Eredivisie Zondag 15 januari 2017, 16:45 Koning Willem II Stadion
Willem II
0 1
N.E.C.
Voorbeschouwing Willem II - N.E.C.
Na precies vier weken winterstop staat voor ons N.E.C. aankomende zondag de hervatting van de Eredivisie op het programma. De ploeg van Peter Hyballa reist hiervoor af naar Tilburg, waar Willem II de tegenstander zal zijn. In deze voorbeschouwing lees je meer over deze eerste uitwedstrijd van 2017.

N.E.C.

Net als de twee seizoenen hiervoor gebruikte N.E.C. de winterse onderbreking voor een trainingskamp in Marbella, waar het naast veel intensieve trainingen twee oefenwedstrijden inlaste om weer in het ritme te komen. De eerste van die twee was tegen Sparta Rotterdam en werd vandaag precies een week gelden gespeeld. In het plaatsje Estepona bleken de Kasteelheren na negentig minuten met 1 - 3 te sterk voor onze manschappen. Julian von Haacke leek kort na rust met de 1 - 2 nog wel de spanning terug te brengen in de wedstrijd en N.E.C. kreeg in het vervolg ook nog de nodige kansen om op gelijke hoogte te komen, maar uiteindelijk bracht Loris Brogno vlak voor het sluiten van de markt de beslissing in het voordeel van de Rotterdammers.

Drie dagen later stond N.E.C., dit keer wel in Marbella, tegenover PEC Zwolle, waarvan eveneens werd verloren: 1 - 2. Vanaf de strafschopstip had aanvoerder Gregor Breinburg zijn ploeg kort na de rust nog op 1 - 1 gebracht, maar nu was het Queensy Menig die voor een Nijmeegse nederlaag zorgde. Desondanks werd achteraf met tevreden gevoelens teruggekeken op het trainingskamp, waarbij eens te meer is gebleken dat de sfeer binnen de selectie uitstekend is en waarin een goede basis is gelegd voor de tweede seizoenshelft. Het treffen met Willem II van aanstaande zondag zal daarvan hopelijk het eerste resultaat gaan laten zien. Daarbij weet N.E.C. zich in ieder geval gesteund door op z'n minst 500 Nijmeegse supporters.

Willem II

Ook Willem II sloeg zijn tenten voor het winterse trainingskamp op onder de Spaanse zon, en wel in het plaatsje Oliva, gelegen tussen Alicante en Valencia. Aldaar verbleef de ploeg van Erwin van de Looi precies zeven dagen en oefende het, net als het jaar daarvoor, tegen AA Gent. Na 120 minuten spelen bleken de Tilburgers met 3 - 1 te sterke voor de Belgisch kampioen van het seizoen 2014-2015. Onder andere tot scoren kwam Fran Sol. De geboren Madrileen kwam in zijn eerste vijftien Eredivisieduels voor de Tricolores al zeven keer tot scoren en is daarmee de onbetwiste lijstaanvoerder als het gaat om doelpuntenmakers.

Op 25 september jongstleden lukte het hem en zijn ploeggenoten in Nijmegen echter niet tot scoren te komen, maar omdat datzelfde gold voor N.E.C. eindigde het eerdere treffen tussen beiden in een bloedeloze 0 - 0. Net zo min doelpuntrijk waren de twee keren dat beide ploegen vorig seizoen tegenover elkaar stonden. Destijds was N.E.C. zowel in Tilburg als in het eigen vertrouwde Nijmegen met 1 - 0 te sterk voor Willem II.

Dat de onderlinge krachtsverschillen klein zijn, blijkt evenzeer uit het aantal behaalde punten vóór de winterstop. Zowel N.E.C. als Willem II behaalde voor de winterstop 19 punten en daarmee beslaan ze een gedeelde elfde plek. De Tilburgse formatie kan echter een net wat beter (-7 tegenover -10) doelsaldo overleggen. Een spannende wedstrijd lijkt dus in het verschiet te liggen.
N.E.C. wint belangrijke wedstrijd met 0-1 van Willem II
Na precies vier weken winterstop sloot N.E.C. zondagmiddag om 16.45 uur de eerste speelronde van 2017 af. Dat deed de ploeg in Tilburg, tijdens de uitwedstrijd tegen Willem II. In het Koning Willem II stadion werd het 0-1 met een ruststand van 0-0. Doelpuntenmaker was Jay-Roy Grot.

