Eredivisie Zaterdag 30 januari 2016, 20:45 Goffertstadion
N.E.C.
0 3
AZ
Voorbeschouwing N.E.C. - AZ
De tweede thuiswedstrijd in vier dagen wordt zaterdag om 20.45 uur afgewerkt tegen AZ, de ploeg die uit met behoorlijke cijfers is verslagen. De Alkmaarders zijn bezig aan een redelijk kleurloos seizoen, hoewel daar afgelopen week wel de spectaculaire thuiszege op Feyenoord was.

Het verlies van aanvoerder Rens van Eijden laat zich nog niet gelden. Tegen Willem II werd gewonnen en uit tegen FC Groningen werd doelpuntloos gelijkgespeeld. De nieuwe defensie, met Dumic op de plek van Van Eijden, heeft nog geen goal geïncasseerd (de wedstrijd tegen FC Twente was bij het ter perse gaan nog niet gespeeld). Door de komst van Dyrestam heeft trainer Faber bovendien meer te kiezen achterin.

De heenwedstrijd tegen AZ scheen een mooie partij voetbal te zijn geweest. Velen zullen het echter door de extreme mist in Alkmaar niet helemaal hebben meegekregen. In een spookachtig AFAS stadion was Limbombe met name belangrijk. De rappe Belg schoot met een fenomenale vrije trap de 0-1 tegen de touwen en nam ook de 1-4 voor zijn rekening. Tussendoor dong Santos ook nog mee naar doelpunt van de wedstrijd door op fraaie wijze een voorzet van Ritzmaier binnen te pegelen en joeg Woudenberg verwoestend de 1-3 langs keeper Coutinho. Namens AZ scoorde Henriksen twee keer, wat de wedstrijd op een 2-4 eindstand bracht.

De laatste thuiswedstrijd tegen AZ, twee seizoenen geleden, resulteerde in een 3-2 overwinning. Huurling Marnick Vermijl en Alireza Jahanbahksh (twee keer), zorgden voor de treffers. Van de basisopstelling van die wedstrijd in 2013, speelt alleen Leiwakabessy nog in het rood groen zwart. Navarone Foor viel destijds vlak voor tijd in.

AZ

De ploeg van trainer John van den Brom is terug te vinden in de middenmoot van de competitie. De overwinningen en nederlagen van de Alkmaarders zijn redelijk in balans. Toch is de ploeg goed begonnen aan de hervatting van de competitie. Via een doelpunt van topscorer Vincent Janssen werd eerst Roda JC met 0-1 verslagen, waarna de week erop in eigen huis Feyenoord werd gedecimeerd (4-2), waar een hogere uitslag niet geflatteerd zou zijn geweest. De midweekse wedstrijd tegen SC Cambuur daargelaten, reist AZ dus vol vertrouwen af naar Nijmegen.

De man die tegen Feyenoord het verschil maakte, en dus in deze wedstrijd in de gaten moet worden gehouden, is de aanvaller Janssen. De geboren Heeschenaar, die in het verleden nog vier seizoen in de jeugdopleiding van N.E.C. speelde, heeft er tien in liggen dit seizoen en maakte er tegen Feyenoord drie. Daarnaast weet Markus Henriksen, in de heenwedstrijd dus verantwoordelijk voor twee treffers, met acht doelpunten ook regelmatig het net te vinden.

Bovendien betekent het treffen met AZ een weerzien met een oude bekende. Alireza Jahanbakhsh, die dus een belangrijk aandeel had in de laatste thuisoverwinning van N.E.C. op de Alkmaarders, is nu in dienst van de Noord-Hollanders en heeft ook daar langzaam maar zeker een basisplek weten te bemachtigen. Afgelopen zondag speelde de Iraniër een prima wedstrijd tegen Feyenoord en bereidde uiteindelijk één treffer van Janssen voor.
N.E.C. in eigen huis onderuit tegen AZ
N.E.C. is er vanavond niet in geslaagd in eigen huis ook van AZ te winnen. De Nijmegenaren waren niet opgewassen tegen de in goede vorm stekende ploeg uit Alkmaar en verloren uiteindelijk met 0 - 3.

