KNVB Beker Dinsdag 6 februari 2024, 20:00 Goffertstadion
3 0
ADO Den Haag
Voorbeschouwing N.E.C. - ADO Den Haag

Het Goffertstadion gaat kolken vanavond. Negentig minuten lang (en liefst niet langer) moet duidelijk zijn dat voor ADO Den Haag, de opponent in de kwartfinale van het toernooi om de KNVB Beker, niets te halen valt in Nijmegen. Al hebben de Hagenezen absoluut geen ploeg die onderschat mag worden.

ADO Den Haag staat dit seizoen onder leiding van Darije Kalezic en presteert uitstekend in de Keuken Kampioen Divisie. De Hofstedelingen staan tweede, op vijf punten van koploper Willem II. Ze liggen daarmee vooralsnog op koers voor promotie aan het eind van het seizoen, al zijn de verschillen in de top van de Keuken Kampioen Divisie klein.

Met name de voorhoede van ADO Den Haag heeft zich dit seizoen meermaals bewezen. Spitsen Henk Veerman en Jort van der Sande hebben respectievelijk vijftien en tien keer gescoord, waarbij Van der Sande ook nog eens goed is voor zes assists. Alleen rechtsbuiten Daryll van Mieghem was vaker aangever bij een Haagse treffer (10x).

Afgelopen weekend won ADO met 1-3 bij TOP Oss, waarbij alle treffers al voor rust genoteerd werden. In de vorige ronde van het bekertoernooi maakten de Hagenezen het een stuk spannender. Zeven minuten voor tijd stond de ploeg van Darije Kalezic nog met 1-0 achter tegen de amateurs van Excelsior Maassluis, maar Jort van der Sande en Henk Veerman draaiden de wedstrijd in de absolute slotfase nog helemaal om.

N.E.C. zal vanavond vol vertrouwen aantreden in De Goffert. Afgelopen zaterdag werd met 3-1 gewonnen van Heracles en de manier waarop dat gebeurde was ronduit overtuigend. Heracles kwam wel snel op voorsprong, maar kreeg daarna (buiten een afgekeurde treffer van Jordy Bruijn) geen poot meer aan de Nijmeegse grond. De 3-1 eindstand was een magere afspiegeling van de verhoudingen op het veld.

De laatste keer dat N.E.C. en ADO in een officiële wedstrijd in De Goffert tegenover elkaar stonden was in december 2016. Onder leiding van Peter Hyballa won N.E.C. toen met 3-0 door doelpunten van Kevin Mayi, Mohamed Rayhi en Tyronne Ebuehi (eigen doelpunt). Eerder in dat seizoen werd N.E.C. in de tweede ronde van het bekertoernooi juist uitgeschakeld door de Hagenezen, die na 120 minuten voetbal (1-1) de penalty's beter namen.

De wedstrijd vanavond staat onder leiding van scheidsrechter Pol van Boekel en net als bij de achtste finale is er deze bekerronde een VAR. Wie geen kaartje heeft bemachtigd kan de wedstrijd vanaf 20.00 uur in zijn geheel bekijken op het open kanaal van ESPN.

N.E.C. ten koste van ADO Den Haag naar halve finale TOTO KNVB Beker

N.E.C. heeft dinsdagavond de halve finale van de TOTO KNVB Beker bereikt. In eigen huis had de ploeg van Rogier Meijer bij vlagen veel moeite met eerstedivisionist ADO Den Haag in de kwartfinale, maar stond er uiteindelijk een overtuigende 3-0 zege op het scorebord. Koki Ogawa, Dirk Proper en Tjaronn Chery verzorgden de goals.

Gesteund door een fraaie sfeeractie van de supporters kende N.E.C. werkelijk een droomstart in het Goffertstadion. Al in de tweede minuut kopte Ogawa een hoekschop van Chery hard tegen de touwen. Maar na een mogelijkheid voor de opkomende Bart van Rooij enkele minuten later, ging de Nijmeegse storm liggen.

Solide

In de motregen controleerde de thuisploeg het duel zonder kansen te creëren en had het een half uur lang niets te duchten van ADO Den Haag. De gasten kropen net voor rust steeds meer uit hun schulp en hadden zowaar nog een paar kleine mogelijkheden, maar Robin Roefs, keepend in alle wedstrijden van het bekertoernooi tot nu toe, maakte een solide indruk.

Ook na de theepauze liep het moeizaam bij N.E.C. De 21-jarige Roefs was wel alert en had een mooie redding in huis op het schot van ADO Den Haag-verdediger Tyrese Asante, die zomaar het hele veld overstak. De invalbeurt van Sylla Sow na een klein uur spelen kwam op het juiste moment. De naam van de spits galmde door het hele stadion en dat gaf de mannen van Meijer nieuwe energie.

Beslissing

Sow, debuterend tijdens de 3-1 overwinning op Heracles Almelo afgelopen weekend, had direct de mogelijkheid om te scoren, ware het niet dat er nog een verdediger op de doellijn stond. Enkele minuten later was het alsnog raak: Proper verdubbelde de marge met een verwoestende uithaal in de kruising. In minuut 67 zorgde Chery voor de definitieve beslissing door de 3-0 beheerst in de linkeronderhoek te plaatsen. Het was alweer het derde doelpunt van Chery in Nijmeegse dienst.

Door de zege zet de ongeslagen reeks van tien officiële wedstrijden voort en plaatsen de Nijmegenaren zich voor de halve finale van de TOTO KNVB Beker. Zaterdagavond gaat N.E.C. als één van de vier clubs de koker in tijdens de loting. Een dag eerder komt de club alweer in actie: N.E.C. brengt vrijdag om 20.00 uur een bezoek aan RKC Waalwijk in speelronde 21 van de Eredivisie.