Eredivisie Vrijdag 9 februari 2024, 20:00 Mandemakers stadion
RKC Waalwijk
2 0
Voorbeschouwing RKC Waalwijk - N.E.C.

Het zijn mooie tijden voor supporters van N.E.C. De club staat op een keurige zevende plaats in de Eredivisie, kwalificeerde zich afgelopen dinsdag voor de halve finale in het toernooi om de TOTO KNVB Beker en verloor al elf duels op rij niet. Vanavond gaat de ploeg van Rogier Meijer in Waalwijk proberen een volgend hoofdstuk aan het succesverhaal toe te voegen.

In Waalwijk gaat N.E.C. om 20.00 uur de strijd aan met RKC Waalwijk, de nummer 16 van de ranglijst. De Brabanders beleven niet het seizoen waar ze vooraf op hoopten. De ploeg van trainer Henk Fräser komt moeilijk tot scoren (18 treffers in 20 wedstrijden) en houdt op dit moment alleen FC Volendam en Vitesse - allebei op drie punten afstand - onder zich.

N.E.C. gaat het scoren dit seizoen juist goed af. Alleen in de uitwedstrijd tegen PSV kwam de Nijmeegse equipe niet tot scoren en die wedstrijd dateert alweer van 16 september vorig jaar. In de vijftien wedstrijden die volgden op het duel in Eindhoven wist N.E.C. telkens het vijandelijke doel te vinden. Als dat vanavond in Waalwijk weer gebeurt, dan evenaart de ploeg daarmee het clubrecord uit 2012.

In Nijmegen wist N.E.C. dit seizoen met 3-0 te winnen van RKC. De Nijmegenaren leidden lang met 1-0 door een treffer van Magnus Mattsson, die uiteindelijk in de 90e minuut de score zelf ook verdubbelde. In de 95e minuut deed Rober González tot slot ook nog een duit in het zakje.

Afgelopen seizoen won N.E.C. met 1-3 in Waalwijk. De doelpuntenmakers van toen zijn er inmiddels niet meer bij: Oussama Tannane (2x) en Elayis Tavsan zetten N.E.C. al in de eerste helft op een ruime voorsprong. Vurnon Anita deed na rust nog iets terug voor de geelblauwen.

RKC heeft al acht wedstrijden op rij niet gewonnen en zal er veel voor over hebben om daar aan het begin van het carnavalsweekend verandering in te brengen. De ploeg zal het dan beter moeten doen dan vorig weekend, toen met 3-0 verloren werd bij FC Twente.

Rogier Meijer heeft geen enkele reden om te tornen aan zijn opstelling van de laatste weken. Het enige verschil met de wedstrijd van afgelopen dinsdag is dat Jasper Cillessen het Nijmeegse doel weer zal verdedigen, waar Robin Roefs dat in de bekerwedstrijd tegen ADO Den Haag deed.

Scheidsrechter Jeroen Manschot heeft vanavond de leiding in handen en wordt geassisteerd door assistenten Rens Bleumink en Luc de Koning. De wedstrijd begint om 20.00 uur en is in zijn geheel te bekijken op ESPN 2.

N.E.C. onderuit op bezoek bij RKC Waalwijk

Voor N.E.C. is vrijdagavond een einde gekomen aan de reeks ongeslagen wedstrijden. In het Mandemakers stadion ging de Nijmeegse driekleur kansloos onderuit met 2-0.

N.E.C. kende een dramatische start van het duel in Brabant. Al na zeven minuten werkte spits David Min een afgemeten voorzet van dichtbij tegen de touwen. De Nijmegenaren beklaagden zich bij scheidsrechter Jeroen Manschot en met recht: de vrije trap waaruit het doelpunt viel was bijzonder dubieus.

Dubbelslag

Minder dubieus was de strafschop die Manschot tien minuten later toekende aan de thuisploeg, al had hij daar wel de hulp van de videoscheidsrechter voor nodig. Jasper Cillessen keerde de strafschop van Dario van den Buijs in eerste instantie. Te vroeg inlopen van Calvin Verdonk werd echter bestraft en de tweede poging werd wel benut door Min: 2-0.

De vroege dubbelslag deed N.E.C. veel pijn, want enkel Tjaronn Chery wist in de eerste helft gevaar te stichten. Met na rust de verse krachten van Sylla Sow en Rober González in de gelederen werd N.E.C. wel wat sterker, maar serieuze mogelijkheden bleven uit. Nota bene RKC was de ploeg die nog het meest dichtbij kwam, ware het niet dat Cillessen meermaals alert reageerde.

Voor N.E.C. is de nederlaag na een hele sterke reeks wedstrijden een flinke deceptie. De Nijmegenaren komen zondag weer in actie: dan staat een bezoek aan Ajax op het programma (zondag 14.30 uur).