Een felle openingsfase in Tilburg waar Mohamed Rayhi al in de eerste minuut een schot op het doel van de tricolores lost, maar doelman Lamprou kan makkelijk opvangen. Kort daarna countert Willem II en is er het eerste gevaar voor hen met een volley net buiten het zestienmetergebied. N.E.C. dringt aan in de eerste vijf minuten en versiert twee inworpen ter hoogte van de zestien van Willem II, die Jay-Roy Grot zo ver mogelijk in het strafschopgebied probeert te gooien. Uit de tweede poging volgt een afstandsschot uit de tweede lijn van André Fomitschow, maar weer staat Lamprou goed.

N.E.C. blijft druk zetten, wat na een klein kwartier spelen mooi balbezit oplevert. Nadat Von Haacke, Rayhi en Mayi goed druk zetten op keeper Lamprou kan Breinburg opvangen, het schot van Rayhi wat volgt levert echter geen doelpoging op. Later probeert ook Breinburg zelf het nog van afstand. Bij 20 minuten spelen is het weer bijna raak voor N.E.C. maar een één-tweetje tussen Rayhi en Grot eindigt net niet in een voorsprong.

Rommelige eerste helft

Vijf minuten later valt het doelpunt bijna bij de thuisploeg als Croux binnendoor kan komen bij Fomitschow. Joris Delle staat echter goed op te letten en brengt redding. Kort daarna is het Haye met een schot, maar weer staat Delle paraat. Na een vermakelijk eerste half uur is het de beurt weer aan N.E.C. als Grot vanaf links opkomt maar Lamprou keert zijn schot over de achterlijn. De Nijmegenaren zijn de aanvallende ploeg maar Willem II wordt met regelmaat gevaarlijk uit de counter. Met nog een kleine minuten te gaan in de eerste helft dreigt het bijna mis te gaan en lijkt de 1-0 te vallen uit een scrimmage voor het doel van Delle, maar weer werkt N.E.C. weg. Beide ploegen zoeken na een rommelige maar vermakelijke eerste helft met kansen over en weer met een 0-0 stand de kleedkamers op.

Debuut Jordan Larsson

Beide teams beginnen ongewijzigd aan de tweede helft, maar Willem II is de ploeg die sterker uit de rust komt. N.E.C. is de aanvallende vorm uit de eerste helft kwijt en is vooral bezig met van eigen helft af komen. In de 58ste minuut spelen krijgt Willem II een vrije trap op zo’n 18 meter, Croux vuurt de bal echter recht op doelman Delle af. Na een uur spelen grijpt Peter Hyballa in: Ferdi Kadioglu en debutant Jordan Larsson komen het veld in voor respectievelijk Janio Bikel en Kévin Mayi. In de 64ste minuut weer eens gevaar van Nijmeegse zijde, een strakke voorzet van Dyrestam kan Lamprou maar net van de grond af rapen. Later probeert Kadioglu het met een schot op doel in de korte hoek, maar ook Willem II blijft zoeken naar de openingstreffer, vanuit een corner is het bijna raak voor de Tilburgers met een schot uit de draai van Falkenburg.

Voor de vierde keer op rij Grot

De grootste kans voor N.E.C. was misschien wel in 74ste minuut, toen Rayhi de bal van Kostas Lamprou onderschepte maar met zijn rug naar het doel toe kreeg hij zijn hak niet lekker tegen de bal aan. Kort daarna is het dan wel raak voor N.E.C.: Kadioglu en Grot combineren tot een mooi één-tweetje en uit de draai schiet Grot knap binnen: 0-1! Daarmee maakte Grot het vierde doelpunt achtereenvolgens in zijn laatste vier competitiewedstrijd.

Wat volgt is een bloedstollende en chaotische eindfase waarin Willem II alles op alles zet om de gelijkmaker te maken. Dat levert wat spannende momenten op in de zestien van N.E.C., maar de ploeg toont karakter en sleept de oh-zo belangrijke driepunter uit het vuur. Daarmee klimmen we naar de tiende plek op de ranglijst. Zaterdag wacht Roda JC als we voor het eerst in 2017 weer in het Goffertstadion spelen.

Stand Keuken Kampioen Divisie
4 Den Bosch 63
5 Go Ahead 63
6 TOP Oss 62
7 Almere 62
8 RKC 59
9 NEC 58
10 Cambuur 58
11 Jong Ajax 56
12 MVV Maastr. 54
13 Roda JC 53