Opnieuw niets dan lof voor N.E.C., na het duel met FC Twente van afgelopen woensdagavond, want hoewel de bezoekers uit Enschede geruime tijd meer aanspraak maakten op een openingstreffer zorgden achtereenvolgens Anthony Limbombe en Christian Santos er in de slotfase voor dat het Nijmeegse ensemble alweer zijn achtste thuisoverwinning van het seizoen mocht noteren: 2 - 0. Bovendien bleek de zege op de Tukkers er een die, door puntverlies van de naaste concurrentie, nota bene de vierde plek in de Eredivisie op zou leveren. Ernest Faber voelde zich opnieuw dan ook niet geroepen zijn basisformatie drastisch te wijzigen, al zag hij zich wel genoodzaakt rechtsback Todd Kane, die vanwege een vijfde gele kaart geschorst was, te vervangen door Marcel Appiah. Voor de nu vacant gekomen rechtsbuitenpositie, die tegen FC Twente door de Duitser werd ingevuld, verscheen Mohamed Rayhi aan de aftrap.

Maar waar N.E.C. de afgelopen weken telkens kon leunen op een stugge defensie ging het vanavond al vroeg in het duel mis. Met namelijk slechts iets meer dan dertig seconden op de klok moest aanvoerder en doelman Brad Jones vanavond zijn eerste tegentreffer in het shirt van N.E.C. incasseren; op aangeven van linkervleugelspits Dabney dos Santos mocht Markus Henriksen, die in het duel in Alkmaar eerder dit seizoen (2 - 4) ook al tweemaal trefzeker was, van dichtbij binnenschieten.

De Nijmegenaren gingen na deze vroege tegenslag wel direct op zoek naar de gelijkmaker, maar behoudens een goede kopkans van Christian Santos bleven grote kansen uit. Daarin lag wel continu het gevaar dat de bezoekers uit Alkmaar vanuit de counter gevaarlijk konden worden en via Dos Santos waren zij ook weer snel dicht bij een tweede treffer, maar zijn inzet miste kracht en kon makkelijk worden gevangen door Jones. Niet veel later viel dat tweede doelpunt echter alsnog. Na een lage voorzet vanaf de rechterflank vond nota bene Alireza Jahanbakhsh zich binnen het strafschopgebied volledig vrij terug en tekende na een kwartier spelen dan ook ongehinderd voor de 0 - 2 aan.

Onder leiding van Ron Vlaar stond de Alkmaarse defensie aan de andere kant bijzonder weinig toe, waardoor het lang wachten was voor N.E.C. weer gevaarlijk kon worden. Dat deed het op slag van rust wel nog. Via een lage voorzet van Navarone Foor leek Santos de bal richting het doel van Sergio Rochet te kunnen werken, maar met uiterste inspanning en een uitgestoken been kon Vlaar dat uiteindelijk voorkomen. Omdat de laatste linie van N.E.C. zijn zaakjes na die twee snelle tegentreffers meer op orde had, bleven grote kansen voor AZ in het vervolg van de eerste helft uit en beperkte de ploeg van coach John van den Brom zich tot pogingen van afstand, die telkens een prooi waren voor Jones.

Het eerste kwartier na de theepauze verliep bijzonder rommelig, waarbij beide ploegen amper een goedlopende aanval wisten op te zetten en het opnieuw moesten doen van pogingen van afstand. Bovendien lag het spel bovengemiddeld vaak stil, waardoor de wedstrijd aan een zeker tempo ontbeerde.

Uit een van de eerste serieuze mogelijkheden na rust was AZ echter wel direct weer trefzeker. Levi Garcia, die kort daarvoor pas in het veld was gekomen voor de geblesseerde Jahanbakhsh, zorgde een stief kwartier voor het einde voor de derde Alkmaarse treffer van de avond en daarmee ook de definitieve beslissing in het duel: 0 - 3. N.E.C. was vanavond simpelweg niet bij machte de geoliede machine van Van den Brom, die nu de eerste vier duels van 2016 met een overwinning af heeft weten te sluiten, te kraken en verliest zodoende voor het eerst sinds 23 augustus jongstleden (Ajax, 0-2) weer een thuisduel.

Volgende week zondagmiddag (14.30 uur) hoopt N.E.C. de draad weer op te pakken, wanneer het op bezoek gaat bij streekgenoot De Graafschap.
Eredivisie Zondag 28 april 2024 Goffertstadion
N.E.C.
12:15
AZ

Stand Eredivisie
1 PSV 84
2 Feyenoord 75
3 FC Twente 63
4 AZ 55
5 Ajax 49
6 NEC 47
7 FC Utrecht 45
8 Go Ahead 42
9 Sparta R'dam 40
10 Heerenveen 36