Eredivisie Vrijdag 1 maart 2024, 20:00 KRAS Stadion
FC Volendam
2 5
N.E.C.
Voorbeschouwing FC Volendam - N.E.C.

De wedstrijden volgen elkaar in hoog tempo op voor N.E.C. Na de zenuwslopende halve finale tegen SC Cambuur van afgelopen dinsdag (we gaan naar De Kuip!), staat vanavond alweer de uitwedstrijd tegen FC Volendam gepland. Om 20.00 uur zullen N.E.C. en FC Volendam speelronde 24 leven inblazen.

N.E.C. zal in Volendam moeten aantonen weer met beide benen op de grond te staan na het bereiken van de bekerfinale, na de zinderende zegen op SC Cambuur. Er was een verlenging nodig om de Friezen op de knieën te krijgen, maar de uiteindelijke overwinning was dik verdiend.

De wedstrijd tegen FC Volendam is er een met heel andere belangen, maar de wil om te winnen zal bij de tegenstander van vanavond minstens zo groot zijn als dat die dinsdag was bij SC Cambuur. De Volendammers bivakkeren al lange tijd in de onderste regionen van de Eredivisie en hebben sinds afgelopen weekend de bedenkelijke eer om zich de nummer laatst op de ranglijst te mogen noemen. De ploeg van trainer Regillio Simons zal er alles voor over hebben om elke strohalm te grijpen die ook maar enigszins binnen handbereik komt.

Vorig weekend lukte dat niet voor ‘het andere Oranje’. Op zondagavond kwam SC Heerenveen op bezoek in het Kras Stadion en de Friezen gingen uiteindelijk met een 4-0 overwinning op zak weer naar het andere eind van Afsluitdijk. Voor de laatste overwinning van Volendam moeten we terug naar de eerste seizoenshelft, toen halverwege december met 1-2 werd gewonnen van datzelfde Heerenveen.

N.E.C. beleefde met een 2-0 overwinning op Sparta een mooier weekeinde, gaf daar in het bekertoernooi een schitterend vervolg aan en hoopt vanavond een fraai einde te breien aan de drukke voetbalweek. Dat gaat in ieder geval gebeuren zonder Bram Nuytinck, die in Leeuwarden geblesseerd uitviel. Ook Mathias Ross en Dirk Proper ontbreken in de selectie van Rogier Meijer.

De thuiswedstrijd tegen FC Volendam was dit seizoen een regelrecht spektakelstuk, waarbij in de extra tijd nog drie doelpunten genoteerd werden. N.E.C. stond na 90 minuten met 1-2 achter, maar zag Mattsson in de blessuretijd vanaf de strafschopstip gelijkmaken. Toen Volendam via Calvin Twigt in 95e minuut weer op voorsprong kwam leek de strijd gestreden, maar drie minuten later gooide Koki Ogawa roet in het Volendamse eten door alsnog de 3-3 binnen te werken.

Ook afgelopen dinsdag was Ogawa trefzeker, net als zijn landgenoot Kodai Sano. Als ze ook vanavond willen scoren, zullen ze hun landgenoot Mio Backhaus (die overigens ook de Duitse nationaliteit heeft) moeten passeren. In totaal is de Volendamse doelman dit seizoen al 57 keer gepasseerd, waarmee de wijdbroeken de ploeg met de meeste tegentreffers zijn.

N.E.C. en Volendam stonden in de historie 31 keer tegenover elkaar in de Eredivisie. Twaalf keer gingen de drie punten naar Nijmegen, terwijl FC Volendam acht keer aan het langste eind trok. Laten we hopen dat de balans na vanavond nog wat verder uitslaat in Nijmeegs voordeel.

Scheidsrechter van dienst is Martijn Vos, die in de Eredivisie nog nooit een wedstrijd van N.E.C. leidde. De wedstrijd is in zijn geheel te zien op ESPN Extra en ESPN 2, maar is tevens te volgen via het schakelprogramma op het open kanaal van diezelfde zender.

