Eredivisie Zondag 18 februari 2024, 14:30 Johan Cruijff Arena
Ajax
2 2
Voorbeschouwing Ajax - N.E.C.

Na de domper van vorige week – N.E.C. ging in een slechte wedstrijd met 2-0 ten onder tegen RKC – staat zondagmiddag de uitwedstrijd tegen Ajax op de agenda. Op voorhand niet de makkelijkste manier om het blazoen weer op te poetsen, maar N.E.C. heeft dit seizoen al meerdere keren bewezen goed te kunnen presteren in uitwedstrijden die op zijn minst als ‘lastig’ te boek staan.

Met de verliespartij in Waalwijk kwam voor N.E.C. een einde aan een lange reeks zonder nederlagen. Ook Ajax liep vorig weekend tegen een zeperd op. De ploeg van trainer John van ’t Schip keek bij sc Heerenveen direct na rust tegen een 3-0 achterstand aan, kwam nog wel terug tot 3-2, maar ging uiteindelijk toch met lege handen naar huis.

Ook in de Europa Conference League kwamen de Amsterdammers niet tot winst. In de eigen Arena leek tegenstander Bodo/Glimt er afgelopen donderdag met de winst vandoor te gaan, toen de Noren na negentig minuten voetbal nog met 0-2 voor stonden. In de extra tijd wist Ajax echter nog twee keer te scoren, zodat de Amsterdammers nog zicht hebben op de volgende ronde in het Europese toernooi.

Er zijn in de Nijmeegse selectie nogal wat spelers met een verleden (en misschien wel toekomst) bij Ajax. Huurling Youri Baas staat nog altijd onder contract in Amsterdam en Sontje Hansen kwam afgelopen zomer over uit de hoofdstad. Andere bekende oud-Ajacieden zijn natuurlijk Jasper Cillessen en Lasse Schöne. Laatstgenoemde was geblesseerd, maar zit zondag voor het eerst na de winsterstop weer bij de selectie van Rogier Meijer. Daarnaast verdedigde Philippe Sandler de clubkleuren van de Amsterdammers in verschillende jeugdelftallen.

De thuiswedstrijd tegen Ajax ging dit seizoen met 2-1 verloren, waarbij alle doelpunten na rust vielen. Eerst scoorden Kristian Hlynsson en Carlos Forbs voor Ajax, waarna Elayis Tavsan vlak voor tijd nog iets terugdeed. In Amsterdam ging N.E.C. afgelopen seizoen met 1-0 ten onder door een doelpunt van Mohammed Kudus.

Op de ranglijst staan Ajax en N.E.C. na 21 speelronden slechts zes punten uit elkaar. Meest opvallend daarbij is nog wel dat de Amsterdammers tot dusverre meer tegendoelpunten te verwerken kregen dan de Nijmegenaren (39 om 35).

N.E.C. wordt in Amsterdam gesteund door een uitverkocht bezoekersvak, waar maar liefst 1200 Nijmegenaren gaan proberen de ploeg naar een goed resultaat te schreeuwen. Wie niet tussen die 1200 mensen zit, kan de wedstrijd (onder leiding van scheidsrechter Bas Nijhuis) vanaf 14.30 uur in zijn geheel bekijken op het open kanaal van ESPN.

N.E.C. knokt zich in extremis naar verdiend punt bij Ajax

N.E.C. heeft zondagmiddag op bezoek bij Ajax gelijkgespeeld. Lang leek het erop dat N.E.C. zonder resultaat huiswaarts zou keren, maar niets bleek minder waar toen Rober González diep in blessuretijd de 2-2 tegen de touwen schoot.

De Nijmegenaren begonnen de wedstrijd met een flinke domper. Doelman Jasper Cillessen was kansloos op een, door Brian Brobbey, van richting veranderd schot van Jaydon Banel en moest al vroeg de 1-0 incasseren. De vroege tegentreffer bracht N.E.C. in tegenstelling tot vorige week bij RKC Waalwijk niet van de leg en had daarna weinig te duchten van de thuisploeg. Sterker nog, het doelpunt van Brobbey was het enige wapenfeit van de Amsterdammers in de eerste helft.

Kansen

De mannen van Rogier Meijer daarentegen kenden veelvuldig balbezit en kregen zowaar een paar mogelijkheden op de gelijkmaker. Diant Ramaj keerde een schot van Bart van Rooij en was alert bij een inzet van Calvin Verdonk uit een hoekschop. Sontje Hansen, oud-speler van de tegenstander, had de grootste kans voor rust. Tjaronn Chery bediende de buitenspeler met een fraaie steekbal, maar Hansen stuitte met zijn linkerbeen op de doelman van Ajax.

De Nijmegenaren kwamen sterk uit de kleedkamer voor de tweede helft. Koki Ogawa kopte een voorzet maar rakelings naast en een boogballetje van Youri Baas bij de tweede paal leverde het nodige gevaar op. Het goede spel van N.E.C. werd in na een uur pas beloond met een doelpunt. Een goede passeeractie van Hansen bracht Chery in staat tot een strakke voorzet. Jorrel Hato, verdediger van Ajax, gleed de bal bij de tweede paal in eigen doel.

Rentree

Een omhaal van Verdonk enkele minuten later leverde zelfs bijna de voorsprong op voor N.E.C. Maar ook de Amsterdammers drongen aan en kwamen steeds vaker in de buurt van het doel van Cillessen. Vlak na de entree van Lasse Schöne, die met zijn invalbeurt de buitenlander is met de meeste wedstrijden (434) in de Eredivisie, schoot Carlos Forbs de bal langs de doelman van de gasten.

De Deense recordbreker wilde zijn rentree bekronen en had kort voor tijd al de gelijkmaker op z’n schoen, maar zijn vrije trap spatte uiteen op de lat. Schöne en zijn ploeggenoten gaven niet op en diep in blessuretijd kreeg de ploeg van Meijer waar het recht op had. De ingevallen González schoof de bal op aangeven van Schöne in het lege doel na een voorzet van Schöne en bezorgde zijn team een punt in de Johan Cruijff Arena. Zo spoelt N.E.C. de kater van de carnavalswedstrijd tegen RKC Waalwijk weg en trekt het met een goed gevoel naar de thuiswedstrijd tegen Sparta Rotterdam aankomende zaterdag (21.00 uur).