Voorbereiding Zaterdag 20 juli 2019, 12:00 Only Friends Sportcentre
Almere City FC
2 2
N.E.C.
Voorbeschouwing N.E.C. - Sparta Rotterdam
N.E.C. verloor afgelopen zaterdag met 3 – 1 van PSV, maar ondanks dat keerden de Nijmegenaren niet met ontevreden gevoel terug naar Nijmegen. De ploeg van Peter Hyballa had het de landskampioen de hele wedstrijd behoorlijk lastig weten te maken en dat gaf met name vertrouwen naar het duel van aankomende zaterdag, tegen Sparta Rotterdam. Een voorbeschouwing.

N.E.C.

Door een ongelukkige overtreding in de punt van het strafschopgebied van Janio Bikel zag N.E.C. zijn Eindhovense opponent afgelopen zaterdag na zo’n twintig minuten voetbal vanaf de strafschopstip de voorsprong nemen. Waar velen vanaf dat moment een walk-over verwachtten, deed zich echter het tegenovergestelde voor. Sterker nog: met een halfuur op de klok trokken de Nijmegenaren via een prachtig doelpunt van Ali Messaoud de stand weer gelijk.

Even was er nu de hoop op een stunt, maar al kort na de onderbreking was het Bart Ramselaar die de Brabanders aan een nieuwe voorsprong hielp. In het vervolg zocht N.E.C. opnieuw naar een gelijkmaker en via Dario Dumić leek die er ook te komen. De Deense verdediger wist Jeroen Zoet te verschalken, alleen gebeurde dat vanuit buitenspelpositie. Aan de andere kant kregen de gastheren overigens ook de nodige mogelijkheden op een uitbreiding van hun voorsprong en dat gebeurde vlak voor het sluiten van de markt. Het was Luuk de Jong die de definitieve beslissing bracht: 3 – 1.

Sparta Rotterdam

Tegenstander van aankomende zaterdag Sparta Rotterdam leek afgelopen zondag een makkelijke middag te gaan krijgen tegen FC Groningen. Binnen acht minuten nam het via oud-N.E.C.’er Paco van Moorsel namelijk de leiding en nauwelijks tien minuten later verdubbelde Iván Calero namens de Kasteelheren de score. Nog voor rust echter stelde FC Groningen orde op zaken. Treffers van Ruben Jenssen en Mimoun Mahi zorgden voor een 2 – 2 ruststand.

Kort na de theepauze kreeg Groningen-verdediger Juninho Bacuna – alweer voor de derde keer dit seizoen – een rode kaart en leek Sparta Rotterdam alsnog op weg naar de zege, maar met tien man hielden de Groningers knap stand. Door het gelijkspel staat Sparta Rotterdam nu twee punten boven de nummer laatst ADO Den Haag en in puntenaantal gelijk met nummers 16 en 17 Go Ahead Eagles en Excelsior.

Eerder dit seizoen liep N.E.C. op het Kasteel in Rotterdam tegen een 2 - 0 nederlaag aan, waardoor de ploeg van Hyballa gebrand zal zijn op sportieve revanche.

Bestel kaarten voor dit duel
N.E.C. lijdt zure nederlaag tegen concurrent Sparta
N.E.C. heeft dit weekend dure punten laten liggen in de strijd om degradatie. In de Goffert leek de thuisploeg snel op voorsprong te komen toen Breinburg na een kwartier vanaf elf meter mocht aanleggen. Echter zag hij zijn inzet gekeerd worden en kreeg N.E.C. een kwartier later zelf de deksel op de neus toen oud-N.E.C.’er Van Moorsel de bal van dichtbij binnenschoof.

Net als in Eindhoven begon N.E.C. in een 5-3-2 opstelling aan het duel. Buwalda nam daardoor weer plaats in het hart van het centrum. Ondanks de op papier verdedigende opstelling liet Sparta in de beginfase de Nijmegenaren het spel maken. Een aantal keer leidde dat tot slordig balverlies van N.E.C. waar te weinig mee werd gedaan door de tegenpartij. Wel kon Sparta ruiken aan een kans toen Dumic mistastte bij een lange bal, gelukkig werd hij geholpen door zijn compagnon Golla.

De eerste grote mogelijkheid van de wedstrijd kwam van de voet van Mayi, die zijn inzet uit het doel gebokst zag worden. N.E.C. werd kort daarna wederom gevaarlijk via een aanval van de rechterflank. Na een knappe pass van Buwalda wist Von Haacke zich langs Sparta verdediger Dijkstra. Maar voordat hij kon schieten werd hij tegen het gras geworpen. Breinburg kon daarna aanleggen vanaf elf meter. Hij schoot hard in de linkerhoek maar Kortsmit koos ook voor die hoek waardoor de Nijmegenaren de kans lieten liggen om op voorsprong te komen

De daaropvolgende corners na de gemiste penalty brachten twee kansen op voor N.E.C. Bij de eerste hoekschop kon Dumic gevaarlijk worden. De corner daarop werd door alles en iedereen gemist. Na het gevaar van N.E.C. werd er weinig gecreëerd door beide ploegen. De Nijmegenaren kregen vaak de mogelijkheid om een veelbelovende aanval in te luiden, maar zag haar pogingen vaak rond de middenlijn stranden. Zo ook in de 32e minuut: Dumfries onderschepte de bal op de rechterhelft van het veld, zette een combinatie op en trok de bal strak voor op oud-N.E.C.’er Paco van Moorsel. Helemaal vrijstaand op de penaltystip kon hij vrij inschieten, waarmee hij de Spartanen naar een voorsprong schoot.

in de tweede helft viel Hyballa weer terug op het 4-3-3 systeem. Buwalda verliet het veld voor Ali Messaoud. Ook Taiwo Awoniyi kwam binnen de lijnen voor Mayi. Met de tactische omzetting lukte het N.E.C. beter om de vrije man te vinden. De Rotterdammers graafden zich terug rondom de eigen zestien. Uit het normale spel creëerde N.E.C. weinig kansen. Met dank aan de vele overtredingen door de Spartanen werden de Nijmegenaren bij vlagen gevaarlijk.

Het laatste kwartier stond vooral in het teken van ‘alles of niets’. Dumic posteerde zich voorin als extra spits en Reagy Ofosu werd ingebracht voor middenvelder Von Haacke. Ondanks het risico dat de ploeg van Hyballa nam, bleef de 2-0 van Sparta uit: onder anderen El Azouzi slaagde er niet in om Delle voor de tweede te passeren. Mede daardoor kon er worden gehoopt op een late gelijkmaker, Ofosu was nog dichtbij, maar de doelman van Sparta hield zijn doel schoon.

Volgende week staat er opnieuw een thuiswedstrijd op het programma, dan is Heracles Almelo de tegenstander in, opnieuw, een belangrijke wedstrijd voor de rood-groen-zwarte brigade.
Voorbereiding Vrijdag 26 juli 2019 Sportpark de Kamp
N.E.C.
19:00
RKC Waalwijk

Stand Keuken Kampioen Divisie