Eredivisie Zondag 17 april 2016, 15:30 Goffertstadion
N.E.C.
2 1
SC Cambuur
N.E.C. naar zevende plaats na zege op Cambuur
N.E.C. deed dit weekend goede zaken voor een plek in de play-offs. Waar concurrenten punten verspeelden, hielden de Nijmegenaren tegen Cambuur de punten in het Goffertstadion. Voor de Nijmegenaren waren Christian Santos en Mihai Roman trefzeker. Namens Cambuur bracht Jerge Hoefdraad een kwartier voor het tijd de spanning terug in de wedstrijd. Ondanks een Fries slotoffensief bleef N.E.C. relatief eenvoudig overeind. Met de overwinning stijgt N.E.C. naar de zevende plek, een positie die aan het einde van het seizoen recht geeft op deelname aan play-offs voor Europees voetbal.

Ernest Faber koos, na het experiment met vijf verdedigers in Utrecht, weer voor een vertrouwde 4-3-3 opstelling. Door de blessure van Rens van Eijden werd het centrale duo voor doelman Brad Jones gevormd door Wojciech Golla en Dario Dumiç. Op de backposities stonden met Todd Kane en Lucas Woudenberg de vertrouwde namen geposteerd. Op het middenveld speelden Janio Bikel en Gregor Breinburg in de rug van spelmaker Navarone Foor. In de spits keerde Christian Santos terug. Hij werd op de flanken ondersteund door Marcel Appiah (rechts) en Anthony Limbombe (links).

Cambuur zette de eerste minuten brutaal druk op de Nijmeegse defensie. Dat leidde tot een aantal hoekschoppen, maar niet tot uitgespeelde kansen. N.E.C. liet de Friezen uitrazen en kwam zelf in de tegenstoot tot enkele mogelijkheden. Zo zorgde al in de zevende minuut de opstomende Todd Kane voor gevaar. Zijn voorzet bereikte Santos, maar de Duitse Venezolaan had zijn vizier nog niet op scherp en kon de bal niet goed mikken. Na een kwartier was het wel gedaan met de dadendrang van Cambuur en kwam N.E.C. wat beter in het spel. Dat resulteerde in de eerste echte redding van Cambuur-doelman Nienhuis: hij moest in actie komen nadat Foor met een handige actie zichzelf vrijspeelde vanaf links en ruimte maakte voor het schot. Zijn schot miste echter kracht en precisie. Ook Dumiç kwam uit een hoekschop dichtbij de openingstreffer, maar zijn kopbal ging rakelings naast. Terwijl een flinke hagelbui de Goffer teisterde, kwam ook Cambuur tot een aantal mogelijkheden. Zo kopte spits Martijn Barto voorlangs en wist Hoefdraad twee kansen niet te benutten. Doordat ook Santos kort voor rust het doel niet wist te vinden na een mooie actie van Limbombe, gingen beide partijen rusten met een 0-0 stand op het scorebord.

Hoewel Cambuur met Kevin van Veen een extra spits in het veld bracht, was het N.E.C. dat flitsend uit de startblokken kwam. Na een goede aanval over links stuitte eerst Santos nog op Nienhuis. Foor lette echter goed op en was er bij de kippen bij om de rebound, via de knie van Santos, binnen te tikken: 1-0! Faber bracht kort na de treffer met Mihai Roman ook een extra aanvaller in het veld. Janio Bikel moest voor hem het veld ruimen, waardoor Roman en Santos samen voorop kwamen te spelen en Appiah, Foor, Breinburg en Limbombe een viermansmiddenveld vormden. Het bleek een gelukkige wissel: N.E.C. hield het betere van het spel en uitgerekend invaller Roman mocht het veldoverwicht bekronen met de 2-0: de Roemeen maakte met een individuele ruimte knap ruimte voor een schot. Uit de draai prikte hij zijn eerste Nijmeegse doelpunt met links in de lange hoek en verdubbelde hij de marge voor N.E.C.

Met de 2-0 leek de wedstrijd als een nachtkaars te doven. Faber gunde ook N.E.C.-icoon Jeffrey Leiwakabessy nog een kwartier speeltijd. De linksachter verving Lucas Woudenberg. Uit het niets kwam Cambuur echter terug in de wedstrijd. Alle N.E.C.-verdedigers waren zo ondersteboven van de niet-hinderlijk buitenspel lopende Van Veen, dat ze Hoefdraad totaal uit het oog verloren. Die maakte dankbaar gebruik van de niet te missen mogelijkheid en bracht de Friezen terug in de wedstrijd. Faber koos er daarop toch voor het middenveld te versterken door Mikael Dyrestam te brengen voor Limbombe. Cambuur bleef druk zetten en kwam uit hoekschoppen nog een aantal malen gevaarlijk dicht in de buurt van het doel van Jones. Zo was PSV-huurling Rai Vloet – inderdaad, de zoon van – dichtbij de gelijkmaker.  Zover kwam het echter niet, waardoor N.E.C. na het laatste fluitje van scheidsrechter Siemen Mulder de drie punten in Nijmegen hield. Daarmee passeren de Nijmegenaren PEC Zwolle en Vitesse. Komende woensdag, als N.E.C. op bezoek gaat in Zwolle, krijgen de manschappen van Faber de kans om die voorsprong verder te vergroten. Als dat lukt, dan komen de play-offs voor Europees voetbal wel heel dichtbij voor de promovendus.

In Person Man of the Match: Gregor Breinburg
Eredivisie Zondag 28 april 2024 Goffertstadion
N.E.C.
12:15
AZ

Stand Eredivisie
1 PSV 84
2 Feyenoord 75
3 FC Twente 63
4 AZ 55
5 Ajax 49
6 NEC 47
7 FC Utrecht 45
8 Go Ahead 42
9 Sparta R'dam 40
10 Heerenveen 36