Keuken Kampioen Divisie Play-offs Dinsdag 14 mei 2019, 18:30 Mandemakers Stadion
RKC Waalwijk
3 0
N.E.C.
Voorbeschouwing Ajax - N.E.C.
Na een week van interlandonderbreking begint voor N.E.C. aankomende zondag om 14.30 uur de laatste serie van vijf wedstrijden voor de winterstop. In de Amsterdam ArenA staat de ploeg van Peter Hyballa dan tegenover het Ajax van Peter Bosz, dat momenteel de tweede plek in de Eredivisie bezet.

N.E.C.

Aan een redelijke maand oktober, waar aan de thuiswedstrijden met Feyenoord en Vitesse en de uitwedstrijden met Roda JC en FC Utrecht vijf punten werd overgehouden, hoopte N.E.C. anderhalve week geleden in eigen huis tegen FC Groningen een mooi vervolg te geven. Via Dario Dumić leken de Nijmegenaren zo'n twintig minuten voor het sluiten van de markt ook een flinke stap richting de eerste thuisoverwinning sinds 20 augustus jongstleden te zetten, maar nadat scheidsrechter Ed Janssen het doelpunt van de Deense verdediger had afgekeurd, was het aan de andere kant via Tom van Weert plots wel raak. Ferdi Kadioglu, die een week daarvoor in Utrecht ook al voor en puntendeling had gezorgd, liet het Nijmeegse publiek echter alsnog opveren en bepaalde de eindstand op 1 - 1.

De interlandonderbreking gebruikt Hyballa vervolgens voor een oefenwedstrijd tegen het Duitse SV Hönnepel-Niedermörmter. Op een koud en nat Sportpark Zuid in Groesbeek wist N.E.C. vorige week woensdag niet echt te overtuigen, maar werd uiteindelijk wel afgerekend met de Oosterbuur. Quincy Owusu-Abeyie en André Fomtischow zorgden voor een 2 - 0 zege.

Ajax

In het weekend waarin N.E.C. de punten deelde met FC Groningen deed Ajax dat met AZ. De Amsterdammers, die in de eerste helft amper een vuist wisten te maken in Alkmaar, waren gedurende de gehele tweede helft heer een meester, maar vergaten het duel na de 1 - 2 van Davy Klaasen in het slot te gooien. Zo'n tien minuten voor tijd bepaalde Wout Weghorst, die voor rust ook al voor de openingstreffer had gezorgd, de eindstand op 2 - 2.

Eenzelfde scenario deed zich vorig seizoen in Amsterdam tussen Ajax en N.E.C. reeds voor. Daar waar Ajax, dat op de laatste speeldag in Doetinchem het kampioenschap zou verspelen, de bovenliggende partij was en na de 2 - 1 een aantal goede mogelijkheden kreeg op een uitbreiding van de score, was het uiteindelijk Christian Santos die zijn ploeg destijds, na een magnifieke voorzet van Todd Kane, een punt bracht.
N.E.C. met 5-0 onderuit bij Ajax
N.E.C heeft een flinke tik gekregen op bezoek bij Ajax. Door een uitblinkende Dolberg keek het bij rust al tegen een 3-0 achterstand aan. In de tweede helft was het vooral tegenhouden. Einduitslag: 5-0.

Beide ploegen begonnen wat voorzichtig aan de wedstrijd. In de beginfase hielden de Nijmegenaren dan ook makkelijk stand. Het balbezit was voor Ajax maar verder dan een dreigend schot van Ziyech kwam het niet. Het strijdplan van de Nijmegenaren was duidelijk: compact staan en waar nodig de Amsterdammers pijn doen in de tegenaanval. Dat lukte een aantal keer, maar ook N.E.C. kwam niet verder dan een schotje in de handen van Onana.

Bij de eerste ‘echte’ kans voor de Ajacieden was het meteen raak. Na een pass van Schöne controleerde Dolberg de bal uitstekend en schoot hij de bal hard boven Delle in de touwen. De ploeg van Hyballa drong meteen aan tot de gelijkmaker. Een prachtig schot van Mohammed Rayhi leek fraai in de rechterbovenhoek te belanden, helaas was dat tot verbazing van diezelfde Rayhi gezichtsbedrog. Niet veel later kwam er een gigantische kans voor N.E.C. Na een prachtig uitgespeelde counter stuitte Mayi op de sluitpost van Ajax.

Het gevaar van N.E.C. gaf de aanhang wat hoop, maar die werd snel in de kiem gesmoord toen de  Deense spits van Ajax voor zijn tweede van de middag tekende: helemaal vrij staand op de zestien schoof hij de bal koelbloedig achter Delle. De jonge Dolberg maakte het feestje voor de Amsterdammers compleet toen hij in de 37e minuut de 3-0 op het scorebord zette en zijn eerste hattrick voor Ajax kon noteren.

De tweede helft was het eenrichtingsverkeer. Na een lange combinatie van de Amsterdammers leek Dolberg zijn lijn van de eerste helft door te zetten. Gelukkig voor N.E.C. stond het vizier van hem de tweede helft niet meer op scherp. Tien minuten na rust vielen er twee snelle treffers voor de ploeg van Peter Bosz. Na een dribbel vanaf de rechterkant verzilverde Traoré zijn eigen actie met een doelpunt. Twee minuten later was het voormalig N.E.C-speler Lasse Schöne die de bal met een curve in het doel schoot.

Na de 5-0 besloot Peter Hyballa het goudhaantje van de afgelopen weken uit het veld te halen. Met de wissel Buwalda voor Kadioglu werd erop ingespeeld om de schade te beperken. Dat lukte, een paar keer werd de doelman van N.E.C. nog aan het werk gezet, maar een monsterscore voor de Amsterdammers bleef uit.

Volgende week zaterdag krijgt N.E.C. de kans zich te revancheren, dan komt FC Twente op bezoek in het Goffertstadion.

Stand Keuken Kampioen Divisie
4 Den Bosch 63
5 Go Ahead 63
6 TOP Oss 62
7 Almere 62
8 RKC 59
9 NEC 58
10 Cambuur 58
11 Jong Ajax 56
12 MVV Maastr. 54
13 Roda JC 53