NIEUWS

Seizoen N.E.C. ten einde na late tegengoal

datum icoon 23-05-2024
readtime icoon 4 min leestijd

N.E.C. is er donderdag niet in geslaagd de finale van de play-offs om Europees voetbal te bereiken. In eigen huis gaven de Nijmegenaren een 1-0 voorsprong uit handen en werd het 1-2 voor Go Ahead Eagles. Daarmee komt een geweldig seizoen ten einde voor de nummer zes van de Eredivisie.

De nederlaag werd vanaf de tribune bekeken door Rogier Meijer. De trainer nam daar noodgedwongen plaats na zijn gele kaart van vorige week in de wedstrijd tegen Almere City FC en werd vervangen door assistent-trainer Patrick Grevevaars. Bram Nuytinck daarentegen zat in de laatste speelronde van de Eredivisie zijn schorsing uit en keerde donderdagavond zodoende terug in het hart van de defensie.

Het nagenoeg uitverkochte Goffertstadion maakte er bij de opkomst van de spelers, zoals wel vaker dit seizoen, een spektakel van. Een groot spandoek met de tekst ‘met de vlag gehesen, volle kracht vooruit’ was het startschot van de play-offs. Toch waren het de gasten uit Deventer die het meest vooruit trokken in de eerste helft.

Ondanks dat de Nijmegenaren het meeste balbezit hadden, waren de grootste mogelijkheden voor Go Ahead Eagles. Tot vier keer toe moest Jasper Cillessen, die vandaag voor de honderdste keer het doel van N.E.C. verdedigde, redding brengen op schoten van Søren Tengstedt en Victor Edvardsen. Eenmaal leek een schot van de Zweedse spits hem te machtig, maar de paal schoot de sluitpost te hulp.

N.E.C. kwam voor rust een aantal keer in gevaarlijke positie, maar alle pogingen vlogen (hoog) over het vijandelijke doel. Ook in de tweede helft kwamen de gasten sterker uit de kleedkamer. Nadat Go Ahead Eagles-verdediger Joris Kramer op de lat kopte had het Nijmeegse publiek er genoeg van en schreeuwde het de ploeg van Grevevaars naar voren: het had meteen effect.

In de 57ste minuut kwam N.E.C. tegen de verhouding in op voorsprong. Een goede voorzet van Rober González werd fantastisch ingekopt door Kodai Sano, die hiermee voor de derde wedstrijd op rij trefzeker was. De kopbal van de Japanner was de eerste poging van de thuisploeg tussen de palen. Het spelbeeld bleef daarna echter onveranderd: Go Ahead Eagles was het meest gevaarlijk en aasde op de gelijkmaker. Die viel een kwartier voor tijd: Mathias Ross tikte een voorzet van Edvardsen ongelukkig tegen de ingevallen Finn Stokkers aan en de bal verdween in het doel.

Het ging vervolgens van kwaad tot erger voor N.E.C., dat in de 86e minuut tegen de 1-2 aanliep. Cillessen werd totaal verrast door een verradelijke vrije trap van Philippe Rommens. De voorzet van de middenvelder werd door geen enkele speler van de uitploeg getoucheerd en verdween na een stuiter ineens in het doel. Met een slotoffensief ging N.E.C. nog in jacht op de gelijkmaker, maar echt in de buurt van een treffer kwam de Nijmeegse driekleur niet meer.

Daarmee komt een fantastisch seizoen abrupt ten einde. Altijd en overal reisden N.E.C.’ers met ons mee en kleurden we elk Nederlands stadion rood-groen-zwart. Met een evenaring van het recordaantal punten in een Eredivisieseizoen, de zesde plaats en het bereiken van de bekerfinale was het een seizoen om niet snel te vergeten. Alleen het eerste Europese ticket in zestien jaar ontbreekt. We blijven dromen, onze tijd komt wel…

Scoreverloop

57. Kodai Sano 1-0
77. Finn Stokkers 1-1
86. Philippe Rommens 1-2

Opstelling N.E.C.: Cillessen; Pereira (85. Olden Larsen), Ross, Nuytinck, Verdonk; Hoedemakers (85. Schöne), Chery, Proper; González (73. Baas), Koki (73. Sow), Sano