Wedstrijdverslag

Bitter verlies voor Nijmegenaren tegen Almere

Voorbeschouwing N.E.C. - Almere City FC

Na twee nederlagen op rij is de titel in de tweede periode buiten bereik, dus rond de thuiswedstrijd tegen Almere City zal het vizier weer vooral op de reguliere ranglijst gericht zijn. Door de nederlagen heeft N.E.C. een kleine buiteling gemaakt naar de achtste plek op de ranglijst, dus een overwinning zou uiteraard heel welkom zijn.

Almere City staat op de elfde plaats met twee punten minder dan N.E.C. en won afgelopen vrijdag met 3-0 van Top Oss. De drie wedstrijden daarvoor – tegen FC Den Bosch, SC Cambuur en Jong Utrecht – gingen stuk voor stuk verloren. Nog een wedstrijd eerder werd juist knap met 1-0 gewonnen van NAC Breda. Het is tekenend voor de ploeg van trainer Ole Tobiasen, waar het dit seizoen alle kanten mee op kan.

Vorig seizoen was de thuiswedstrijd tegen Almere City een wedstrijd waarin N.E.C. stevig uithaalde. Door twee doelpunten van Jonathan Okita en een treffer van Mathias Bossaerts was het bij rust al 3-0. Na de pauze schroefden Jordy Bruijn en Mathias Bossaerts de score op tot 5-0. In Nijmegen en omstreken zullen ze vanavond met een kleinere overwinning ook best genoegen nemen. Het zou een langere serie nederlagen voorkomen en tevens zorgen dat N.E.C. zich weer wat steviger nestelt in het linkerrijtje.

Bij Almere City zien we twee spelers terug die eerder uitkwamen voor N.E.C. Onder de lat van de Flevolanders is steevast een plekje ingeruimd voor doelman Joshua Smits, terwijl ook Youri Loen iedere week deel uitmaakt van de elf namen op het wedstrijdformulier. Josef Kvida en Tom Overtoom hebben juist een sportief verleden in Almere.

Op het moment van schrijven is nog niet bekend of er ten opzichte van de verloren wedstrijd tegen Excelsior wijzigingen in de opstelling worden doorgevoerd. Laten we in ieder geval hopen dat op deze vrijdag de dertiende blijkt dat in het verleden behaalde resultaten nu eens wél een garantie zijn voor succes. Dan moet het namelijk helemaal goed komen: Almere City wist in onze bloedkuul namelijk nog nooit met drie punten aan de haal te gaan. Laten we dat vooral zo houden!

95' De wedstrijd is afgelopen
90' Gele kaart Zian Flemming
88' James Efmorfidis wordt gewisseld voor Neik Vossebelt
82' Bas Kuipers wordt gewisseld voor Randy Wolters
79' Gele kaart Dirk Proper
79' Thomas Verheydt wordt gewisseld voor Torino Hunte
73' GOAL: Thomas Verheydt maakt de 2-3
72' GOAL: Josef Kvida maakt de 2-2 (Assist door Jellert van Landschoot)
70' Ricardo Kip wordt gewisseld voor Anass Ahannach
67' Mart Dijkstra wordt gewisseld voor Dirk Proper
65' GOAL (ed): Radinio Balker maakt de 1-2
34' GOAL: Ricardo Kip maakt de 0-2
33' Tom Overtoom wordt gewisseld voor Jellert van Landschoot
23' GOAL: James Efmorfidis maakt de 0-1

32 Ezra Hoogenboom

In de laatste thuiswedstrijd van 2019, speelde N.E.C. haar voorlaatste wedstrijd voor de winterstop tegen Almere City FC. Voor de Nijmegenaren telde maar een ding: de sportieve malaise doorbreken van de laatste drie wedstrijden.

Anthony Musaba werd na vier minuten speeltijd het zestienmetergebied ingestuurd met een bal de diepte in. Ondanks de vrije schietkans, kreeg Musaba de bal niet onder controle waardoor de kans strandde. Twee minuten later poogde de andere vleugelaanvaller, Jonathan Okita, het vanaf linkerkant. Nadat de geboren Duitser geen teamgenoot vrij zag staan, schoot hij hard vanaf stand op goal- in de handen van Almere-keeper (en oud-N.E.C’er) Joshua Smits.

De opvallendste naam in de basisopstelling van N.E.C. was Tom Overtoom die een prima indruk maakte na tien minuten voetbal. De middenvelder veroverde de bal op het middenveld met een getimede tackel, waarop hij Ole Romeny direct in stelling bracht met een leep balletje. Romeny ging zijn opponent voorbij, maar laatstgenoemde herstelde zich met een sterke tackle in de zestien dat resulteerde in een doeltrap.

Het was millimeterwerk in de dertiende minuut. Okita speelde gemakkelijk een tegenstander op de rand van de zestien en werd met een charge gestopt. Arbiter Erwin Blank wees algauw dat het niét om een strafschop ging tot verbazing vanaf de tribunes.