Door Teun van Thiel

N.E.C. bindt ook FC Volendam aan zegekar

N.E.C. heeft de drukke week waarin het Sparta Rotterdam (2-0) en SC Cambuur (1-2) opzij zette een passend slot gegeven. De Nijmegenaren hadden vrijdagavond in het Kras Stadion in Volendam geen kind aan de plaatselijke FC en wonnen met 2-5. Niet voor het eerst dit seizoen had de Nijmeegse ploeg louter verschillende doelpuntenmakers.

Koki Ogawa en Tjaronn Chery begonnen in het Vissersdorp op de bank. Het tweetal kreeg rust omdat zij 120 minuten in de benen hadden van de halve finale tegen SC Cambuur afgelopen dinsdag. Hun reservebeurt leverde het basisdebuut van Sylla Sow en Yvandro Borges Sanches op. Youri Baas verving de geblesseerde Bram Nuytinck en toonde zich direct belangrijk.

Op rozen

Kort nadat Baas en zijn ploeggenoten ontsnapten aan een vroege achterstand, scoorde Sontje Hansen de openingstreffer uit een rebound van een schot van Baas. In de eerste helft nog liep N.E.C. zonder al te veel inspanningen uit naar 0-3. Kodai Sano schoof vanaf de rand van het zestienmetergebied de tweede treffer van de avond binnen, Sow bekroonde op slag van rust zijn basisdebuut met een doelpunt door een voorzet van Mees Hoedemakers beheerst binnen te koppen.

In de tweede helft volgde een hele open strijd. Dat begon met een Volendamse treffer: de bedrijvige spits Vivaldo Semedo profiteerde optimaal van onoplettendheid na een Nijmeegse corner. Borges Sanches liet vervolgens tot tweemaal toe na om de marge weer terug te brengen naar drie: zijn eerste poging kwam op de paal, zijn tweede inzet werd knap gekeerd door de alerte doelman Mio Backhaus.

Invallers trefzeker

Tien minuten voor tijd moest Backhaus alsnog buigen in de tweede helft: Rober González was pas vers binnen de lijnen, draaide weg bij zijn tegenstander en schoof de bal in de korte hoek: 1-4. Lars Olden Larsen tekende in de 90e minuut met zijn eerste seizoenstreffer voor het slotakkoord en bepaalde de eindstand op 2-5: Zach Booth had tussendoor de Volendamse doelpuntenproductie verdubbeld.

De tegengoals zijn een kleine smet op de foutloze week van N.E.C. Door de zege in Volendam vindt N.E.C. zich in ieder geval voor één dag terug op plek vijf. Begin maart, vijfde in de Eredivisie en een bekerfinale in het verschiet. Mooie tijden. Je kan de ploeg van Rogier Meijer volgende week zondag weer in actie zien: om 16.45 uur is de aftrap van de thuiswedstrijd tegen SC Heerenveen.

Scoreverloop

11. Sontje Hansen 0-1
32. Kodai Sano 0-2
41. Sylla Sow 0-3
49. Vivaldo Semedo 1-3
78. Rober González 1-4
86. Zach Booth 2-4
90. Lars Olden Larsen 2-5

Opstelling N.E.C.: Cillessen; Van Rooij, Sandler, Verdonk, Baas; Schöne (80. Pereira), Sano (73. Rober), Hoedemakers; Hansen (66. Chery), Sow (66. Koki), Yvandro (73. Olden Larsen)

KNVB Beker Zondag 21 april 2024 Feijenoord Stadion 'De Kuip'
Feyenoord
18:00
N.E.C.

Stand Eredivisie
1 PSV 81
2 Feyenoord 72
3 FC Twente 60
4 AZ 55
5 Ajax 48
6 NEC 47
7 FC Utrecht 45
8 Go Ahead 42
9 Sparta R'dam 40
10 Heerenveen 36