Eredivisie Zondag 17 maart 2024, 14:30 Galgenwaard
FC Utrecht
1 0
Voorbeschouwing FC Utrecht - N.E.C.

Het houdt de laatste tijd maar niet op voor N.E.C. De ploeg van Rogier Meijer boekte drie competitie-overwinningen op rij en won tussen de bedrijven door ook de halve finale van het bekertoernooi. Op de ranglijst hebben de Nijmegenaren voor aanvang van speelronde 26 de zesde plek in handen, op één punt van Ajax.

De tegenstander van vanmiddag, FC Utrecht, doet het niet veel slechter. De Domstedelingen staan achtste (op zes punten van N.E.C.) en hebben dat te danken aan de opmars die onder trainer Ron Jans is gemaakt. Na de helse seizoenstart, waarin de Utrechters lange tijd op de onderste plekken van de Eredivisie stonden, heeft de ploeg zich knap teruggevochten in het seizoen.

Vanmiddag zullen beide ploegen een slag willen slaan in de strijd om een plekje in de play-offs. In de selectie van de tegenstander treft N.E.C. daarbij de nodige oude bekenden. Bij FC Utrecht maken Mattijs Branderhorst, Souffian El Karouani en Ole Romeny deel uit van de selectie.

FC Utrecht speelde vorige week met 1-1 gelijk tegen Almere City FC. De ploeg van Ron Jans keek in Almere al na drie minuten tegen een achterstand aan, maar zag de van Glasgow Rangers gehuurde Sam Lammers nog binnen het kwartier gelijkmaken.

N.E.C. won in Nijmegen met 2-0 van sc Heerenveen en wipte daarmee over Go Ahead Eagles heen op de ranglijst. De doelpunten werden in een tijdsbestek van twee minuten gemaakt door Koki Ogawa en Rober González. Voor Koki Ogawa werd de week enkele dagen later nog net wat mooier: de Japanner kreeg te horen dat hij voor de komende interlandperiode is opgeroepen voor zijn thuisland.

In Nijmegen won N.E.C. dit jaar met 3-0 van FC Utrecht, door doelpunten van Dirk Proper, Magnus Mattsson en Bas Dost. Voor een bijzondere editie van de wedstrijd van vanmiddag keren we terug naar 2002, toen N.E.C. in Utrecht na zes (!) minuten voetballen al op een 0-3 voorsprong stond door doelpunten van Patrick Ax (2x) en Danny Hesp. Het werd die middag uiteindelijk 1-4 in Nijmeegs voordeel.

Scheidsrechter van dienst is vanmiddag Danny Makkelie, die dit seizoen eerder de leiding over de thuiswedstrijd tegen Almere City (1-1) in handen had. Hij wordt geholpen door assistenten Steegstra en De Vries. Rob Dieperink is de VAR.

De aftrap in de Galgenwaard is vanmiddag om 14.30 uur. De wedstrijd is in zijn geheel te zien op het open kanaal van ESPN.

N.E.C. nipt onderuit bij FC Utrecht

N.E.C. is zondagmiddag met 1-0 onderuit gegaan bij FC Utrecht. In de Domstad was FC Utrecht na 90 minuten voetbal op een moeilijk veld de gelukkigste dankzij een doelpunt van Sam Lammers.

De eerste helft was weinig verheffend. Het feit dat N.E.C. haar eerste balcontact in het vijandelijke zestienmetergebied pas na een half uur kon noteren sprak boekdelen. Utrecht had uiteindelijk in het hele eerste bedrijf zelfs maar één balcontact in het strafschopgebied.

Maar als er een ploeg recht had op een treffer, dan was het N.E.C. Doelman Vasilis Barkas, die in Utrecht de voorkeur krijgt boven oud-N.E.C.-doelman Mattijs Branderhorst, moest tien minuten voor rust gestrekt op een vrije trap van Calvin Verdonk. Vijf minuten later haalde hij opgelucht adem toen een poging van Koki Ogawa rakelings voorlangs ging.

Na de rust ging ook FC Utrecht wat meer in de aanval. De thuisploeg deed dat het beste en nadat Jasper Cillessen zijn ploeg eerst nog tot tweemaal toe knap op de been hield, moest de doelman toch buigen. Lammers volleerde een afgemeten voorzet van Souffian El Karouani beheerst in het doel en opende de score.

Lammers was de man die na de openingstreffer het gevaarlijkste bleef. Voorzetten van Othmane Boussaid en El Karouani werden op miraculeuze wijze naast of tegen Cillessen aan geschoten. Invaller Sylla Sow was namens N.E.C. nog het meest dichtbij een treffer, maar doordat de spits van dichtbij faalde in de afronding bleef het bij 1-0.

De nederlaag heeft geen gevolgen voor de zesde plek van N.E.C. op de ranglijst, aangezien naarste achtervolger Go Ahead Eagles eerder dit weekend al onderuit ging. N.E.C. is na twee intensieve maanden nu een week vrij: op zaterdag 30 maart wordt de Eredivisie hervat met de thuiswedstrijd tegen PSV (aftrap 16.30 uur).