Keuken Kampioen Divisie Maandag 22 april 2019, 14:30 Goffertstadion
N.E.C.
2 1
RKC Waalwijk
Voorbeschouwing N.E.C. - FC Twente
Aankomende zaterdagavond staat N.E.C. in het eigen Goffertstadion tegenover FC Twente, dat met acht punten meer momenteel de zesde plek in de Eredivisie bezet. In deze voorbeschouwing blikken we vooruit op het aanstaande duel met de Tukkers.

N.E.C.

N.E.C. kreeg afgelopen zondag in de Amsterdam ArenA een flinke dreun te verwerken. Al bij rust leidden de Amsterdammers door een loepzuivere hattrick van de Deense aanvaller Kasper Dolberg met 3 - 0 en door doelpunten van Bertrand Traoré en Lasse Schöne keerde de Nijmeegse equipe van Peter Hyballa met een 5 - 0 nederlaag weer huiswaarts. En dat terwijl de defensie de afgelopen periode toch moeilijk te slechten was gebleken.

Zaterdag hopen de Nijmegenaren de rug weer te rechten, en dat zal dan moeten gebeuren tegen FC Twente. De gedachten gaan dan al snel terug naar begin dit jaar, toen de Tukkers op bezoek kwamen in het Goffertstadion. Op 27 januari jongstleden leverde die editie door een weergaloze lob van Anthony Limbombe en een treffer van Christian Santos een 2 - 0 zege op. Daarvoor zal in Nijmegen ook nu getekend worden.

FC Twente

Bij FC Twente gaat het toch meer voor de wind dan voorafgaand aan het seizoen verwacht. De Football Club uit Enschede leefde lange tijd in ongewis, als het gaat om het voortbestaan als Eredivisionist, maar nadat de Tukkers in mei van dit jaar te horen kregen dat ze tóch niet af zouden zakken naar de Jupiler League bevinden ze zich weer in de goede flow. De afgelopen zes wedstrijden werden al niet meer verloren, al moet daarbij wel vermeld worden dat vijf daarvan in een puntendeling eindigden.

Zo ook de wedstrijd afgelopen weekend tegen FC Utrecht, dat Ramon Leeuwin al na negen minuten spelen van het veld gestuurd zag worden en zodoende het grootste gedeelte van de wedstrijd met een man minder acteerde. Via Hidde ter Avest was FC Twente niet veel later nog op voorsprong gekomen, maar met een doelpunt halverwege de eerste helft zorgde Richairo Zivkovic voor de uiteindelijke 1 - 1 eindstand. Dat was twee weken eerder in Eindhoven overigens ook de uitslag en ook toen had Twente, ditmaal via de van Manchester City gehuurde Enes Ünal, de leiding genomen, maar via Héctor Moreno kwam PSV alsnog langszij.
N.E.C. boekt belangrijke zege op FC Twente
N.E.C. heeft zaterdagavond goede zaken gedaan door in het eigen Goffertstadion met 3-2 te winnen van FC Twente. Jay-Roy Grot, voor het eerst dit seizoen in de basis, wees N.E.C. de weg door voor rust twee keer te scoren.

In een koud en mistig Goffertstadion nam N.E.C. het vanavond op tegen FC Twente. Na de zeperd in Amsterdam afgelopen weekend waren de Nijmegenaren gebrand op een beter resultaat, zeker gezien de resultaten van zijn concurrenten. De ploeg van Hyballa was inmiddels afgezakt naar een plek onder de gevreesde streep en daarom zijn punten zeer gewenst in Nijmegen. FC Twente, aangemoedigd door een goed gevuld uitvak, kon met een eventuele zege de vierde plaats overnemen van SC Heerenveen.

In de eerste 25 minuten deden beide ploegen niet aan klantenbinding. N.E.C. had veel moeite de bal over een paar meter bij een medespeler te krijgen en liet Twente daarom naar hartenlust combineren. Tot kansen leidde dat echter niet, waardoor het vooral een schouwspel vol fouten werd.

Uit het niets kwam N.E.C. toch op voorsprong. Na een loopactie van Kévin Mayi werd Jay-Roy Grot diep gestuurd. Na eerst zijn directe tegenstander uitgekapt te hebben, verschalkte hij doelman Marsman in de verre hoek. Grot maakte hiermee zijn eerste Eredivisie-treffer in dienst van N.E.C. Dat deed zijn zelfvertrouwen goed, want slechts acht minuten na zijn eerste treffer, scoorde hij ook al zijn tweede. Na prachtig wegdraaien schoot hij, weliswaar via een Tukker, in de verre hoek. Met een ongekende luxe van twee doelpunten voorsprong gingen beide ploegen aan de thee.

Waar verwacht werd dat FC Twente na de rust ijzersterk zou beginnen, was het N.E.C. dat verder ging waar het was gebleven voor de rust. Het combinatiespel werd verzorgder, maar het was Twente dat de aansluitingstreffer maakte. Niemand anders dan topscorer Ünal maakte, na verkeerd uitverdedigen, de 2-1. De bal werd snel uit het doel gegrist en Twente maakte zich op voor een comeback. Maar niets was minder waar. Dario Dumic draaide na een pass van André Fomitschow weg bij zijn tegenstander en schoot vanaf een meter of 17 in de korte hoek. Het leek een zware tik voor FC Twente en N.E.C. had door kunnen stomen naar een comfortabele overwinning. Door een tactische omzetting, waarbij Robin Buwalda in het veld kwam voor Julian von Haacke en Jay-Roy Grot ruimte maakte voor Ferdi Kadioglu, veranderde het spelbeeld echter drastisch.

N.E.C. groef zich in op de eigen zestien, waardoor Twente tot het strafschopgebied kon combineren. Grote kansen kwamen er echter nog niet, dreigend was het wel. De ruimte die ontstond in de defensie van de Tukkers kon niet benut worden door de alleenstaande Mayi. Twente drong aan en kwam plotseling terug tot 3-2. Een bal die achter leek te gaan werd nog teruggelegd door Zeys. Via het been van Dyrestam verdween de bal in zijn geheel over de doellijn, zo oordeelde de assistent arbiter.

De spanning keerde door die goal weer terug en N.E.C. moest alle zeilen bijzetten om die broodnodige punten in Nijmegen te houden. Dat lukte, want hoewel er constant druk stond op het doel van Joris Delle, kwamen de Nijmegenaren niet meer in gevaar.

N.E.C. klimt door de zege op naar de twaalfde plaats, met slechts twee punten achterstand op de nummer 7. Het gat met hekkensluiter Roda JC bedraagt echter ook nog slechts 5 punten, waardoor het allemaal erg dichtbij elkaar blijft staan in de Eredivisie. Met het komende programma, waarin N.E.C. achtereenvolgens speelt tegen Heracles Almelo, ADO Den Haag, Excelsior, Willem II én Roda JC is het zaak de punten te pakken.

In Person Man of the Match: Jay-Roy Grot
Keuken Kampioen Divisie Vrijdag 26 april 2019 Goffertstadion
N.E.C.
20:00
FC Twente

Stand Keuken Kampioen Divisie
4 Jong PSV 60
5 Almere City 59
6 Den Bosch 57
7 TOP Oss 56
8 SC Cambuur 54
9 NEC 54
10 RKC Waalwijk 53
11 MVV Maastr. 53
12 Jong Ajax 52
13 Roda JC 52