Wedstrijdverslag

N.E.C. verliest opnieuw kostbare punten

N.E.C. heeft vanavond opnieuw niet weten te winnen. Beide ploegen wisten een keer het net te vinden. Met het 1-1 gelijke spel neemt de ploeg uit Nijmegen geen verdere afstand van Roda JC. De ploeg moet in de laatste drie duels alles uit de kast halen om niet te degraderen uit de Eredivisie.

Drie punten. Dat was de opdracht voor N.E.C. voorafgaand aan het duel met Cambuur-Leeuwarden. Na de teleurstellende nederlaag van vorige week in eigen huis tegen Heracles Almelo was de boodschap duidelijk. Er moest gewonnen worden om weg te blijven van de laatste plek in de Eredivisie.

In tegenstelling tot de vorige wedstrijd startte Geoffrey Castillion in de basis. Jakob Jantscher startte op de bank. N.E.C. vloog uit de startblokken in het eigen Goffertstadion. De ploeg zette de bezoekers onder druk en dwongen Cambuur tot het spelen van de lange bal. Castillion was de eerste N.E.C.'er die gevaarlijk werd. De aanvaller kapte op de achterlijn Wout Droste uit en zag zijn schot gepakt worden door Leonard Nienhuis.

Diezelfde Castillion versierde in de twaalfde minuut een strafschop. De linksbuiten werd in de rug gelopen door Droste. De penalty werd door opnieuw Castillion goed binnengeschoten. Hij liet Nienhuis kansloos met zijn geplaatste bal in de benedenhoek. Hiermee kwam N.E.C, gesteund door het publiek, op een verdiende 1-0 voorsprong.

Daarna bleef de ploeg van Anton Janssen vechten op het veld. Het team was zelfs dichtbij de 2-0. Na een half uur spelen zette Marnick Vermijl goed voor. Op het laatste moment kreeg Nienhuis er echter een hand achter. Zo voorkwam de doelman van de bezoekers dat Castillion kon binnenkoppen. Enkele minuten later vertolkte opnieuw de doelman van Cambuur Leeuwarden een heldenrol. Dit maal pareerde hij met een katachtige reactie een inzet van opnieuw Castillion. Het publiek in het Goffertstadion zag de bal al in de kruising vliegen maar dat werd dus voorkomen door Nienhuis.

Daarna verloos N.E.C. een beetje de controle over de wedstrijd. De bezoekers werden steeds gevaarlijker. Al leidde dat niet tot echt grote mogelijkheden. In de tweede minuut van de blessuretijd in de eerste helft kwamen de bezoekers echter op gelijke hoogte. Een overtreding van Alireza Jahanbakhsh leidde het doelpunt in. De vrije trap werd namelijk hard binnengeschoten door Mart Dijkstra. De verdediger van Cambuur-Leeuwarden was al vroeg ingevallen door een blessure van Robert van Boxtel.

De gelijkmaker zorgde ervoor dat N.E.C. alsnog met een domper de rust in ging. Na rust leek N.E.C. opnieuw op voorsprong te komen. De bal werd echter met de hand van de lijn gehaald door Elvis Manu. Scheidsrechter Reinold Wiedemeijer had echter een overtreding gezien van Castillion. Geen tweede strafschop dus voor de thuisploeg

In het restant van de tweede helft waren er kansen voor beide ploegen. Het duel werd ook steeds grimmiger. Scheidsrechter Wiedemeijer moest steeds vaker naar de gele kaart grijpen. Aan de kant van de gasten was Manu dicht bij een treffer. De inzet van de linksbuiten werd echter van de lijn gehaald door Lasse Nielsen. Het antwoord van de thuisploeg liet niet lang op zich wachten. Invaller Cristoph Hemlein leek de voorsprong voor N.E.C. op het scorebord te zetten. Zijn inzet werd echter goed gered door Nienhuis. In de slotfase kwam het publiek in het Gofferstadion ogen tekort. Aanvoerder Ryan Koolwijk werd met rood van het veld gestuurd nadat hij reageerde toen een speler van Cambuur verhaal bij hem kwam halen. Amper een minuut later moest opnieuw iemand gedwongen het veld verlaten. Het was Marcel Ritzmaier die zijn tweede gele kaart kreeg. De middenvelder haalde Hemlein naar de grond.

N.E.C. streed de laatste tien minuten voor elke bal. Het publiek ging er meerdere malen massaal achter staan. Tot grote kansen leidde dat niet. Wel had de ploeg het initiatief en het doelpunt hing in de lucht. De hoop van de 11.250 bezoekers vanavond vervloog echter helemaal toen Rens van Eijden zijn tweede gele kaart ontving. Een schouderduw van de verdediger werd door Wiedemeijer bestraft met een gele kaart. Dit tot grote woede van het publiek.

Met het gelijke spel schiet N.E.C. niks op. Het team moet volgende week op bezoek bij AZ. Roda JC speelt morgen ook tegen de ploeg uit Alkmaar. De ploeg mag ook nog op bezoek bij Ajax en het ontvangt in eigen huis nog FC Twente.

Door: Willem Menting

Antonio Man of the Match: Lasse Nielsen