KNVB Beker Woensdag 17 januari 2024, 18:45 Goffertstadion
2 1
Go Ahead Eagles
Voorbeschouwing N.E.C. - Go Ahead Eagles

Woensdagavond staat voor N.E.C. de achtste finale van de TOTO KNVB Beker op het programma. Go Ahead Eagles uit Deventer is de tegenstander in het Goffertstadion.

Het bekertoernooi is altijd een toernooi op zich, maar dat is dit jaar al helemaal zo. Ajax liet zich voor de winterstop al uitschakelen door de amateurs van Hercules, AZ kroop dinsdagavond door het oog van de naald in een thuisduel met Quick Boys. En in de wetenschap dat PSV en FC Twente samen uitvechten wie de achtste finale tegen Feyenoord mag spelen, blijven er niet veel topploegen over in de kwartfinale.

Daarom zullen N.E.C. en Go Ahead Eagles er deze editie extra op gebrand zijn aan de juiste kant van de medaille te staan. Het bekertoernooi is ten slotte de kortste weg naar Europa. Twee jaar geleden vond N.E.C. haar waterloo in de kwartfinale, tegen Go Ahead Eagles. Het werd 0-2. Vorig seizoen ging het mis in een spectaculaire achtste finale op bezoek bij Feyenoord (4-4, Feyenoord wint na strafschoppen).

In de Eredivisie waren Nijmegen en Deventer eind november erg aan elkaar gewaagd. N.E.C. had de betere kansen, maar zag uitgerekend Nijmegenaar en oud-jeugdspeler Sylla Sow twee minuten voor tijd de 0-1 binnentikken. In een korte onderbreking vanwege bekers bier op het veld waande Sow zich al matchwinner, ware het niet dat Mathias Ross als invaller meteen na de stakingsperiode met een corner de gelijkmaker binnenkopte.

De ranglijst van de Eredivisie bevestigt dat N.E.C. en Eagles weinig voor elkaar onder doen. De Nijmegenaren hebben na zeventien wedstrijden 22 punten, de Eagles één meer: 23. Ook het doelsaldo is behoorlijk in evenwicht: N.E.C. maakt net wat meer doelpunten (vijf), maar incasseert er ook net wat meer (vier).

Bij Go Ahead Eagles vind je woensdagavond naast Sylla Sow nog drie spelers met N.E.C.-roots. Thibo Baeten werd in zijn N.E.C.-periode vooral verhuurt aan andere clubs, maar Joris Kramer en Bas Kuipers speelden allebei een zeer verdienstelijk seizoen voor de Nijmeegse driekleur. Beide zijn verdediger, maar waren zondag in de thuiswedstrijd tegen Ajax zowaar de gevaarlijkste aanvallers.

Op het open kanaal van ESPN zie je woensdag vanaf 18.45 uur de achtste finale van de TOTO KNVB Beker tussen N.E.C. en Go Ahead Eagles. Bas Nijhuis is de scheidsrechter, Ingmar Oostrom neemt plaats achter het VAR-scherm.

Japanse voltreffers brengen N.E.C. voorbij Go Ahead Eagles
N.E.C. heeft woensdagavond afgerekend met Go Ahead Eagles in de achtste finale van het TOTO KNVB Bekertoernooi. Twee voltreffers van Koki Ogawa en Sai van Wermeskerken waren genoeg om de late tegentreffer van de Eagles teniet te doen: 2-1.

De wedstrijd kende een rustige openingsfase, waarin beide ploegen elkaar aftastte. Dit duurde tot de 25e minuut van de wedstrijd, waarbij N.E.C. het startsein gaf van een wedstrijd waarin de Nijmeegse driekleur zou overheersen. De ploeg van Rogier Meijer zette de bezoekers vroeg vast en jaagden als hongerige leeuwen op de bal. Dat kwam tot een hoogtepunt bij de openingstreffer. Bram Nuytinck, Kodai Sano en Dirk Proper gaven niet in een scrimmage niet op en bleven knokken voor de bal, die via de kluts voor de voeten van Koki Ogawa viel. De Japanse spits hoefde niet lang na te denken en schoot de bal onberispelijk binnen in de verre hoek.

Binnenkant paal
Even daarvoor had Magnus Mattsson al een soortgelijk geval, toen de bal via Dirk Proper voor zijn voeten viel binnen het zestienmetergebied. De Deense clubtopscorer was onfortuinlijk, want hij zag de bal via de binnenkant van de paal aan de andere kant over de achterlijn verdwijnen.

Kanonskogel
In de tweede helft was de grootste kans ook voor Mattsson die een-op-een met doelman Jeffrey de Lange werd gezet, maar de Deen krulde de bal langs de verkeerde kant van de paal. In de 73e minuut van de wedstrijd had het thuispubliek wel degelijk reden om van de stoelen te springen, nadat Sai van Wermeskerken op weergaloze wijze volleerde vanaf 25 meter.

In de slotfase kreeg invaller Rober Gonzalez nog een opgelezen mogelijkheid om de voorsprong te vergroten, maar de Spanjaard zag zijn inzet gekeerd worden door De Lange. De slotfase van de wedstrijd werd nog spannend, nadat Go Ahead Eagles via een corner op 2-1 kwam. Centrale verdediger Gerrit Nauber kopte via de lat de aansluitingstreffer binnen achter de jarige Robin Roefs. Echte kansen kregen de bezoekers daarna niet meer, waarna Bas Nijhuis na 94 minuten bekervoetbal voor het laatst op zijn fluit blies en hiermee N.E.C. verzekerde van een plek in de kwartfinale van het bekertoernooi.

De loting voor de volgende ronde van het bekerronde vindt aanstaande zaterdag plaats, waarna de wedstrijden op 6, 7 en 8 februari worden gespeeld. Diezelfde zaterdag speelt N.E.C. alweer de volgende thuiswedstrijd: om 16.30 uur wacht FC Twente in het Goffertstadion.