Voorbereiding Zaterdag 20 juli 2019, 12:00 Only Friends Sportcentre
Almere City FC
2 2
N.E.C.
Voorbeschouwing N.E.C. - Ajax
Het zijn drukke tijden voor de selectie van N.E.C. Zaterdag staat alweer de derde wedstrijd in zeven dagen tijd op het programma. Na de 2-1 nederlaag in Arnhem en het 2-0 verlies in Groningen, is nu Ajax de tegenstander. Op papier niet de makkelijkste uitdaging en dus zal het een hels karwei worden om de neerwaartse spiraal van de laatste weken te doorbreken.

De Amsterdammers hebben op hun beurt een prima week achter de rug, met een overtuigende zege op Feyenoord op zondag en een midweekse 4-1 overwinning tegen AZ. Bovendien zal Ajax alles op alles willen zetten om Feyenoord te blijven volgen in de titelrace. In het team van trainer Peter Bosz vinden we één speler met een N.E.C.-verleden terug: Lasse Schöne. De Deense middenvelder speelt alweer sinds 2012 voor de Amsterdammers en is van ideale twaalfde man uitgegroeid tot een heel belangrijke schakel in het elftal.

De laatste keer dat N.E.C. in eigen huis een goed resultaat boekte tegen Ajax was in 2008. In januari van dat jaar werd het namelijk 1-1, na doelpunten van Jeremain Lens en Klaas-Jan Huntelaar. De edities die daarop volgden werden allemaal verloren. Opvallend genoeg deed N.E.C. het de afgelopen twee seizoenen in Amsterdam juist wél goed. Dit jaar werd ruim (5-0) verloren, maar de twee jaargangen daarvoor werd het in de Amsterdam Arena 2-2.

Aan N.E.C. nu de taak om ook in Nijmegen een goed resultaat te boeken tegen de hoofdstedelingen. De punten zijn namelijk hard nodig nu de gevreesde ‘streep’ op de ranglijst steeds dichterbij komt en de ploegen onderin punten aan het sprokkelen zijn. Tegen Ajax zal het nog altijd moeten gebeuren zonder Mikael Dyrestam en Robin Buwalda, die nog geblesseerd zijn. Wojciech Golla keert terug van een schorsing en zal naar verwachting zijn plekje in de achterhoede weer innemen.

Het is van levensbelang dat ook N.E.C. weer punten gaat sprokkelen en in die strijd kan het de steun van het Nijmeegse publiek uiteraard goed gebruiken. Na de wedstrijd tegen Ajax staan nog maar vier wedstrijden op het programma. Mouwen opstropen en knokken dus, om te beginnen tegen Ajax!
Ruime nederlaag tegen Ajax: 1-5
In het Goffertstadion ontving N.E.C. vanavond de nummer twee van de Eredivisie; Ajax. Na tien nederlagen uit de laatste elf wedstrijden is elk punt welkom, maar met een tegenstander die nog volop in de strijd is om het landskampioenschap, gingen de Nijmegenaren een lastige avond tegemoet. Zo lang mogelijk de nul houden, moet Peter Hyballa gedacht hebben en hopen op een succesvolle uitbraak van de snelle voorhoede.

Niets was echter minder waar. N.E.C. begon totaal ongeïnspireerd aan het duel en keek na slechts zeven minuten al tegen een 0-2 achterstand aan. Tweemaal stond jongeling Neres aan de basis van de goal. Na een scherpe voorzet gleed Wojciech Golla al na vier minuten de bal achter zijn eigen doelman. Niet veel later was het Janio Bikel die balverlies leed op het middenveld, waarna de jonge Braziliaan ditmaal zelf kon afronden. Een enorme afslachting lag in het verschiet, zeker omdat N.E.C. totaal geen tekenen van verbetering liet zien.

De 0-3, na iets meer dan een half uur spelen, was er een om in te lijsten. Ajax voetbalde zichzelf in rap tempo richting het doel van Delle, Traoré draait zichzelf knap vrij en schiet beheerst langs Delle. Met de tussenstanden op de andere velden werd de avond voor N.E.C. vervelender en vervelender. Dat het ‘slechts’ 0-3 stond met rust, was vooral te danken aan een paar puike reddingen van Joris Delle.

De tweede helft werd gestart met Ferdi Kadioglu, die de plaats van Sturing innam. N.E.C. startte furieus aan het tweede bedrijf. Duels werden weer gewonnen, passjes kwamen weer aan en zowaar onstonden daar de eerste grote kansen voor het doel van Onana. Na een geweldige diepe bal van Rayhi was het Kadioglu die alleen op de doelman af kon. En als Kadioglu scoort, doet hij dat het liefst op fenomenale wijze, zo ook vanavond. Na een hoge lob, daalde de bal met zo’n hoge snelheid dat hij precies in het doel viel. Joël Veltman kon er net niet meer bij.

Even voelden de spelers van Hyballa dat er wellicht nog iets te halen viel tegen de ploeg uit Amsterdam, maar die droom vervloog snel toen opnieuw Traoré de bal langs Delle schoot. De oud-speler van Vitesse stelde de Amsterdamse zege veilig, waarna Peter Bosz hem naar de kant haalde. N.E.C. kwam er bij vlagen nog alleraardigst uit, met onder meer een geweldige kans voor Rayhi. Na een schitterende solo kon hij net niet afronden.

De avond werd helaas nog erger voor N.E.C. toen Hakim Ziyech er ook nog 1-5 van maakte. Na een prachtige solo door het midden, punterde hij de bal in het doel en bekroonde daarmee zijn goede wedstrijd met een goal.

Met nog slechts vier wedstrijden te gaan, staat N.E.C. nu onder de gevreesde streep. Met het aankomende programma wordt het nog een hele klus om weer boven die streep te geraken. De eerstvolgende thuiswedstrijd, over twee weken tegen Excelsior, lijkt een beslissende wedstrijd te worden. Maar eerst volgende week naar Enschede. Met de actie “Massaal naar Enschede” zal de selectie zich gesteund voelen in de strijd tegen degradatie.

 
Voorbereiding Vrijdag 26 juli 2019 Sportpark de Kamp
N.E.C.
19:00
RKC Waalwijk

Stand Keuken Kampioen Divisie