede helft kwam na een klein kwartier. NAC kreeg een vrije trap op een meter of 25, getrapt door Sydney van Hooijdonk. De ‘zoon van’ trof de lat, waarna de bal in de rebound binnen werd geschoten door Boussaid. Dat deed de middenvelder van NAC echter in buitenspelpositie, waardoor het feest op de tribune niet doorging. Direct erna had N.E.C. een enorme kans toen Jonathan Okita de diepte in werd gestuurd. De Duitse vleugelaanvaller probeerde Olij te verschalken met een stiftje, die echter met enkele vingertoppen nog getoucheerd kon worden door de NAC-goalie waardoor de bal op de binnenkant van de paal eindigde. 

Ontbranding

De wedstrijd leek na deze kansen tot ontbranding te komen, wat leidde tot een spannend schouwspel met een over en weer golvend spel. Het was NAC Breda dat de score opende in de 68e minuut. Van Hooijdonk mocht aanleggen vanaf een meter of 20 en schoot laag in de linkerhoek raak: 1-0. Een minuut later zorgde Mart Dijkstra bijna voor de 1-1, maar hij trof de lat met zijn schot. Het trainerstrio bracht Wolters in de hoop de aanval te kunnen versterken in de zoektocht naar de gelijkmaker. N.E.C. wist echter niet meer tot komen tot mogelijkheden waardoor de ploeg teleurgesteld met een nederlaag de kleedkamers weer moest opzoeken.

Eredivisie Zondag 14 augustus 2022 Kras Stadion
FC Volendam
12:15
N.E.C.

Stand Eredivisie
9 FC Volendam 1
10 RKC Waalwijk 1
11 Heerenveen 1
12 Sparta R'dam 1
13 Fortuna Sit. 0
14 NEC 0
15 Go Ahead 0
16 SC Cambuur 0
17 Vitesse 0
18 FC Emmen 0