Wedstrijdverslag

Debutant Velikonja helpt N.E.C. aan punt in Den Bosch

Voorbeschouwing FC Den Bosch - N.E.C.

Vrijdagavond vindt de zesde speelronde plaats in de Keuken Kampioen Divisie. Voor N.E.C., en nog zes andere clubs uit de competitie, staat de teller op vier gespeelde wedstrijden. Beide ploegen hebben aangegeven niet te willen spelen tijdens interlandperiodes en hebben daarom een wedstrijd minder gespeeld. 

N.E.C. heeft zich vanaf de tweede ronde herpakt. Na het bittere verlies tegen angstgegner FC Eindhoven in eigen huis (1-2), verloren de Nijmegenaren niet meer en staat het na vier speelronden op zeven punten. Aan het scorend vermogen van de Nijmeegse formatie zal het niet liggen. Alleen Jong Ajax kwam vaker tot scoren. 

Wellicht dat de rust afgelopen weekend de ploeg van trainer Erik van der Ven goed heeft gedaan, want over een goede start van het seizoen zal in Noord-Brabant niet worden gesproken. De Bosschenaren staan op twee punten, nadat er in de openingswedstrijd tegen Jong PSV gelijk werd gespeeld en FC Eindhoven in de slotfase langszij kwam. De overige twee wedstrijden, tegen SC Cambuur (3-2) en SC Telstar (0-1), gingen verloren voor de Blue White Dragons. De eerste overwinning laat dus nog op zich wachten en afgaand op de statistieken, is N.E.C. een welkome gast in Stadion De Vliert.  

De voorgaande twee ontmoetingen in de Brabantse hoofdstad gingen allebei verloren. De laatste keer dat de punten in de tas meegingen naar Nijmegen, was tijdens het kampioensjaar van 2014-2015. In totaal won N.E.C. twee keer een uitduel van FC Den Bosch in de Eerste Divisie. De mannen van het trainerstrio Francois Gesthuizen, Rogier Meijer en Adries Bogers zullen scherp voor de dag moeten komen, willen ze met de punten terug huiswaarts keren.  

N.E.C. speelt voor het eerst een wedstrijd na een drukke ‘Deadline Day’. Zo kwamen er op de laatste dag van de transferwindow twee nieuwe namen naar Nijmegen toe. De Sloveen Etien Velikonja komt de voorhoede versterken, waarbij de club een optie voor nog één jaar heeft bedongen. De 30-jarige Sloveen zal samen met Ole Romeny de strijd aangaan voor de spitspositie. Laatstgenoemde was twee keer trefzeker tegen SC Telstar. Naast Velikonja is Zian Flemming overgekomen op huurbasis van PEC Zwolle.  

Binnenskamers is het allesbehalve rustig bij de gastheren uit ‘s-Hertogenbosch. De club beleeft nog veel tumult rond de afgeketste overname vorig jaar, waarbij de Brabanders in zee gingen met de Georgische geldschieter Kakhi Jordania – zoon van Merab Jordania. Voor even leek FC Den Bosch de volgende club te worden in Nederland met een welgestelde suikeroom, maar na meerdere onderzoeken veegde de KNVB de overname definitief van tafel. Ondanks de financiële sores die de club plots in de maag gesplitst kreeg, heeft de begroting rond gekregen voor dit seizoen. Het ooit zo mooi lijkende huwelijk tussen Jordania en de club, is inmiddels een vechtscheiding geworden. 

Tegen N.E.C. zullen de gastheren ongetwijfeld alles op alles gaan zetten om de eerste drie punten van het seizoen te pakken voor eigen publiek.  

90' De wedstrijd is afgelopen
90' GOAL: Etien Velikonja maakt de 2-2 (Assist door Jonathan Okita)
90' Gele kaart Bas Kuipers
87' Ruben Rodrigues wordt gewisseld voor Ringo Meerveld
79' GOAL: Ruben Rodrigues maakt de 2-1
77' GOAL: Ole Romeny maakt de 1-1 (Assist door Etien Velikonja)
76' Mart Dijkstra wordt gewisseld voor Etien Velikonja
71' Ryan Trotman wordt gewisseld voor Robin Voets
69' Tweede gele kaart Leo Väisänen
65' Alexander Laukart wordt gewisseld voor Luuk Brouwers
56' Anthony Musaba wordt gewisseld voor Jonathan Okita
46' Cas Odenthal wordt gewisseld voor Frank Sturing
46' De tweede helft is begonnen
46' De tweede helft is begonnen
45' Rust
40' GOAL: Mats Deijl maakt de 1-0
29' Gele kaart Leo Väisänen
26' Gele kaart Josef Kvida
1' AFTRAP: De wedstrijd is begonnen

Opstelling FC Den Bosch

1 Wouter van der Steen (K)
2 Mats Deijl
3 Leo Väisänen
7 Alexander Laukart '65
10 Paco van Moorsel
11 Danny Verbeek
13 Stefan Velkov
15 Azzedine Dkidak
16 Kevin Felida
18 Ryan Trotman '71
20 Ruben Rodrigues '87

Wisselspelers

23 Konrad Sikking (K)
8 Luuk Brouwers '65
14 Christophe van Zutphen
19 Lars Miedema
21 Nick Leijten
24 Robin Voets '71
26 Ringo Meerveld '87
28 Steven van der Heijden
30 Rik Mulders
36 Ryan Lambert

Opstelling N.E.C.

