KNVB Beker Dinsdag 27 februari 2024, 20:00 Cambuur Stadion
SC Cambuur
1 2
N.E.C.
Voorbeschouwing SC Cambuur - N.E.C.

Vanavond om 20.00 uur begint dan eindelijk de wedstrijd waar in Nijmegen en omstreken al naar werd uitgekeken sinds de winst op ADO Den Haag, in de kwartfinale van het toernooi om de KNVB-beker. In Leeuwarden gaat N.E.C. met SC Cambuur de strijd aan om een plek in de finale van de TOTO KNVB Beker!

N.E.C. reist met een goed gevoel af naar Friesland voor deze wedstrijd van de waarheid. De ploeg van Rogier Meijer won afgelopen zaterdag met 2-0 van Sparta, door schitterende doelpunten van Dirk Proper en Calvin Verdonk. De blessure van Dirk Proper zorgde nog wel voor teleurstelling op een verder heel mooie avond voor rood, groen en zwart.

SC Cambuur kende een minder fraaie generale repetitie. De ploeg van trainer Henk de Jong ging met 2-0 onderuit tegen FC Emmen, dat daarvoor al negen keer op rij niet had weten te winnen. Vorige week maandag boekten de Friezen wel een knappe 1-2 overwinning bij NAC Breda, dankzij twee treffers van spits Roberts Uldrikis.

In het bekertoernooi ging het Cambuur Leeuwarden tot dusverre voor de wind, al had het niet veel gescheeld of de ploeg van Henk de Jong was in de achtste finale al uitgeschakeld. Het duurde tot in de blessuretijd van de verlenging, maar toen werkte Michael Breij dan toch de 4-3 binnen en eindigde het bekersprookje van stuntploeg Hercules. Een ronde later wisten de Friezen een stuk makkelijker af te rekenen met Vitesse (3-1). Verder werden MVV en FC Dordrecht door Cambuur uitgeschakeld.

Leuke toevalligheid: mocht Cambuur vanavond onverhoopt winnen van N.E.C., dan is het voor het eerst sinds 1994 dat een club uit de Keuken Kampioen Divisie (toen nog Eerste Divisie) de finale van het bekertoernooi haalt. Het was uitgerekend N.E.C. dat toen het kunststukje flikte door Ajax in Amsterdam met 2-1 te verslaan.

Vanavond gaat N.E.C. in Leeuwarden proberen voor de vijfde keer in de clubhistorie de finale van het bekertoernooi te bereiken. Dat gaat de ploeg doen met een nagenoeg complete selectie, al ontbreekt dus wel de zaterdag uitgevallen Dirk Proper.

Hoe N.E.C. het verder gaat invullen is op het moment van schrijven nog niet bekend. Henk de Jong lichtte al wel een tipje van de sluier op over het plan dat hij gesmeed heeft om het N.E.C. lastig te maken: vol erop klappen, zo luidt het devies van de oefenmeester. “Meteen vanaf de eerste minuut de lange bal naar voren, het publiek erachter krijgen en zorgen dat het gaat spoken”, aldus De Jong tegenover de Leeuwarder Courant. Aan N.E.C. dus de taak zich te wapenen tegen het Friese opportunisme.

N.E.C zal gewoon het eigen spelletje willen spelen en als dat lukt zoals in de eerste helft tegen Sparta, dan moet het helemaal goedkomen op het Friese kunstgras. Rogier Meijer zal niemand hoeven te motiveren om (minimaal) 90 minuten lang alles te geven met dat ene doel in het achterhoofd: de bekerfinale op 21 april!

De wedstrijd in het Cambuur Stadion begint om 20.00 uur en wordt geleid door scheidsrechter Sander van der Eijk. Wie niet tussen de gelukkige 400 supporters in het uitvak staat, kan de wedstrijd in zijn geheel zien op het open kanaal van ESPN.

Door Teun van Thiel

N.E.C. NAAR TOTO KNVB BEKERFINALE IN DE KUIP!

N.E.C. heeft dinsdagavond de finale van de TOTO KNVB Beker bereikt! Op bezoek bij SC Cambuur sloegen de mannen van Rogier Meijer in verlenging toe. Kodai Sano schoot de Nijmeegse club met de 1-2 in de 99ste minuut naar de bekerfinale in De Kuip.

Een grote vuurwerkshow was het startsignaal van de heerlijke bekeravond in Leeuwarden. De grote belangen waren duidelijk zichtbaar bij beide ploegen in een slordige openingsfase. Na een kwartier spelen kwam N.E.C. voor het eerst in de buurt van het doel van Yannick van Osch. De doelman van SC Cambuur moest reddend optreden op een schot van Koki Ogawa, maar had geen antwoord op een afstandsknal van Sontje Hansen, ware het niet dat de poging van de buitenspeler op de lat belandde.

De ploeg van trainer Henk de Jong, tot dan toe nog niet gevaarlijk geweest, sloeg vervolgens in de omschakeling genadeloos toe. Fedde de Jong kopte een voorzet door naar spits Roberts Uldrikis, die de bal op zijn beurt tegen de touwen knikte. Het spelbeeld bleef onveranderd: het duel speelde zich af op de helft van de thuisploeg zonder dat N.E.C. echt tot grote kansen kwam.

De tweede helft tapte de ploeg van Rogier Meijer uit een ander vaatje. Het eerste kwartier na rust regende het, naast enkele vliegende vuurpijlen, kansen voor N.E.C. Bart van Rooij en Philippe Sandler probeerden het met pogingen van afstand, Kodai Sano en Bram Nuytinck waren beiden dichtbij met een kopbal.

In de 60ste minuut kwamen de Nijmegenaren verdiend op gelijke hoogte. Koki Ogawa rondde een hoekschop van Tjaronn Chery vakkundig af. N.E.C. nam gas terug en mocht Cillessen danken dat er een verlenging uit het vuur werd gesleept. De doelman had een fantastische redding in huis op een kopbal van Milan Smit in de slotminuut.

Het was uitblinker Sano die de ban brak in het eerste deel van de verlenging. De Japanner rondde fraai af na uitstekend voorbereidend werk van de ingevallen Yvandro Borges Sanches. De spanning was om te snijden in het slot van de halve finale, maar ook met verse krachten bracht de ploeg uit Leeuwarden doelman Jasper Cillessen niet in de problemen.

Dankzij de nu al historische 1-2 overwinning op SC Cambuur mag N.E.C. voor het eerst sinds het jaar 2000 afreizen naar Rotterdam voor de TOTO KNVB Bekerfinale. De tegenstander op zondag 21 april is de winnaar van de andere halve finale tussen Feyenoord en FC Groningen, welke donderdag wordt gespeeld.

Scoreverloop

24. Roberts Uldrikis 1-0
60. Koki Ogawa 1-1
99. Kodai Sano 1-2

Opstelling N.E.C: Cillessen; Van Rooij, Sandler, Nuytinck (102. Sow), Verdonk; Hoedemakers (91. Schöne), Chery, Sano; Hansen (71. Baas), Koki, González (91. Yvandro)

KNVB Beker Zondag 21 april 2024 Feijenoord Stadion 'De Kuip'
Feyenoord
18:00
N.E.C.

Stand Eredivisie
1 PSV 81
2 Feyenoord 72
3 FC Twente 60
4 AZ 55
5 Ajax 48
6 NEC 47
7 FC Utrecht 45
8 Go Ahead 42
9 Sparta R'dam 40
10 Heerenveen 36