Zoals vorige week tegen Excelsior startte N.E.C. wederom energiek en frivool aan de wedstrijd, waarin het zichzelf al had kunnen belonen met een doelpunt. Almere City had zijn handen vol aan het verdedigen van de lange bal. De een na de andere diepe pass kwam aan bij N.E.C., waarin de negentiende minuut de grootste kans zich voordeed.

Een lange bal viel wederom over de verdediging van Almere heen, waarop Okita attent reageerde. De aanvaller verlengde met gevoel de stuiterende bal over Smits heen, maar het aluminium stond tussen de openingstreffer in.

Volledig tegen de verhoudingen in, wist Almere met het geluk aan hun zijde de bal achter doelman Mattijs Branderhorst te werken. James Efmorfidis probeerde het eens met een zwabberbal en had succes: 0-1. N.E.C. rechtte haar rug en ging verder waar het gebleven was: aanvallen met veel druk naar voren. Romeny kon de achterstand algauw rechttrekken, maar hij kon een lage voorzet in de 26e minuut geen richting geven.

Op het halfuur spelen schoot de sterk spelende Overtoom met een listig schot op het Almere-doel. Smits kon niet anders dan de bal terug stoten. De afvallende bal kwam op de vijfmeterlijn terug het veld in, maar Okita stond te slapen waarop wederom een kans strandde.

De gifbeker bleek nog niet leeg. Want Almere zette zichzelf na 35 minuten speeltijd op een 0-2 voorsprong, nadat het voor de tweede keer voor goal kwam. De bezoekers waren uiterst effectief, maar de tussenstand was niet in de lijn met de wedstrijd.

Het bleek een klap om bovenop te komen, want de kansen van Nijmeegse komaf waren ineens een stuk minder. Een vrije trap twintig meter van het doel af was de laatste serieuze kans van N.E.C., maar de vrije trap werd tot corner verwerkt; waarop de corner naast gekopt werd.

Met een frustrerende achterstand, ging N.E.C. aan de thee.

Rust  N.E.C. – Almere City 0-2

De eerste paar minuten van de hervatting maakte N.E.C. een wat onthutste indruk. Aanvallen naar voren toe strandde meerdere keren door verkeerde keuzes met passes. Almere had de opdracht meegekregen van trainer Ole Tobiasen om de comfortabele 0-2 te gaan verdedigen met zoveel mogelijk spelers op eigen helft.

N.E.C. begon aan te dringen, waarop kansjes volgden. De Nijmegenaren zochten elkaar via hoge ballen, waarop Josef Kvída eenmaal nét niet goed gepositioneerd stond om binnen te knikken. De bezoekers werkte de ballen alle mogelijk kanten op, zolang het maar van het doel af was. Een aansluitingstreffer leek in de lucht te hangen, maar vooralsnog nog niemand bij N.E.C. de ban.

De frustratie was merkbaar in De Goffert, waar N.E.C. de bovenliggende ploeg was; maar na een uur spelen het nog altijd op een teleurstellend resultaat afstevende.

De aansluitingstreffer liet uiteindelijk 65 minuten op zich wachten. Na een voorzet die binnen gelopen ging worden door Romeny, hielp Almere-verdediger Radinio Balker N.E.C. een handje door de bal in eigen doel te werken: 1-2. Met een minimaal verschil gingen de gastheren opzoek naar de gelijkmaker.

Romeny liet wat van zijn technisch vernuft zien in de 69e minuut en ging soepel langs twee tegenstanders op; maar de ruimte was te klein om de bal in het doel te werken. Drie minuten later viel de gelijkmaker van het hoofd van Josef Kvída. Hij kwam wederom vrij tussen de verdedigers van Almere en knikte de bal richting de hoek: 2-2. Lang kon N.E.C. daar niet van genieten, want Thomas Verheydt maakte het verschil één minuut later weer tot 2-3 met een rake kopbal uit een counter.

Een doelpuntrijk duel was een feit, waarin Almere de meest effectieve bleek na 73 minuten speeltijd. Met nog 11 minuten speeltijd op de klok en een doelpunt achterstand, hadden de Nijmegenaren een behoorlijke klus te klaren om de wedstrijd te doen keren. De thuisploeg kwam in de 84e minuut met de schrik vrij, nadat Almere op open doel miste.

In de 86e minuut gaf Randy Wolters de bal hard voor, waarop de bal weggewerkt werd door de defensie van Almere. Een afvallende bal werd vervolges met omhaal terug richting doel gewerkt; maar zijn inzet verdween in de tribune.

Met nog vijf minuten extra speeltijd, was een gelijkspel nog het meest realistische resultaat voor N.E.C. dat nog altijd tegen een achterstand aankeek. Het publiek telde 'm al, de kopbal van Kvída richting de hoek, maar zijn inzet werd ternauwernood gekeerd.

N.E.C. pompte de bal herhaaldelijk richting het Almere-doel, maar het geluk zat niet mee. Een frustrerende avond in Nijmegen was na minuten voltrokken tot een onterecht verlies. Uitslag: 2-3.