1 Mattijs Branderhorst (K)
4 Josef Kvida
5 Bas Kuipers
6 Tom van de Looi
7 Anthony Musaba '56
11 Randy Wolters
12 Mart Dijkstra '76
17 Ole Romeny
21 Zian Flemming
26 Cas Odenthal '46
34 Terry Lartey Sanniez

Wisselspelers

31 Job Schuurman (K)
3 Rens van Eijden
8 Jellert van Landschoot
9 Etien Velikonja '76
10 Jonathan Okita '56
14 Tom Overtoom
16 Souffian El Karouani
20 Ayman Sellouf
28 Bart van Rooij
29 Alessio Budel
30 Frank Sturing '46
Debutant Velikonja helpt N.E.C. aan punt in Den Bosch

N.E.C. is in de uitwedstrijd tegen FC Den Bosch met de schrik vrijgekomen. Ondanks een matige wedstrijd wisten de Nijmegenaren in de slotfase het tij te keren, met een hoofdrol voor Etien Velikonja. Zijn doelpunt in blessuretijd zorgde ervoor dat N.E.C. voor de vierde achtereenvolgende keer ongeslagen blijft. 

Door Brent van Erp

N.E.C. begon niet sterk aan het treffen met de Brabanders. Er werden veel ballen ingeleverd en FC Den Bosch zette kort druk. Na tien minuten spelen waren de blauw-witten dan ook dicht bij de openingstreffer. Paco van Moorsel wist zijn kans echter niet te verzilveren en zag doelman Mattijs Branderhorst redding bieden. Niet veel later viel weer bijna de 1-0, ditmaal was het echter Ryan Trotman die zijn poging maar nipt over het Nijmeegse doel zag gaan. 

Nadat N.E.C. de aanvalsdrift van de Bosschenaren had overleefd, ging het spel weer heen en weer. Na een halfuur spelen kwamen de Nijmegenaren beter in de wedstrijd, maar tot grote mogelijkheden leidde dit niet. Een hoekschop van de Nijmeegse zijde was tot dan toe het grootste wapenfeit. FC Den Bosch bleef alert spelen en was gevaarlijk in de omschakeling. Dat bleek helemaal toen Trotman oog in oog kwam met N.E.C. goalie Branderhorst, die met een goede redding zijn doel schoonhield. Enkele minuten voor rust bleven de Brabanders druk zetten. Nadat eerst een grote kans van Trotman ternauwernood werd tegengehouden, viel niet veel later toch de 1-0. Uit een corner kreeg Cas Odenthal de bal ongelukkig op zich, waarna deze in het doel verdween. Tom van de Looi wist daarna nog wel een schot af te vuren, maar hij zag zijn inzet nipt langsgaan. Ruststand 1-0. 

Ook in het begin van de tweede helft wist N.E.C. geen potten te breken. Er werd nog teveel balverlies geleden om het de Brabanders echt moeilijk te maken. Na een uur bracht Johathan Okita daar lichtelijke verandering in. Er kwam meer flair in de ploeg en het werd steeds meer duidelijk dat er aanvallender gespeeld moest worden. 

Toen Leo Vaïsänen na een tackle op Ole Romeny zijn tweede gele kaart pakte, zette N.E.C. vol in op de aanval. Frank Sturing gaf met een snoeihard schot op de lat het startsein voor een slotoffensief. Ook Tom van de Looi waagde een poging van afstand, maar ook zijn schot mistte precisie. Met nog een kwartier op de klok wisten de Nijmegenaren dan toch eindelijk de gelijkmaker binnen te schieten. Ole Romeny stond op scherp bij de tweede paal, waardoor hij het schot van de inmiddels ingevallen debutant Etien Velikonja simpel wist binnen te werken. 

N.E.C. ging nog volop opzoek naar de overwinning, maar kreeg de deksel hard op de neus toen Ruben Rodrigues een afvallende bal snoeihard de touwen injoeg. N.E.C. leek verslagen. Dezelfde Rodrigues deed bijna nog een duit in het zakje, maar zijn schot van grote afstand werd ternauwernood gepareerd door Branderhorst. In de allerlaatste minuten ging Josef Kvida als stormram de luchtmacht versterken. De zet bleek zijn vruchten af te werpen toen debutant Velikonja de bal plots voor zich kreeg, een de bal buiten bereik van doelman Van der Steen kopte. Eindstand 2-2. 

Door dit gelijke spel blijft N.E.C. meedoen in de middenmoot van de Keuken Kampioen Divisie. Aankomende maandag spelen de rood-groen-zwarten een thuiswedstrijd tegen koploper De Graafschap.

KNVB Beker Woensdag 27 oktober 2021 Sportpark 't Slot
v.v. Capelle
20:00
N.E.C.

Stand Eredivisie
3 FC Utrecht 20
4 Feyenoord 19
5 Willem II 18
6 Vitesse 16
7 FC Twente 15
8 NEC 14
9 Heerenveen 13
10 Go Ahead 13
11 AZ 12
12 SC Cambuur 12