Eredivisie Zondag 28 april 2024, 12:15 Goffertstadion
N.E.C.
0 3
AZ
Voorbeschouwing N.E.C. - AZ

Wat een dag! Ondanks het verlies in de bekerfinale was afgelopen zondag een dag om als club heel trots op te zijn, hoe moeilijk dat direct na de wedstrijd misschien ook was. Rogier Meijer en zijn mannen, maar zeker ook het rood-groen-zwarte leger dat bezit had genomen van De Kuip, hebben N.E.C. landelijk op de kaart gezet. En de TOTO KNVB Beker mag dan in Rotterdam zijn gebleven, De Kuip was van ons en van niemand anders!

Tot zover het nagenieten. Want je zou het na de hevige golf van bekerkoorts bijna vergeten, maar ook in de Eredivisie heeft N.E.C. nog altijd heel veel om voor te strijden. Zo staat vandaag om 12.15 uur de thuiswedstrijd tegen AZ op het programma en bij winst wipt N.E.C. op de ranglijst zomaar weer over Ajax heen, aangezien de Amsterdammers afgelopen woensdag in eigen huis punten morsten tegen Excelsior (2-2).

De wedstrijd tegen de Alkmaarders is de eerste van vier finales die N.E.C. dit seizoen nog afwerkt in de competitie. De vijfde plaats op de ranglijst is de inzet en om daar kans op te blijven maken is een goed resultaat tegen AZ zeer wenselijk. Niet alleen omdat Ajax dan weer op achterstand gezet wordt, maar ook omdat FC Utrecht (op dit moment zevende) maar twee punten achter N.E.C. staat en dus ook nog volop meedoet om de plek die direct recht geeft op Europees voetbal. 

AZ staat vierde. Op zich een prima klassering, maar de Alkmaarders zullen toch gematigd tevreden zijn over het lopende seizoen. Onderweg werd deze voetbaljaargang al afscheid genomen van trainer Pascal Jansen, maar onder zijn opvolger Maarten Martens is het nog niet altijd al te overtuigend wat de ploeg laat zien. In de vorige speelronde werd weliswaar met 3-2 gewonnen van RKC, maar in de twee speelronden daarvoor liepen de Alkmaarders tegen maar liefst tien (!) tegentreffers op. Een 5-1 nederlaag tegen PSV kan een keer gebeuren, maar de 5-0 verliespartij tegen Heracles zal hard aangekomen zijn bij de Noord-Hollanders. 

N.E.C. heeft dit seizoen al een keer laten zien dat het van AZ kan winnen. In een wedstrijd die in twee delen gespeeld werd en die naderhand vooral de geschiedenisboeken ingegaan is als ‘die wedstrijd met Bas Dost’ trok N.E.C. uiteindelijk met 1-2 aan het langste eind. De doelpunten van Nijmeegse makelij kwamen daarbij op naam van Bas Dost (wondervolley) en Magnus Mattsson. 

De Goffert zal vanmiddag weer afgeladen vol zitten en als de steun vanaf de tribunes maar half zo fanatiek is als afgelopen zondag, dan nog zal het Rogier Meijer en zijn team aan niets ontbreken. Met zijn allen nog vier keer opladen of van het mooie seizoen 2023-2024 een seizoen om nooit meer te vergeten te maken!

De wedstrijd van vandaag staat onder leiding van scheidsrechter Martin van den Kerkhof, die eerder dit seizoen de met 1-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen FC Twente onder zijn hoede had. De vlag wordt vandaag ter hand genomen door de heren Ossewijer en Janssen. De wedstrijd is in zijn geheel te zien op ESPN 2.

N.E.C. geeft niet thuis tegen AZ

N.E.C. is zondagmiddag in eigen huis met 0-3 onderuitgegaan tegen AZ Alkmaar. De ploeg van trainer Rogier Meijer oogde aanvallend onmachtig en kwam uiteindelijk tekort om er echt een wedstrijd van te maken tegen de nummer vier van de Eredivisie.

N.E.C. schoot nog wel uit de startblokken. Met een opportunistische lange bal vanaf de aftrap werd Tjaronn Chery in stelling gebracht om vanaf een meter of 25 het vijandelijke doel onder vuur te nemen. Zijn poging miste kracht waardoor Mathew Ryan nog kon keren. Dani de Wit, de nummer tien van de tegenstander, brak na een kwartier de wedstrijd open. Hij kwam met de medewerking van Mees Hoedemakers oog-in-oog met Jasper Cillessen en faalde niet: 0-1.

Dat kort daarna Philippe Sandler met een blessure naar de kant moest, maakte de opdracht om de achterstand om te buigen voor N.E.C. nog ingewikkelder. De ploeg kwam maar spaarzaam in scoringspositie en testte Ryan alleen kort voor rust nog via Kodai Sano.

Zo onmachtig en weinig verheffend als het Nijmeegse aanvalsspel er zondag uitzag, zo kinderlijk werd er verdedigd bij de 0-2 na een uur spelen. Vangelis Pavlidis, clubtopscorer van de bezoekers, kon in alle vrijheid in het zestienmetergebied de bal binnen volleren.

Na de 0-2 speelde N.E.C. sneller de bal vooruit en werd het via Koki Ogawa en Tjaronn Chery wel wat gevaarlijker, maar serieuze mogelijkheden bleven uit. AZ liep in de blessuretijd zelfs nog uit naar 0-3, via Ernest Poku.

Daardoor was de eerste thuisnederlaag in bijna een half jaar tijd een feit. De Nijmegenaren blijven zo steken op plek zes, twee punten achter Ajax. Volgende week maandag, 6 mei, gaat N.E.C. op bezoek bij Excelsior Rotterdam. De aftrap is dan om 20.00 uur.

Scoreverloop

16. Dani de Wit 0-1
58. Vangelis Pavlidis 0-2
90+4. Ernest Poku 0-3

Opstelling N.E.C.: Cillessen; Pereira (54. Hansen), Sandler (23. Ross), Nuytinck, Verdonk; Hoedemakers, Chery, Proper; Rober (65. Sow), Koki, Sano

Eredivisie Zondag 19 mei 2024 Yanmar Stadion
Almere City FC
14:30
N.E.C.

Stand Eredivisie
1 PSV 88
2 Feyenoord 81
3 FC Twente 66
4 AZ 64
5 Ajax 55
6 NEC 50
7 FC Utrecht 49
8 Sparta R'dam 46
9 Go Ahead 43
10 Heerenveen 37